Expo Legends of Liondance in PermekeVan 18 januari tot 10 februari worden bezoekers in bibliotheek Permeke helemaal ondergedompeld in de Chinese cultuur en geschiedenis. De expo Legends of Liondance vertelt meer over de symboliek achter het Chinese Nieuwjaar en de eeuwenoude leeuwendans. Ook de Chinese opera en verschillende traditionele muziekinstrumenten komen aan bod.

 

Op 5 februari gaat het Jaar van het Varken/Zwijn in en dat wordt op zaterdag 9 februari gevierd met een Chinees Nieuwjaarsfestival in de Chinese wijk in Antwerpen. Vanaf vrijdag 18 januari kunnen geïnteresseerden in bibliotheek Permeke alvast een bezoek brengen aan een tentoonstelling vol verhalen, tradities en legendes over het Chinees Nieuwjaar, de spectaculaire leeuwendans en Chinese opera.

 

Expo Legends of Liondance

Drijvende kracht achter de expo is Joe Choi. Hij danst al 26 jaar de Chinese leeuwendans tijdens de jaarlijkse parade in Antwerpen. “Toen ik er op 12-jarige leeftijd mee startte, was die parade nog heel beperkt en vooral een feest van en voor de Chinese gemeenschap in Antwerpen. Dat is al lang niet meer zo. Intussen trekken de festiviteiten van het Chinees Nieuwjaar een erg divers en heel groot publiek. Zeker de leeuwendans is een eyecatcher. De acrobatische sprongen en kleurrijke leeuwenpakken spreken tot de verbeelding. Er schuilt echter ook een hele geschiedenis en prachtige symboliek achter die leeuwendans en die komt op de expo uitgebreid aan bod.”

 

Daarnaast komen bezoekers op de expo meer te weten over de gebruiken tijdens het Chinese nieuwjaarsfeest, de dierenriem, de verschillende nieuwjaarsgerechten en de traditionele Chinese instrumenten die gebruikt worden in de Chinese opera.

 

Wist je bijvoorbeeld dat men tijdens het Chinese Nieuwjaar heel bewust bepaalde gerechten klaarmaakt omdat ze een boodschap van geluk of nieuw leven brengen? Of dat een leeuwendans niet hetzelfde is als een drakendans? En waarom wordt het Chinees Nieuwjaar eigenlijk niet op 1 januari gevierd? Hoe zit dat met die knallende voetzoekers? Waarom hebben de zangers in Chinese opera een gekleurd gezicht? Deze en nog andere vragen krijgen een antwoord op de kleurrijke expo Legends of Liondance in bibliotheek Permeke.

 

Parade met meer dan 1500 artiesten

Op zaterdag 2 februari organiseren de Chinese ambassade en de Chinese gemeenschap in Antwerpen een unieke parade met meer dan 1500 artiesten ter gelegenheid van Chinees nieuwjaar. Burgemeester Bart De Wever en ambassadeur Cao Zhongming laten op zaterdag 2 februari de leeuwen ontwaken om 14.30 uur op de Groenplaats. Om 15 uur vertrekt de parade van op de Groenplaats om rond 16 uur aan te komen op het Koningin Astridplein.

 

Chinees Nieuwjaarsfestival

Op zaterdag 9 februari vormen de Van Wesenbekestraat, het De Coninckplein en bibliotheek Permeke het hart van het Chinees Nieuwjaarsfestival. Bezoekers kunnen genieten van Aziatische hapjes, een feestelijke nieuwjaarsmarkt en de leeuwendans. In de bib kunnen kinderen komen knutselen en zich laten schminken in het thema van Chinees Nieuwjaar.

 

Persuitnodiging

De pers wordt uitgenodigd op de vernissage van de expo (enkel voor genodigden) op vrijdag 18 januari om 19 uur in bibliotheek Permeke (De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen).

 

Op het programma

 • speech Koen Kennis (schepen voor middenstand)
 • speech Ludo Van Campenhout (schepen voor sport)
 • speech Jeffrey Chim (afgevaardigde Hong Kong Economic & Trade Office)
 • speech Joe Choi en Wendy Kegels (organisatoren van de expo)
 • speech Piet Steel (voorzitter Belgium – Hong Kong Society)
 • demonstratie van de leeuwendansgroep Choi Lee Fat Liondance
 • receptie

Praktisch

Expo Legends of Liondance

 • van 18 januari tot 10 februari 2019
 • gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib
 • Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
 • www.permeke.org, klik hier voor de rechtstreekse link

Chinese parade

 • dinsdag 2 februari 2019
 • ontwaken van de leeuwen op de Groenplaats om 14.30 uur
 • de parade van de Groenplaats naar het koningin Astridplein vertrekt om 15 uur

Chinees Nieuwjaarsfestival

 • zaterdag 9 februari 2019
 • van 11 tot 19 uur (start leeuwendans door de Choi Lee Fat Liondance groep: 13 uur)
 • Van Wesenbekestraat, De Coninckplein en bibliotheek Permeke, 2060 Antwerpen

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
26-03-2019

Dankzij een aantal werken die momenteel langs de Schelde worden uitgevoerd, hebben de stedelijke archeologen een unieke kans om het DNA van de stad verder te leren kennen. Het gaat om de stabilisatiewerken aan de kaaimuren en de heraanleg van de Scheldekaaien, de restauratiewerken aan het Steen en de werken voor een nieuwbouwproject. De archeologen voeren momenteel onderzoek uit op drie plaatsen:...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
>>
22-03-2019

Lijkt een triatlon u niet haalbaar door de grote afstanden? Dan hebben we goed nieuws. Tijdens het Triathlon Festival zwemt, fietst en loopt u minder dan een 1/8ste triatlon. En als u een team zoekt, wordt het nog haalbaarder. Op het Eilandje kan u op zondag 23 juni alleen of in team gaan voor de sportprestatie van uw leven. Doe mee aan het gezellige Triathlon Festival. Voor de fun race...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-03-2019

De Britse Ambassade heeft een elektronische gids gemaakt met de laatste informatie en veranderingen die een effect kunnen hebben voor de Britten die in België verblijven na de Brexit-dag. U kan de informatie terugvinden op de website www.gov.uk.


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-03-2019

Op zondag 31 maart vindt er een vintage- & designmarkt voor en door de bewoners van Antwerpen-Zuid plaats. De binnentuin van seniorenresidentie Domitys en de omliggende straten worden omgevormd tot een hippe inspirerende en circulaire markt. Wie denkt nog een verborgen schat te hebben, kan zijn eigendommen bovendien ter plaatse laten schatten door de experts van veilinghuis Bernaerts....


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het