“Studieronde is voorbij, hak Limburgse knopen door!”Voka – Kamer van Koophandel Limburg bundelt tien Limburgse topprioriteiten in haar memorandum voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen. “De studieronde is voorbij, de volgende regeringen moeten knopen doorhaken”, zegt Francis Wanten, voorzitter van Voka – KvK Limburg.

 

Na de klappen die de provincie heeft moeten incasseren, zette ondernemend Limburg de voorbije jaren sterk in op jobcreatie.  De werkloosheidsgraad dook hierdoor in 2018, voor het eerst sinds de sluiting van de steenkoolmijnen, onder het Vlaams gemiddelde. Voka – KvK Limburg is trots op de realisaties van haar ondernemers, maar stelt dat het tijd is voor de volgende stap.

 

“We moeten ambitieuzer zijn. Limburg moet accelereren én excelleren. Maar om dat mogelijk te maken, hebben we alle beschikbare talenten, ruimte én logistieke troeven nodig. Daarom stellen we  tien topprioriteiten voor. Prioriteiten waardoor Limburg haar volle potentieel eindelijk kan benutten”, zegt Johann Leten.

 

De 10 topprioriteiten van Voka – KvK Limburg:

 

  • Onvoorwaardelijke uitvoering van de randvoorwaarden uit het SALK-uitvoeringsplan.

Dit moet gebeuren met een engagementsverklaring én resultaatverbintenis van de volgende regeringen.

 

  • Flexibele governance voor vervoersregio Limburg.

We moeten de basisbereikbaarheid van onze provincie optimaliseren met noodzakelijke middelen en mandaten om de basisbereikbaarheid te optimaliseren.

 

  • Volledige, onverkorte ontwikkeling van de ENA-gebieden.

Het uitwerken van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) geeft extra ruimte om werken te creëren. Het faciliteert eveneens het gebruik van de binnenvaart als vervoersmiddel.

 

 

  • Vastleggen van beleidskaders Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

Dit moet gebaseerd zijn op beslist beleid (zoals de realisatie van de Noord-Zuidverbinding en Spartacus), met focus op de centrale ligging binnen de Euregio opdat Limburg alle ontwikkelingskansen behoudt.

 

  • Erken de Limburgse voorstellen voor (meer) gespecialiseerde opleidingen hoger onderwijs.

Deze voorstellen zijn geënt op de noden van de speerpuntsectoren, met het 10-10-10-plan van UHasselt als uitgangspunt.

 

  • Verleng de termijn van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’.

Deze verlenging is nodig om het volle potentieel na de flexibilisering van de maatregel te benutten. Zo kunnen we onze competitiviteit binnen de Euregio handhaven.

 

  • Behoud het provinciaal niveau.

De provincie heeft een belangrijke rol als katalysator, als bovenlokaal samenwerkingsorgaan en op het niveau van back-office. Mét respect voor het primaat van de politiek.

 

  • Verplichte fusies tot minimum 10.000 inwoners.

Hierbij moeten gemeenten die fuseren met een minder ‘aantrekkelijke’ partnergemeente een aangepaste fusiebonus krijgen.

 

  • LRM blijvend verankeren in Limburg.

Dit moet gebeuren onder voogdijschap van de Vlaamse regering die dividenden doorstort naar LSM (Limburg Sterk Merk).

 

  • Geef Limburg zijn rechtmatig aandeel bij grote overheidsinvesteringen en -bestedingen.

Het investeringsplan van de NMBS is een symptomatisch voorbeelddossier. We vragen geen extra’s maar wel de middelen waar we recht op hebben.

 

Limburg heeft recht op zijn deel

“Deze 10 prioriteiten zijn stuk voor stuk cruciaal binnen hun domein. De studieronde is voorbij, de volgende regeringen moeten knopen doorhaken. Om te groeien als provincie moeten in de komende legislatuur niet vier of vijf, maar al deze prioriteiten vervuld worden”, stelt Francis Wanten, voorzitter van Voka – KvK Limburg. Ieder jaar zal Voka – KvK Limburg dan ook de balans opmaken én druk zetten op de politici. “Wij snijden de taart alvast aan, laat ons hopen dat wij vanuit Brussel ook het stuk krijgen waar we recht op hebben”, besluit Francis Wanten.

 

Lees het volledige memorandum op www.durfkiezen.be/lokaal/limburg
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Voka Limburg

Hasselt
30-06-2019

Plato-deelnemers breken opnieuw recordDe deelnemers van het peterschapsproject Plato van Voka – KvK Limburg tellen dit jaar meer dan 200 deelnemers. Daarmee breken ze het record van vorig jaar, dat strandde op 168 deelnemers. “De grote sterkte van dit project zit voornamelijk in het klankbord dat de groep voor elkaar vormt. Het zijn allemaal gelijkgestemde ondernemers die verder...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
25-06-2019

Onlangs namen 22 managers en bedrijfsleiders hun MBA Highlights-certificaat in ontvangst. De MBA-Highlights-opleiding combineert academische kennisoverdracht en hands-on ervaringsuitwisseling. “In Limburg heb je geen business school, dus organiseren wij een opleiding die de leemte vult. Dit kadert in ons SALVO-actieplan waarmee we onze bedrijven willen laten groeien”, zegt Johann...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
22-06-2019

Hegge en Globachem openen hun deuren om stageplaatsen in te vullen Het HR-begeleidingstraject ‘Welt’ van Voka – KvK Limburg bezocht de Limburgse bedrijven Hegge en Globachem met als doel de stageplaatsen binnen deze ondernemingen in te vullen. “Vorig jaar werden door de deelnemers samen zo’n 151 stageplaatsen ingevuld. We geloven sterk dat initiatieven als deze...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
16-06-2019

Voka – KvK Limburg en UHasselt houden proclamatie op Droneport Dit academiejaar studeren 103 eigenaars-ondernemers af aan de OndernemersUniversiteit. Dat aantal is een record voor de samenwerking tussen Voka – KvK Limburg en UHasselt (SEE), die dit jaar voor de achtste keer plaatsvond. In vergelijking met vorig jaar steeg het deelnemersaantal met 34%, toen namen er 76 personen deel....


Meer info

Voka LimburgAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het