Hogeschool PXL, Provincie Limburg en DronePort maken afspraak met de toekomstNieuwe opleiding Drones Business Architect

Bedrijven en professionals die drones willen inzetten in hun werking kunnen hier binnenkort een opleiding voor volgen bij Hogeschool PXL en DronePort. Het gaat niet om een opleiding tot dronepiloot, maar tot Drones Business Architect. In de opleiding leren bedrijven hoe ze opportuniteiten kunnen omzetten in haalbare toepassingen met aandacht voor luchtvaart- en technologische aspecten. De provincie Limburg en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg zetten hun schouders onder deze opleiding.

Limburg excelleert in de innovatieve economie. Gedeputeerde van economie Tom Vandeput: “In de provinciale Limburgse economische ontwikkeling trekken wij de kaart van innovatie, niet alleen in de meer traditionele sectoren zoals maak en bouw maar ook in de hoogtechnologische sectoren zoals life sciences, ICT en dronetechnologie. De provincie en de Limburgse Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg investeren daarom in infrastructuur zoals Droneport te Sint-Truiden maar ook in opleiding. Want goed opgeleide mensen en ondernemers zijn de motor van economische groei. Daarop hebben wij aan PXL gevraagd om een postgraduaat voor Drone Business Architect uit te werken.”

 

Professionele toepassingen voor drones schieten immers als paddenstoelen uit de grond. Logistieke bedrijven willen ze inzetten om pakjes te leveren, veiligheidsdiensten gebruiken ze om beelden te maken van crisissituaties. Veel nieuwe mogelijkheden, maar omdat die vaak complex zijn is er een leemte tussen wat de industrie vraagt en het onderwijs aanbiedt inzake opleidingen.

Tal van industrieën, sectoren en organisaties zetten vaker drones in om hun eigen processen te ondersteunen. Drones zijn vaak sneller, veiliger en goedkoper dan de klassieke methoden om bijvoorbeeld inspecties, leveringen of andere repetitieve of inefficiënte taken uit te voeren.

Door die sterke toename aan toepassingen is er een nood aan een degelijke professionele opleiding. Het is namelijk belangrijk om toepassingen te ontwikkelen die veilig, betrouwbaar en efficiënt zijn. Maar het aantal gespecialiseerde opleidingen in dit domein is erg beperkt, en de meeste bestaande opleidingen behandelen slechts één aspect.

"Midden volgend jaar zal de nieuwe Europese dronewetgeving de vele dronetoepassingen veel makkelijker toelaten dan vandaag in de huidige Belgische wetgeving is voorzien. Deze cursus speelt hierop in en is de ideale voorbereiding voor bedrijven en particulieren,” vertelt Mark Vanlook, CEO van DronePort.

Met de nieuwe opleiding leiden Hogeschool PXL en DronePort professionals op die van alle markten thuis zijn. “Wie toepassingen voor drones wil ontwikkelen of uitbouwen moet niet alleen thuis zijn in technologie en programmeren, maar moet ook kennis hebben van wetgeving en van luchtvaartaspecten als navigatie en aerodynamica. Bovendien moet een Drones Business Architect ook over de juiste vaardigheden beschikken om businessopportuniteiten te detecteren en te onderzoeken,” zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL.

Gedeputeerde Tom Vandeput: “Wij geloven in het potentieel van de drone-business. Om het inschrijvingsgeld aanvaardbaar te houden, neemt de provincie Limburg een deel van de kosten van de opleiding op zich. Op die manier bieden wij nieuwe kansen aan Limburgers om zich bij te scholen en mee het economisch verschil te maken.”

 

Leren van bedrijven

Binnen het opleidingsprogramma is er aandacht voor praktijkcases. Zo komen een aantal bedrijven die pionierswerk hebben verricht de dronetoepassingen binnen hun sector toelichten. De opleiding werkt hiervoor samen met Franki Construct (onderdeel van Willemen Groep), Bouwbedrijf Dethier, Medialife en The Fungroup.

De opleiding is bedoeld voor professionals met een bachelor- of masterdiploma, en start in oktober 2019. De lessen gaan door bij DronePort in Sint-Truiden.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  01-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PXL

Hasselt
16-08-2019

Voka Limburg maakt zich afgelopen weken zorgen over feit dat Limburg in het secundair onderwijs sterk achterop hinkt inzake secundair onderwijs (https://voka.be/nieuws/limburgs-aanbod-van-duaal-leren-moet-beter). Hogeschool PXL neemt in Vlaanderen het voortouw inzake werkplekleren/duaal leren in het hoger onderwijs met 15 graduaatopleidingen die uit 1/3 werkplekleren bestaan. Bovendien investeert...


Meer info

PXL
Hasselt
06-08-2019

Samen blokken in de bibliotheek: ook tijdens de zomer Terwijl vele studenten van de zomervakantie genieten, zitten sommigen al opnieuw achter de studieboeken. Voor wie herexamens heeft is augustus namelijk ook een blokperiode. Aan Hogeschool PXL staan de tweedezitters er niet alleen voor. Ze kunnen voor hulp en begeleiding terecht bij de Summercoach. Wie in alle rust wil studeren, kan tijdens de...


Meer info

PXL
Hasselt
29-07-2019

PXL-studente schrijft bachelorproef over outsourcing van HR-activiteiten tijdens stage bij Partena ProfessionalSteeds meer bedrijven doen aan outsourcing, waarbij bepaalde taken of activiteiten door gespecialiseerde partners worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld door geen of slechts een beperkte eigen human resources-dienst uit te bouwen, en deze al dan niet volledig uit te besteden aan een...


Meer info

PXL
Hasselt
08-07-2019

Hogeschool PXL start vanaf volgend academiejaar met een uniek internationaal programma: “Global Acting in IT”. Studenten Toegepaste Informatica krijgen zo de mogelijkheid om een internationale studie te volgen op verschillende locaties. PXL-Digital werkt hiervoor samen met vier internationale partners: uit Nederland (Fontys Hogeschool, Eindhoven), Oostenrijk (University of Applied...


Meer info

PXLAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het