Sociale verkiezingen: Bijna 9 op 10 werkgevers vindt huidige procedure van 150 dagen te langIn mei 2020 worden er in heel wat bedrijven weer sociale verkiezingen georganiseerd. Bijna 9 op 10 werkgevers vindt de huidige procedure van 150 dagen om de sociale verkiezingen te organiseren te lang. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta naar de houding van ondernemingen tegenover de bestaande Belgische overlegstructuren en werknemersvertegenwoordiging.

Procedure van 150 dagen is te lang

De procedure van de sociale verkiezingen – die nu 150 dagen duurt – zou korter moeten volgens werkgevers. 1 op 4 (26 %) denkt dat het in 30 dagen moet af te handelen zijn. 41 % mikt op de helft van de huidige periode, zijnde 75 dagen. De frequentie van de verkiezingen – om de 4 jaar – vindt een kleine helft (48 %) van de werkgevers dan weer prima, 41 % zou voorstander zijn van sociale verkiezingen om de 6 jaar.

Vakbondsafvaardiging wordt als nuttig ervaren

Naast een ondernemingsraad en/of comité voor preventie en bescherming op het werk, is er als overlegorgaan in veel bedrijven ook een vakbondsvertegenwoordiging.

25 % van de ondernemingen met minder dan 100 werknemers, als ze de volledig vrije keuze zouden hebben, zouden er nog altijd voor kiezen om een afvaardiging te hebben. In ondernemingen met meer dan 100 werknemers zou, mocht de keuze vrij zijn, 55 % hoe dan ook ‘ja’ zeggen tegen een vakbondsafvaardiging en in bedrijven met meer dan 500 werknemers zelfs 65 %.

Marlies Santermans, Projectleider Sociale Verkiezingen: “In kleine ondernemingen is de lijn tussen werkgever en werknemer vanzelf kleiner. Maar dan nog zou 1 op 4 gewonnen zijn voor vakbondsafgevaardigden in het bedrijf. Ook zij zien een rol weggelegd voor de vakbonden als kanaal voor overleg met de medewerkers.”

Elke maand structureel overleg

Ondernemingen respecteren de door de Wet opgelegde frequentie voor het overleg in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk. 21 % komt minstens 12 keer per jaar samen, 25 % 11 keer en 39 % 10 keer. De vakantieperiodes daar gelaten, wordt er dus zo goed als maandelijks officieel overlegd tussen werkgevers en werknemers. Marlies Santermans: “Wat ons verder nog opviel in de resultaten van de bevraging onder de werkgevers, was dat onderhandelingen over CAO’s vooral gebeuren met de leden van de vakbondsafvaardiging en eerder niet met de secretaris van de vakbond. Die laatste speelt in 60 % van de gevallen een beperkte rol; in 37 % van die gevallen wordt hij/zij zelfs enkel betrokken bij de ondertekening van de CAO. Wellicht schatten wij als hr-partner de rol van de secretaris (of vrijgestelde) hoger in, omdat wij vooral dan betrokken worden wanneer er heikele thema’s te bespreken zijn en dat zijn wellicht ook de momenten dat de secretaris erbij wordt gehaald.”

Werkgever communiceert zelf over het overleg

Opmerkelijk ten slotte is dat de werkgever de meest actieve rol opneemt in de communicaties naar de werkvloer over de resultaten van het overleg in ondernemingsraad en comité voor preventie en bescherming op het werk: 43 % van de werkgevers staat zelf in voor de brede communicatie; 35 % communiceert samen met de werknemersafvaardiging – in grote ondernemingen is deze rolverdeling populairder -, 15 % van de werkgevers laat de communicatie aan de werknemersafvaardiging over. 


Over de cijfers 

324 respondenten uit kleine, middelgrote en grote bedrijven namen deel aan de bevraging die werd afgenomen tussen december 2018 en januari 2019. De deelnemers bekleden een van de volgende functies: CEO, hr-directeur, hr-business partner, hr-manager of payrollverantwoordelijke.

 

ABOUT THE COMPANY

ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  22-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Nijlen
19-09-2019

Loxone Benelux neemt deel aan Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober 2019. Op deze dag willen we u laten kennismaken met ons automatiseringssysteem voor woningen, commerciële gebouwen of andere (grote) projecten. Particulier, projectontwikkelaar, architect, installateur, sleutel-op-de-deur-woningfabrikant … Iedereen is welkom om die dag het leven in een Loxone project te komen...


Meer info

Belga Media Support
Antwerpen
>>
19-09-2019

Met de start van het nieuwe opleidingsjaar bij Syntra AB, vallen er weer enkele interessante trends te noteren. De opleidingen informatica zitten duidelijk in de lift, en dat geldt zowel voor creatieve als technische opleidingen.Vooral de technische IT-opleidingen doen het bijzonder goed. Bedrijven zitten tegenwoordig met een gigantische hoop data, waar ze belangrijke inzichten uit kunnen halen...


Meer info

Belga Media Support
Antwerpen
19-09-2019

Een nieuwe studie van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen toont aan dat vrouwen ondervertegenwoordigd blijven aan de top van de federale overheid. België is op dit gebied een van de slechtste leerlingen in de Europese Unie en ondanks de maatregelen die de afgelopen jaren getroffen werden, is er geen noemenswaardige verbetering.Uit de studie van het Instituut voor de...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
19-09-2019

De Brusselse kliniek, in hartje Brussel, heeft beslist om de ereloonsupplementen die aan de patiënt worden gefactureerd wanneer deze in een éénpersoonskamer verblijft, te beperken tot maximaal 200%. Deze maatregel geldt sinds 1 september.Voor in een ziekenhuis opgenomen patiënten, hangt de aanrekening van extra kosten immers uitsluitend af van de kamerkeuze...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het