Op abdijentour door de KempenAutoroute langs Tongerlo, Postel en Averbode ook aanrader voor minder mobiele toerist

Een fantastische replica van Leonardo da Vinci’s ‘Het Laatste Avondmaal’. Een kruidentuin met intrigerende planten als ‘slaapmutsje’ of ‘monnikenpeper’. Of een zalige lunch met brood, bier en kaas op een al even zalig terras… De vernieuwde Abdijenroute betekent ontdekken en genieten.

De bewegwijzerde auto- en motorroute verbindt de eeuwenoude norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk. Een interessante én inspirerende toeristische trip door de Kempen. Ook voor wie minder mobiel is.

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. De norbertijnen van Tongerlo, Postel en Averbode drukten hun stempel op het leven en het landschap in de Kempen. Na een tumultueuze geschiedenis vormen ze vandaag een oase van rust en reflectie. Volg de blauw-witte borden van de Abdijenroute en maak kennis met hun verhaal, hun erfgoed en hun bewoners.

 

Beleef, geniet en proef

De norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout combineren moeiteloos oud en nieuw. Je ontdekt er zowel een romaans kerkje als een knap, hedendaags bezoekerscentrum. Een klank- en luisterspel bij een 16de-eeuws meesterwerk of een hippe hotelbar in een middeleeuwse gewelvenkelder.

Pik een rondleiding met gids mee of maak een wandeling langs de knooppunten rond het domein. Trek zeker ook tijd uit om te proeven van het abdijlekkers. Origineel presentje voor de thuisblijvers? Dat vind je in de abdijwinkel.

Langs het traject van de Abdijenroute liggen nog meer aanraders. Het Grote Netewoud, de Merode of de Kempense Heuvelrug nodigen uit om even de benen te strekken. En in waterDOEcentrum Hidrodoe, recreatiedomein Zilvermeer of het klompenbelevingspad in Laakdal amuseren klein én groot zich.

Toeristische topper voor iedereen

Op stap met rolstoel, kinderwagen of andere wieltjes? Geen probleem. Toegankelijkheidsbureau Inter en het voormalige Centrum Toegankelijkheid Provincie Antwerpen screenden bezienswaardigheden en horeca in de buurt van de Abdijenroute.

Op basis van de gedetailleerde toegankelijkheidsfiches op www.kempen.be stel je zelf een uitstap-op-maat samen. Overnachten kan in logies met A(+)label, toegekend door Toerisme Vlaanderen.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes is trots op het sociale karakter van de Abdijenroute: “Sommige attracties en horeca deden extra investeringen voor de minder mobiele bezoeker. Dat gaat van een belletje om toegang te vragen tot het da Vincimuseum in Tongerlo tot parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Een korte vakantie met de familie, een boeiende daguitstap met de vereniging of een trip met de motorclub die méér biedt dan mooie plaatjes: de Abdijenroute bereikt een heel breed publiek. Een toeristische topper die haalbaar is voor iedereen, hartverwarmend is dat.”

 

PRAKTISCHE INFO

Meer info:
De Abdijenroute is 105 km lang en verbindt o.a. Mol, Meerhout, Laakdal, Averbode, Westerlo, Herentals, Kasterlee, Oud-Turnhout en Retie.

De abdijen van Tongerlo (Westerlo), Postel (Mol) en Averbode vormen ideale startpunten.

De auto- en motorroute is bewegwijzerd met blauw-witte borden met vermelding ‘Abdijenroute’.

 

Download de kaart van de Abdijenroute.

Bekijk de fiches met gedetailleerde toegankelijkheidsinfo.

Logiestips op www.kempen.be en www.toegankelijkreizen.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-04-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Kontich
19-09-2019

Van 18 tot 25 september vieren Kontich en Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, de vierde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Deze 17 doelstellingen moeten van onze aarde een meer duurzame plaats maken tegen 2030. In 2019 trekken Kamp C en Kontich voluit de kaart van klimaat en energie. Kamp C zal samen met energiecoöperatie ZuidtrAnt...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
12-09-2019

Het strategisch project BORAZ (Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand), onder coördinatie van provincie Antwerpen, vrijwaart 45 hectare open ruimte. Het ontvangt voor deze realisatie de Openruimtebeker van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, een symbolische prijs voor wie het opneemt voor onze schaarse open ruimte.Na een jarenlange samenwerking met besturen, verenigingen...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
07-09-2019

Het provinciaal onderwijs lanceert richting voor BSO-leerlingen ter voorbereiding op hoger onderwijsSinds dit schooljaar richt avAnt Provinciaal Onderwijs een 7de jaar naamloos in, een schakeljaar naar het hoger onderwijs. Wie slaagt in het zesde of zevende leerjaar BSO en zich wil voorbereiden op het hoger onderwijs, kan terecht in deze richting. Tijdens dit aanvullend jaar verwerken de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Herentals
07-09-2019

7 september iets na middernacht start aannemer Mols met het inschuiven van de fietstunnel van 14 meter lang onder spoorlijn 15. Een klus, in opdracht van de provincie Antwerpen, die op slechts 2 dagen uitgevoerd moet worden. De provincie Antwerpen bouwt naarstig verder aan de fietsostrade F105 Herentals-Balen. Na de fietstunnel in Geel, de fietsbrug over het kanaal Bocholt-Herentals schuift...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het