30 jaar stedelijke welzijnsraad AarschotDonderdag 4 juli vierde de stedelijke welzijnsraad van Aarschot haar 30ste verjaardag. Een verjaardag die de raad niet zomaar aan haar voorbij liet gaan. De leden maakten van de gelegenheid gebruik om een nieuwe beweegroute in te huldigen, het charter ‘Gezonde Gemeente’ te hernieuwen, de tweejaarlijkse prijs van de welzijnsraad uit te reiken en de speeltuin van Bekaf rookvrij te maken.


Beweegroute
We startten de viering met het inwandelen van een deel van de spiksplinternieuwe beweegroute. De beweegroute is een wandeling met eenvoudige oefeningen waarmee je kracht, uithouding en balans kan trainen. Leuk om te doen en goed voor je lichaam. Eén route vertrekt aan sportcentrum Demervallei en eindigt op de Pater Raskinkade. Een tweede route situeert zich aan Woonzorgcentrum Sint-Rochus en de Begijnhoftuin.


Charter ‘Gezonde Gemeente’
Het stadsbestuur hernieuwde zijn intentie om werk te maken van gezondere inwoners. Dat doet het bestuur door het charter ‘Gezonde Gemeente’ opnieuw te ondertekenen. Hiermee engageert de stad zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 inwoners te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving.
In 2013 ondertekende het toenmalige bestuur van Aarschot een eerste keer het charter ‘Gezonde Gemeente’. Op 4 juli 2019 zette schepen van Welzijn Nicole Van Emelen haar handtekening opnieuw onder het charter: “Door het charter opnieuw te ondertekenen, tonen we dat gezond leven in een gezonde omgeving een belangrijk thema is voor Aarschot. We willen dat de gezonde keuze hier de meest makkelijke keuze wordt.”


Een lokaal integraal gezondheidsbeleid verankert doeltreffende en toegankelijke gezondheidspromotie en ziektepreventie structureel in de beleidsplannen. Inzetten op gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat en veiligheid zijn de pijlers van dergelijke beleidsplannen.
In samenwerking met de stedelijke welzijnsraad, lokale organisaties, verenigingen en Logo Oost-Brabant geeft Aarschot zo niet alleen uitvoering aan de eigen lokale ambities. Het stadsbestuur helpt tegelijk mee aan de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en de internationale duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.

Rookvrije speelruimte
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien, om te kunnen spelen in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag.
“Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de gevaarlijke indruk dat roken een normaal onderdeel van het leven is. Als rookvrij de norm wordt, zullen onze kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen een tabaksverslaving”, zegt Alana De Groof, medewerkster van Logo Oost-Brabant en lid van de stedelijke welzijnsraad.
“De speeltuin van speelpleinen Bekaf is sinds donderdag 4 juli een rookvrije speeltuin.
Hopelijk is dit een eerste aanzet om in Aarschot nog meer speeltuinen rookvrij te maken.”


Tweejaarlijkse prijs van de welzijnsraad
Om de twee jaar reikt de welzijnsraad een prijs uit aan een Aarschottenaar, een groep of een vereniging die zich inzet voor gezinnen, de algemene gezondheid, het algemeen welzijn of de meest kwetsbaren. Naar aanleiding van haar 30ste verjaardag reikt de welzijnsraad niet één, maar drie prijzen uit.

Voorzitter van de stedelijke welzijnsraad Kim Van der Auwera: “Wij nomineerden drie mooie, sterke verenigingen die wij met veel plezier financieel ondersteunen en elk een cheque van 500 euro overhandigen: ‘Bij ons Thuis’, die onderdak en begeleiding geeft aan nieuwkomers, ‘Brotherhood’, die jaarlijks een zomerkamp organiseert voor kansarme kinderen of kinderen in een moeilijke thuissituatie en ‘Speelpleinen Bekaf’, de speeltuin in Aarschot waar alle jonge gezinnen met kinderen terechtkunnen. Deze drie verenigingen draaien volledig op de inzet van vrijwilligers, waarvoor een dikke proficiat!”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
24-08-2019

Op zondag 1 september 2019 organiseren de stad Aarschot en vzw De Voermannen Van Nu de Landbouwdag in Gelrode. Het evenement vindt plaats op de Rillaarsebaan 195, met shows en demonstraties tussen 12 en 17 uur.Streekproducten in de kijker“De Landbouwdag omvat onder andere een ambachtenmarkt. Daarmee willen we graag onze eigen streekproducten in de kijker zetten”, zegt schepen van...


Meer info

Aarschot
Aarschot
19-08-2019

STADSBROUWERIJ STELT HERBRUIKBARE BEKERS VOORDe Stadsbrouwerij draagt duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel. Daarom ontwierpen ze hun eigen herbruikbare bekers die ze nu met veel plezier voorstellen.Kleine voetafdrukDe Stadsbrouwerij en ’t Bruine Café zijn volop bezig om hun voetafdruk te verkleinen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer en kopen ze koekjes...


Meer info

Aarschot
Aarschot
16-08-2019

De Stadsbrouwerij draagt duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel. Daarom ontwierpen ze hun eigen herbruikbare bekers die ze nu met veel plezier voorstellen.Kleine voetafdrukDe Stadsbrouwerij en ’t Bruine Café zijn volop bezig om hun voetafdruk te verkleinen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer en kopen ze koekjes voor bij de koffie in bulk bij een lokale...


Meer info

Aarschot
Aarschot
11-08-2019

SINT-ROCHUSVERLICHTING ZET AARSCHOT WEER IN VUUR EN VLAM15 augustus staat al lang met rood aangestipt in de agenda van de Aarschottenaren. Naar jaarlijkse gewoonte verlichten de inwoners en handelaars dan de straten om Sint-Rochus te eren. Van zodra de avond valt, hult de stad zich in het warme licht van duizenden kaarsjes. Dat zal ook dit jaar weer prachtige taferelen opleveren.Eeuwenoude...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het