Provincie Antwerpen investeert meer dan 160.000 euro in leefmilieuprojectenDe provincie zet sinds jaren sterk in op een beter leefmilieu. Voor het werkingsjaar 2019 - 2020 maakt ze € 167.475 vrij voor verschillende leefmilieuprojecten die ze samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen realiseert. De projecten zijn heel uiteenlopend: gaande van meer speelnatuur en speelbos, over maatregelen om soorten te beschermen, extra bosranden, hagen en heggen voor meer biodiversiteit, exoten bestrijden, speelplaatsen en zorginstellingen vergroenen …

Gedeputeerde van Milieu en Natuur Jan De Haes licht toe: “We werken aan een beter leefmilieu door in te zetten op verschillende facetten: we creëren meer groen en meer kansen om met natuur in contact te komen. Bosgroep Zuiderkempen plantte met de subsidie al 11.700 m bosranden aan en 1.486 kloempen (groepjes jonge bomen). We zetten ook in op biodiversiteit, door o.a. plant- en diersoorten te beschermen, en we verbinden onze versnipperde natuurgebieden zodat mens en dier ervan kunnen genieten.”


Een overzicht van enkele projecten die op de planning staan voor 2019 - 2020:


Regio Antwerpen:

 • Bij zorginstelling de Vrije Vlinder in Brasschaat komt een nieuwe buitenruimte met een boomgaard, hagen en heggen en een raster voor de dieren. Patiënten en bezoekers kunnen zo genieten van meer groen in hun buurt en van de positieve effecten van natuur op hun gezondheid.
 • In boscomplex de Boshoek (Hove, Lint, Boechout, Lier) beheren we invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik en planten we nieuw bos aan voor meer biodiversiteit.
 • Op het Domein Krabbels, in Zandhoven, herstellen we o.a. rietkragen en dijken. Dit om het habitat van de Roerdomp, een Europees beschermde soort, te herstellen en om kansen te creëren voor Provinciale Prioritaire Soorten zoals de kleine modderkruiper, rivierdonderpad en roodborst.
 • De bossen van Zoersel en Schilde (Boscomplex Halse Hoek) worden omgevormd tot sterkere en duurzamere bossen. Er worden exoten beheerd, kloempen aangeplant (groepjes jonge bomen waaruit later één sterke toekomstboom groeit) en een bosrandactie gehouden.

Vrijwilligers van de bosgroepen tijdens een aanplanting eind vorig jaar - Copyright: provincie Antwerpen

Regio Mechelen:

 • In Hombeek ondersteunen we het steenuilenproject: de leerlingen van de tuinbouwschool in Mechelen (PTS) maken er nestkasten voor de uilen, die nadien op strategische plaatsen worden opgehangen.
 • In Hemiksem komt een nieuw speelbos en een speelweide. Belanghebbenden krijgen de kans om mee te denken over de invulling via een participatietraject. In de loop van volgend jaar wordt een ontwerp uitgetekend en gerealiseerd.
 • In Puurs-Sint-Amands komt een nieuwe vleermuistoren voor vleermuizen die moeten uitwijken door verbouwingen van enkele oude hoeves. Ook de verblijfplaats van de vleermuizenkolonie in de Sint-Pietersburcht wordt verbeterd: er komen o.a. meer invliegopeningen en mogelijkheden voor de dieren om aan te hangen.
 • Het Heilig-Hartinstituut in Heist-op-den-Berg krijgt een groene speelplaats. Er komen biodiverse klastuintjes, een rustige zithoek met een klimboom, een buitenklas/amfitheater, een speelberg en wilgenhutten.

Regio Turnhout:

 • De 12 gerenoveerde kapelletjes in de regio rond Dessel krijgen nieuwe beplanting. Samen met een gespecialiseerde herboriste werd een plantenlijst opgesteld bestaande uit Mariakruiden. De planten en kruiden hebben naast een cultuurhistorische waarde ook een biodiversiteitswaarde: ze dienen als nectar- en voedselbron voor vlinders en insecten.
 • In het noorden van de Kempen wordt gewerkt aan biodiverse bossen door middel van een bosrandactie. Privéeigenaars die willen aanplanten, kunnen plantsoen aankopen aan 40% van de kostprijs. Zo worden ze gestimuleerd om inheems plantsoen aan te planten, een grote ecologische meerwaarde.
 • Ter hoogte van Vorselaar en Herentals komt een nieuwe wandelbrug over de Aa. De brug zal wandelknooppunt 25 en 97 van het wandelknooppuntennetwerk verbinden. Zo kunnen wandelaars de Aa gemakkelijker oversteken en de streek beter verkennen en beleven.
 • In de Zuiderkempen werken we aan de verjonging van de bossen door nieuwe kloempen (groepjes jonge bomen waaruit later één sterke toekomstboom groeit) en bosranden aan te planten.
 • Bij Freinetschool ‘De Vlindertuin’ in Lille leggen we een moestuin, fruitbomen en bloemenperkjes aan. Exoten worden vervangen door inheemse struiken, goed voor de biodiversiteit. De schooltuin wordt in de weekends en schoolvakanties opengesteld zodat iedereen ervan kan genieten.

PRAKTISCHE INFO

Meer weten?

www.regionalelandschappen.be

www.bosgroepen.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  02-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
22-08-2019

CVO Vitant pakt in september uit met duaal leren voor elektromecaniciens en transport- en logistiek medewerkers in speVanaf dit schooljaar gaan 15 projecten in hogescholen, universiteiten en centra voor volwassenonderwijs aan de slag met duaal leren. Ze ontvangen hiervoor Vlaamse en Europese middelen. Het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs CVO Vitant is één van de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
20-08-2019

De provincie Antwerpen vraagt de mening van haar inwonersGeef je mening over de eerste versie van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. Je tekent zo mee aan de woon- en leefomgeving in de provincie Antwerpen. De bevolking groeit terwijl de beschikbare ruimte niet toeneemt. Willen we in de toekomst voor iedereen ruimte om te wonen, te werken en te leven, dan moeten we nu afspraken maken...


Meer info

Provincie Antwerpen
Molenbeek - Wersbeek
06-08-2019

Op 6 augustus starten de werken aan het vijvercomplex in privaat domein Krabbels. Vogels zoals de roerdomp en blauwborst moeten zich er nog beter thuis voelen. De voeding van de vijvers wordt niet langer meer geregeld door een visonvriendelijke stuw in de Molenbeek. Er komt een nieuwe vispassage die Europees beschermde vissoorten als de rivierdonderpad en kleine modderkruiper helpt stroomopwaarts...


Meer info

Provincie Antwerpen
Dessel
02-08-2019

Door de warme en droge zomer zijn er geregeld blauwalgen aanwezig in de kanalen. Nieuwe metingen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen uit dat er nu ook blauwalgen zijn aangetroffen in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (tussen Brecht en Schoten). Omdat blauwalgen gezondheidsrisico’s inhouden voor mens en dier, geldt er vanaf nu een bijkomend recreatie- en...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het