Provincie Antwerpen heeft twee dagen tijd om fietstunnel onder spoor te schuiven7 september iets na middernacht start aannemer Mols met het inschuiven van de fietstunnel van 14 meter lang onder spoorlijn 15. Een klus, in opdracht van de provincie Antwerpen, die op slechts 2 dagen uitgevoerd moet worden.


De provincie Antwerpen bouwt naarstig verder aan de fietsostrade F105 Herentals-Balen. Na de fietstunnel in Geel, de fietsbrug over het kanaal Bocholt-Herentals schuift provincie Antwerpen nu een fietstunnel onder de spoorlijn ter hoogte van Koulaak in Herentals. “Net zoals de fietstunnel in Geel werd ook deze tunnel volledig naast het spoor gebouwd. Het gaat om een fietstunnel van 14 meter lang en 5,50 meter breed.” Aldus gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens. De aannemer plaatste een keerwand van 205 meter tussen het spoor en het aan te leggen fietspad. Deze muur moet het niveauverschil opvangen. Hiervoor werden betonnen pilaren van 9 meter in de grond gestoken. Toch weer een bouwwerk van maar liefst 295 m³ beton en 91 ton ijzer.


Zaterdag 7 september om 0.30 uur starten vakmensen met het opbreken van de spoorlijn. Nadien graven ze een doorgang, schuift men de fietstunnel er in én leggen ze alles opnieuw aan. Dit in een tijdspanne van maximum 55 uur want maandagmorgen om 6 uur is er opnieuw treinverkeer op de spoorlijn 15.

 

De fietstunnel kan pas gebruikt worden na de aanleg van het fietspad. De aanleg hiervan start pas na de aanleg van de drie bruggen verder op het traject. Aan de brug over het kanaal Bocholt-Herentals worden de laatste werken uitgevoerd. Nadien volgen nog een fietsbrug in de Sint-Jobstraat en een fietsbrug over de Kleine Nete.

 

“Dit is een gigantische investering van bijna 100.000 euro per meter. Maar we móeten dit doen om een cruciale missing link voor fietsers op te lossen. Als wij vanuit de Vlaamse Overheid dit geld niet op tafel leggen, dan gaan er uiteindelijk veel minder mensen kiezen voor de fiets. We willen auto’s weghalen van de weg en mensen verleiden om te kiezen voor de fiets. Daarom doen we dit soort grote investeringen voor een korte afstand van amper 14 meter”, klinkt het bij minister Ben Weyts, bevoegd voor Mobiliteit.

 

 

Als stad Herentals zijn we de provincie zeer erkentelijk voor de investeringen in fietscomfort. De gebruikscijfers tonen aan dat de Herentalsenaar er dankbaar gebruik van maakt dus we kijken ernaar uit om de nieuwe fietstunnel volop in te fietsen. Als stad zetten wij ook volop in op maatregelen om het fietscomfort te verbeteren, zodat de fietser zowel op de fietsostrades als door onze stad comfortabel kan fietsen”, vult Yoleen Van Camp, schepen bevoegd voor Mobiliteit stad Herentals, aan.

 

 

Investering van 1,3 miljoen euro

De kostprijs voor de aanleg van deze fietstunnel bedraagt 1,3 miljoen euro. Voor dit project krijgt de provincie Antwerpen 629 200 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en 629 200 euro van de Vlaamse overheid.

Europa ligt als bestuursniveau vaak onder vuur, maar voor de provincie Antwerpen is het een heel belangrijke partner voor het realiseren van vele tientallen grote en kleine projecten,” onderstreept gedeputeerde voor Europese samenwerking Kathleen Helsen. “In de huidige programmaperiode investeerde Europa al meer dan 90 miljoen euro in onze provincie. Onder andere deze fietsostrades bewijzen dat de EU geen ver-van-mijn-bed-show is, maar wel degelijk werkt in ieders buurt.”

 


Fietsostrade F105 Herentals-Balen

Deze fietstunnel maakt deel uit van de fietsostrade Herentals-Balen. Deze loopt langs spoorlijn 15 en is 36 kilometer lang. De keuze voor de fietsostrade Herentals-Balen is weldoordacht. De fietsostrade F105 loopt door drie kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen. “Het totale kostenplaatje van de fietsostrade F105 Herentals-Balen bedraagt meer dan 30 miljoen euro. Waarvan 9 miljoen euro gereserveerd is voor 2 fietstunnels en 9 fietsbruggen”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  07-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
12-09-2019

Het strategisch project BORAZ (Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand), onder coördinatie van provincie Antwerpen, vrijwaart 45 hectare open ruimte. Het ontvangt voor deze realisatie de Openruimtebeker van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, een symbolische prijs voor wie het opneemt voor onze schaarse open ruimte.Na een jarenlange samenwerking met besturen, verenigingen...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
07-09-2019

Het provinciaal onderwijs lanceert richting voor BSO-leerlingen ter voorbereiding op hoger onderwijsSinds dit schooljaar richt avAnt Provinciaal Onderwijs een 7de jaar naamloos in, een schakeljaar naar het hoger onderwijs. Wie slaagt in het zesde of zevende leerjaar BSO en zich wil voorbereiden op het hoger onderwijs, kan terecht in deze richting. Tijdens dit aanvullend jaar verwerken de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Geel
01-09-2019

Provincie Antwerpen stimuleert groep Colas om nieuwe betonmachine te ontwikkelenDeze week kreeg de F105 fietsostrade tussen Herentals en Balen een primeur te zien. Aannemer groep Colas ontwikkelde speciaal voor het project van de provincie Antwerpen een dubbelzijdige betonmachine.Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Antwerpen: ”Vanuit de provincie Antwerpen zijn we...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het