Historisch hete zomer ook recordzomer fietstoerismeZomervakantie goed voor 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs fietsknooppuntennetwerk en 19 miljoen euro bestedingen

Een fietstochtje bij 30°C? Graag! Fietsen bij 40°C of regen? Liever niet …

Het was in juli en augustus opnieuw gezellig druk langs het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen. Alleen tijdens de historisch hete julidagen en bij regenweer registreerden de digitale fietstellers van Toerisme Provincie Antwerpen een duidelijke daling.

Het resultaat? 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk tijdens de zomervakantie, goed voor 19 miljoen euro omzet. Een dubbel record.

Tevreden commentaren bij de uitbaters van Fietsers Welkom horeca: zij zien de inbreng van het fietstoerisme in hun zomerrecette verder groeien.  

Toerisme Provincie Antwerpen monitort het fietstoerisme aan de hand van elf digitale tellers, verspreid over het fietsknooppuntennetwerk in de provincie.

Het team analyseerde de resultaten van de fietstellers in juli en augustus en peilde bij de ca. 250 Fietsers Welkom horeca naar hun bevindingen.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes concludeert: “De zomer van 2019 brak niet alleen temperatuurrecords. De provincie Antwerpen beleefde ook de allerbeste fietszomer ooit. Fietsen en kortbijvakanties winnen beide aan populariteit. Die trend doet het fietstoerisme verder groeien.”

 

Regen schrikt meer af dan hitte

De voorbije zomervakantie was goed voor 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk – 1.232.000 in juli en 1.270.000 in augustus - of 250.000 meer dan vorig jaar.

Het populairste telpunt in de provincie Antwerpen blijft het Drierivierenpunt in Rumst, met gemiddeld 1500 fietsers per dag. De tellers in Turnhout (jaagpad Bels Lijntje), Grobbendonk (Kleine Nete) en Westerlo (abdij van Tongerlo) volgen met ca. 1200 fietsers.

De absolute topdag bleek zondag 25 augustus, met gemiddeld 2300 fietsers per teller.

De meest opvallende conclusie? Regen blijkt een grotere spelbreker voor het fietstoerisme dan hitte. Temperaturen rond 30°C (zoals op 25 augustus) schrikken de fietser niet af. De piek verschuift dan wel vaak naar de voormiddag of soms ook de avond.

Alleen op de historisch hete 24, 25 en 26 juli – toen de thermometer 40°C aanwees – namen de cijfers van de fietstellers een duik. Net als op regendagen: dan laat de fietser zijn tweewieler liever in de garage.

Fietszomer van 19 miljoen euro

Meer fietstochtjes en hoge temperaturen betekenen extra bestedingen.

Het fietstoerisme in de provincie Antwerpen genereerde de voorbije zomer 19 miljoen euro, 2 miljoen meer dan in 2018.

De 250 Fietsers Welkom cafés, horecazaken met een hart voor fietsers, blikken tevreden terug. Een meerderheid van de uitbaters spreekt over een “goede tot zeer goede zomer”. Een kwart van de ondernemers haalt minstens 30% van de omzet uit fietstoerisme. Een vijfde schat die op ruim 50%.

Horeca-uitbaters verklaren de stijgende bestedingen vooral door het mooie weer en de groeiende populariteit van het fietstoerisme.

Fietstoerisme groeit

Dat laatste betekent goed nieuws voor lokale ondernemers: een fietser op dagtrip spendeert immers gemiddeld zo’n 17 euro per dag, een fietsvakantieganger ruim 100 euro per dag. Toerisme Provincie Antwerpen zet dan ook verder in op de promotie van de Kempen en Scheldeland als fietsvakantiebestemming.

Gedeputeerde Jan De Haes: “Samen met de andere provinciale toeristische organisaties stimuleren we touroperators om meer belevingsvolle fietsvakanties in Vlaanderen aan te bieden. Fietsen blijft ook een belangrijk thema in de promotie van kortbijvakanties met Vlaanderen Vakantieland. Tegelijk zetten we verder in op het onderhoud en de kwaliteitsverbetering van onze recreatieve netwerken. Zo controleert ons Routebureau momenteel het fietsknooppuntennetwerk in de Kempen. Dat resulteert in 2020 in een nóg veiliger en comfortabeler netwerk. En uiteraard extra fietsplezier!
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
12-09-2019

Het strategisch project BORAZ (Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand), onder coördinatie van provincie Antwerpen, vrijwaart 45 hectare open ruimte. Het ontvangt voor deze realisatie de Openruimtebeker van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, een symbolische prijs voor wie het opneemt voor onze schaarse open ruimte.Na een jarenlange samenwerking met besturen, verenigingen...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
07-09-2019

Het provinciaal onderwijs lanceert richting voor BSO-leerlingen ter voorbereiding op hoger onderwijsSinds dit schooljaar richt avAnt Provinciaal Onderwijs een 7de jaar naamloos in, een schakeljaar naar het hoger onderwijs. Wie slaagt in het zesde of zevende leerjaar BSO en zich wil voorbereiden op het hoger onderwijs, kan terecht in deze richting. Tijdens dit aanvullend jaar verwerken de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Herentals
07-09-2019

7 september iets na middernacht start aannemer Mols met het inschuiven van de fietstunnel van 14 meter lang onder spoorlijn 15. Een klus, in opdracht van de provincie Antwerpen, die op slechts 2 dagen uitgevoerd moet worden. De provincie Antwerpen bouwt naarstig verder aan de fietsostrade F105 Herentals-Balen. Na de fietstunnel in Geel, de fietsbrug over het kanaal Bocholt-Herentals schuift...


Meer info

Provincie Antwerpen
Geel
01-09-2019

Provincie Antwerpen stimuleert groep Colas om nieuwe betonmachine te ontwikkelenDeze week kreeg de F105 fietsostrade tussen Herentals en Balen een primeur te zien. Aannemer groep Colas ontwikkelde speciaal voor het project van de provincie Antwerpen een dubbelzijdige betonmachine.Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Antwerpen: ”Vanuit de provincie Antwerpen zijn we...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het