Expo Legends of Liondance in PermekeVan 18 januari tot 10 februari worden bezoekers in bibliotheek Permeke helemaal ondergedompeld in de Chinese cultuur en geschiedenis. De expo Legends of Liondance vertelt meer over de symboliek achter het Chinese Nieuwjaar en de eeuwenoude leeuwendans. Ook de Chinese opera en verschillende traditionele muziekinstrumenten komen aan bod.

 

Op 5 februari gaat het Jaar van het Varken/Zwijn in en dat wordt op zaterdag 9 februari gevierd met een Chinees Nieuwjaarsfestival in de Chinese wijk in Antwerpen. Vanaf vrijdag 18 januari kunnen geïnteresseerden in bibliotheek Permeke alvast een bezoek brengen aan een tentoonstelling vol verhalen, tradities en legendes over het Chinees Nieuwjaar, de spectaculaire leeuwendans en Chinese opera.

 

Expo Legends of Liondance

Drijvende kracht achter de expo is Joe Choi. Hij danst al 26 jaar de Chinese leeuwendans tijdens de jaarlijkse parade in Antwerpen. “Toen ik er op 12-jarige leeftijd mee startte, was die parade nog heel beperkt en vooral een feest van en voor de Chinese gemeenschap in Antwerpen. Dat is al lang niet meer zo. Intussen trekken de festiviteiten van het Chinees Nieuwjaar een erg divers en heel groot publiek. Zeker de leeuwendans is een eyecatcher. De acrobatische sprongen en kleurrijke leeuwenpakken spreken tot de verbeelding. Er schuilt echter ook een hele geschiedenis en prachtige symboliek achter die leeuwendans en die komt op de expo uitgebreid aan bod.”

 

Daarnaast komen bezoekers op de expo meer te weten over de gebruiken tijdens het Chinese nieuwjaarsfeest, de dierenriem, de verschillende nieuwjaarsgerechten en de traditionele Chinese instrumenten die gebruikt worden in de Chinese opera.

 

Wist je bijvoorbeeld dat men tijdens het Chinese Nieuwjaar heel bewust bepaalde gerechten klaarmaakt omdat ze een boodschap van geluk of nieuw leven brengen? Of dat een leeuwendans niet hetzelfde is als een drakendans? En waarom wordt het Chinees Nieuwjaar eigenlijk niet op 1 januari gevierd? Hoe zit dat met die knallende voetzoekers? Waarom hebben de zangers in Chinese opera een gekleurd gezicht? Deze en nog andere vragen krijgen een antwoord op de kleurrijke expo Legends of Liondance in bibliotheek Permeke.

 

Parade met meer dan 1500 artiesten

Op zaterdag 2 februari organiseren de Chinese ambassade en de Chinese gemeenschap in Antwerpen een unieke parade met meer dan 1500 artiesten ter gelegenheid van Chinees nieuwjaar. Burgemeester Bart De Wever en ambassadeur Cao Zhongming laten op zaterdag 2 februari de leeuwen ontwaken om 14.30 uur op de Groenplaats. Om 15 uur vertrekt de parade van op de Groenplaats om rond 16 uur aan te komen op het Koningin Astridplein.

 

Chinees Nieuwjaarsfestival

Op zaterdag 9 februari vormen de Van Wesenbekestraat, het De Coninckplein en bibliotheek Permeke het hart van het Chinees Nieuwjaarsfestival. Bezoekers kunnen genieten van Aziatische hapjes, een feestelijke nieuwjaarsmarkt en de leeuwendans. In de bib kunnen kinderen komen knutselen en zich laten schminken in het thema van Chinees Nieuwjaar.

 

Persuitnodiging

De pers wordt uitgenodigd op de vernissage van de expo (enkel voor genodigden) op vrijdag 18 januari om 19 uur in bibliotheek Permeke (De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen).

 

Op het programma

 • speech Koen Kennis (schepen voor middenstand)
 • speech Ludo Van Campenhout (schepen voor sport)
 • speech Jeffrey Chim (afgevaardigde Hong Kong Economic & Trade Office)
 • speech Joe Choi en Wendy Kegels (organisatoren van de expo)
 • speech Piet Steel (voorzitter Belgium – Hong Kong Society)
 • demonstratie van de leeuwendansgroep Choi Lee Fat Liondance
 • receptie

Praktisch

Expo Legends of Liondance

 • van 18 januari tot 10 februari 2019
 • gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib
 • Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
 • www.permeke.org, klik hier voor de rechtstreekse link

Chinese parade

 • dinsdag 2 februari 2019
 • ontwaken van de leeuwen op de Groenplaats om 14.30 uur
 • de parade van de Groenplaats naar het koningin Astridplein vertrekt om 15 uur

Chinees Nieuwjaarsfestival

 • zaterdag 9 februari 2019
 • van 11 tot 19 uur (start leeuwendans door de Choi Lee Fat Liondance groep: 13 uur)
 • Van Wesenbekestraat, De Coninckplein en bibliotheek Permeke, 2060 Antwerpen

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
15-06-2019

Stad zamelt vrijheidsduiven in voor twee grote creatiesIn september 2019 is het 75 jaar geleden dat Antwerpen bevrijd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als een onderdeel van de herdenkingsactiviteiten start de stad een participatief project over het belang van vrijheid. Vanaf dinsdag 18 juni komen er vijf inzamelzuilen op verschillende locaties verspreid over de stad, waar iedereen ter plekke...


Meer info

Antwerpen
Berchem
15-06-2019

Grote aankopen vervoeren met de fiets is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom starten in Berchem twee pilootprojecten op. Er zullen cargofietsdeelsystemen uitgetest kunnen worden om grote goederen te vervoeren over korte afstanden. Verder kunnen er ook andere types van fietsen, zoals vouwfietsen, gedeeld worden. Initiatiefnemers lokale fietshandelaar De Geus en vrijwilligersorganisatie...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
15-06-2019

Stad zamelt vrijheidsduiven in voor twee grote creatiesIn september 2019 is het 75 jaar geleden dat Antwerpen bevrijd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als een onderdeel van de herdenkingsactiviteiten start de stad een participatief project over het belang van vrijheid. Vanaf dinsdag 18 juni komen er vijf inzamelzuilen op verschillende locaties verspreid over de stad, waar iedereen ter plekke...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
15-06-2019

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Antwerpen bevrijd werd. De stad wil de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig houden en doorgeven aan toekomstige generaties. Daarom lanceert ze een bijzonder initiatief: deel uw vrijheidswens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kostte het gebrek aan vrijheid velen hun leven. Om hen te herdenken en te eren, kan u een vrijheidswens neerschrijven. Dat doet u...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het