Wanneer   :  Sint-RochusverlichtingSINT-ROCHUSVERLICHTING ZET AARSCHOT WEER IN VUUR EN VLAM
15 augustus staat al lang met rood aangestipt in de agenda van de Aarschottenaren. Naar jaarlijkse gewoonte verlichten de inwoners en handelaars dan de straten om Sint-Rochus te eren. Van zodra de avond valt, hult de stad zich in het warme licht van duizenden kaarsjes. Dat zal ook dit jaar weer prachtige taferelen opleveren.


Eeuwenoude belofte
De Sint-Rochusverlichting is de grootste toeristische trekpleister van Aarschot. Het gebruik gaat terug tot een belofte van de Aarschottenaren in 1667. Toen bevrijdde Sint-Rochus hen van de pest. De patroonheilige van Aarschot herleeft in het licht en in de vele activiteiten die de stad, de verenigingen en wijkcomités op 15 augustus, de vooravond van zijn naamfeest, organiseren.


Immaterieel erfgoed
Vanaf 21 uur doven de inwoners hun elektrische verlichting en zijn het kaarsjes die de gebouwen, pleinen en straten van de stad verlichten. Al die lichtjes zorgen voor een sfeervol en feeëriek schouwspel. Het gebruik begon rond 1850 met de verlichting van het stadhuis, maar groeide ondertussen uit tot Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen.


Tal van activiteiten
Naast de vele lichtjes, is er ook heel wat te beleven in de stad. De verschillende wijken verwennen je met optredens, voorstellingen en marktjes. De lokale verenigingen zorgen voor heerlijke hapjes en drankjes. Iedereen werkt dus mee aan het feest van Sint-Rochus.
Een echte aanrader is ‘Schimmen’, een prachtige dansvoorstelling van Cie. Goesting in de Christus Koningkerk. Zij nemen je mee naar de winter van 1667. Burgers blijven radeloos achter in een stad waar de pest wild om zich heen slaat. De Grauwzusters voeren een onophoudelijke strijd tegen een ziekte die niet te stoppen lijkt. Een unieke voorstelling op een unieke locatie.

Uitgestippelde routes
Je kan onmogelijk alles gezien hebben. Wil je toch helemaal ondergedompeld worden in de sfeer? De uitgestippelde wandelroutes zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk te zien krijgt, ver van de platgetreden paden. Je kan de routes afleggen met begeleiding, of volledig op eigen houtje. De plannetjes zijn verkrijgbaar bij de dienst Toerisme.
Wie alles vanuit een luie stoel wil bekijken, kan dat ook. Elk half uur pikt een trammetje je op aan één van de voorziene haltes in het centrum.


Gratis parking
Een duur parkeerticketje is alvast geen excuus om thuis te blijven. Parking Centrum in de Demervallei is zoals altijd gratis beschikbaar, maar ook Unikamp en NMBS doen hun duit in het zakje. Op de parking van Unikamp en de B-parking achter het station parkeer je voor de gelegenheid volledig gratis.


Meer info?
Ben je benieuwd naar wat de Sint-Rochusverlichting allemaal te bieden heeft? Neem dan zeker een kijkje op www.sintrochusverlichting.be of ga langs bij de dienst Toerisme (Elisabethlaan 103). Daar vind je het volledige programma en maak je zelf de keuze in het ruime aanbod van de ‘lichtekes’.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
19-08-2019

STADSBROUWERIJ STELT HERBRUIKBARE BEKERS VOORDe Stadsbrouwerij draagt duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel. Daarom ontwierpen ze hun eigen herbruikbare bekers die ze nu met veel plezier voorstellen.Kleine voetafdrukDe Stadsbrouwerij en ’t Bruine Café zijn volop bezig om hun voetafdruk te verkleinen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer en kopen ze koekjes...


Meer info

Aarschot
Aarschot
16-08-2019

De Stadsbrouwerij draagt duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel. Daarom ontwierpen ze hun eigen herbruikbare bekers die ze nu met veel plezier voorstellen.Kleine voetafdrukDe Stadsbrouwerij en ’t Bruine Café zijn volop bezig om hun voetafdruk te verkleinen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer en kopen ze koekjes voor bij de koffie in bulk bij een lokale...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het