Listeriabesmetting in vleeswaren in Nederland, één productroeping bij Aldi in België.Het FAVV heeft aan de NVWA in Nederland gevraagd om onmiddellijk officiële informatie over te maken

In België is er momenteel één product teruggeroepen van bij de consument wegens een mogelijke besmetting met listeria. Het gaat om gebraden rosbief van het merk Délifin, alle houdbaarheidsdata zijn betrokken (t.e.m. 13/10/2019) dat wordt verkocht door de supermarktketen Aldi. In overleg met het FAVV heeft supermarktketen Aldi het product teruggeroepen van bij de consument en onmiddellijk uit de verkoop gehaald. Zoals er voor elke recall gedaan wordt, voert het FAVV controles uit op het terrein om na te gaan of het product uit de handel gehaald is. Aan de consumenten die dit product gekocht heeft wordt gevraagd het niet te consumeren en het terug te brengen naar het verkooppunt.
Het Voedselagentschap werd nog niet officieel geïnformeerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) en heeft contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten via het Europese waarschuwingssysteem (RASFF) om informatie te krijgen over bijkomende leveringen aan België.

Er is een listeriabesmetting in verschillende vleeswaren in Nederland. Het gaat om voorverpakte gesneden vleeswaren die afkomstig zijn van een Nederlandse fabriek (Offerman) en van daaruit over supermarkten in Nederland zijn verspreid. Het Voedselagentschap dringt bij de Nederlandse autoriteiten aan om informatie te krijgen over de huidige situatie en in het bijzonder over bijkomende leveringen van mogelijks besmette producten
De eerder gemelde terugroepactie van rosbief door Aldi in België is er gekomen nadat is gebleken dat de Nederlandse vleeswarenproducent Offerman dit product heeft geleverd.

 

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes is een bacterie die van nature in het milieu voorkomt: in de bodem, vegetatie, kuilvoeder, fecale materie, afval-/rioolwater, water en de productieomgeving van levensmiddelen.
Listeria monocytogenes wordt voornamelijk via het voedsel overgedragen op de mens en kan dan ziekte veroorzaken, variërend van een milde gastro-enteritis tot ernstige vormen, in zeldzame gevallen zelfs met de dood tot gevolg.
Listeria monocytogenes is een vrij resistente bacterie die kan overleven en groeien in een gekoelde omgeving zoals de productieomgeving van levensmiddelen en de huishoudelijke koelkast. Vandaar dat de beheersing van deze bacterie een uitdaging vormt voor de levensmiddelenindustrie en ook de consument voldoende aandacht moet schenken aan de correcte hantering en bereiding van levensmiddelen in de keuken.
Jaarlijks zijn er in België ongeveer 75 gevallen van listeriabesmetting bekend, over de jaren heen blijft het aantal besmettingen stabiel volgens Sciensano het Belgisch instituut voor gezondheid.


Gevolgen voor de volksgezondheid en risicogroepen
De mogelijke symptomen van een besmetting met Listeria zijn koorts, hoofdpijn, diarree en spierpijn. In sommige gevallen kan het tot 8 weken duren vooraleer er symptomen merkbaar worden. Personen die deze symptomen vertonen, moeten hun huisarts raadplegen. Zwangere vrouwen moeten extra aandacht schenken aan deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand (vb. kankerpatiënten) en ouderen. In zeer ernstige gevallen kan listeriose bij zwangere vrouwen vroeggeboorte of doodgeboorte van de foetus veroorzaken of encefalitis bij de baby. Listeriose kan de dood tot gevolg hebben.
De kans op ziekte hangt af van het ziekteverwekkend vermogen (virulentie) van de stam die ingenomen wordt via de voeding, de gevoeligheid van de consument, en de hoeveelheid ingenomen bacteriën.

Controles FAVV
Het FAVV voert jaarlijks controles uit op ziekteverwekkers, in 2018 werden er 9155 stalen genomen van levensmiddelen voor analyse op listeria, 99,2% was conform. Bij het analyseren van voedingsmiddelen op ziekteverwekkers, wordt gefocust op de micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken bij de mens door de consumptie van levensmiddelen die ziekteverwekkers bevatten. Onder de pathogene micro-organismen vallen bacteriën waaronder Listeria monocytogenes.

Advies voor de consument
De levensmiddelen volledig doorbakken, koken en braden doodt de listeria-bacterie. De bacterie zal hoge temperaturen niet dus verhit je eten door en door.

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand moeten de consumptie van risicoproducten vermijden. Risicoproduceten zijn: rauwe melk, rauwmelkse kazen, gerookte vis (zalm, forel, makreel,…), gekookte vleeswaren, rauw vlees en rauwe vleesbereidingen, sandwichspreads, voorverpakte bladgroenten, voorverpakte gesneden meloen, kiemgroenten, …

Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een koelkast die is afgesteld op de correcte temperatuur. De temperatuur van een koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde.

Respecteer de houdbaarheidsdata op het etiket, lees de volledige inhoud van de etikettering op de verpakking van levensmiddelen en volg de instructies op van de fabrikant, indien aanwezig.

Vermijd kruisbesmetting door oppervlakten die met rauwe voedingswaren in aanraking zijn gekomen te reinigen alvorens ze opnieuw te gebruiken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Voor bijkomende informatie kunt u contact opnemen het meldpunt van het FAVV: 0800/13.550 of via meldpunt@favv.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Brussel
10-10-2019

Het Venture Philanthropy Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, steunde sinds 2009 al meer dan 100 organisaties die zich inzetten voor sociale inclusie in België, voor een totaalbedrag van meer dan 8 miljoen euro. Dankzij de steun van BNP Paribas Fortis Private Banking kende het Fonds de afgelopen vijf jaar een aanzienlijke groei.Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
10-10-2019

Europese hardware-verkopen stijgen jaar op jaar, terwijl grote titels als Luigi’s Mansion 3, Ring Fit Adventure en Pokémon Sword en Pokémon Shield nog moeten verschijnen.De Nintendo Switch-familie nadert haar derde feestseizoen in Europa en heeft een grote mijlpaal bereikt. Volgend op de recente lancering van de Nintendo Switch Lite, die naast de vlaggenschipversie van de...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
10-10-2019

Van 11 oktober 2019 tot 9 februari 2020 wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke tentoonstelling aan Salvador Dalí en René Magritte. Negentig jaar na hun allereerste ontmoeting belicht deze tentoonstelling voor het eerst de persoonlijke, filosofische en esthetische band tussen de twee grootste iconen van het surrealisme.Ter gelegenheid van...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
10-10-2019

Uit recent onderzoek* bij 2000 Belgen blijkt dat Belgische mode geliefd is, maar onvoldoende bekend. 8 op de 10 Belgen geven aan dat ze het verschil niet kennen tussen Belgische en niet-Belgische merken. Bijna 2 op 3 Belgen geeft zelfs aan geen enkel Belgisch kledingmerk te kennen. Wel geven de bevraagde Belgen aan geïnteresseerd te zijn in mode van eigen bodem en dat ze hier meer over...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het