Méér dan 1.600 vogels geringd in augustus in het Zwin Natuur ParkAfgelopen maand zijn maar liefst 1.755 vogels de revue gepasseerd aan de ringhut van het Zwin Natuur Park. Het grootste deel (1.638) waren vogels die voor het eerst een ring om de poot kregen. Een klein deel waren hervangsten: vogels die eerder al geringd waren, in het Zwin of elders.

 

Enkele opmerkelijke soorten

De ringers in het Zwin Natuur Park noteerden 36 verschillende soorten. De top drie bestond uit de kleine karekiet (513), de zwartkop (488) en de tuinfluiter (149).

Voor het eerst in 50 jaar kon er opnieuw een koekoek geringd worden. Er werden ook 2 sperwergrasmussen geringd. Deze grijze grasmus is een zeldzame soort in België met jaarlijks slechts een paar tientallen vogels die geringd worden. Daarnaast werden nog een aantal opmerkelijke vogelsoorten geringd: de waterral, 8 Cetti’s zangers, de waterrietzanger, de Orpheusgrasmus, de sperwergrasmus en 2 bonte vliegenvangers.

De meest speciale hervangst was een rietzanger die een Noorse ring droeg.

Het vogelringwerk past in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Veel van wat de wetenschap weet over vogels en hun trek is dankzij dit type van onderzoek. Het ringen van vogels wordt in België gecoördineerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. In het Zwin worden al sinds 1927 vogels geringd. Het huidige ringwerk sluit dus aan bij een lange historische traditie.

Het Zwin Natuur Park zet meer en meer in op wetenschappelijk onderzoek. In vergelijking met vorig jaar is het aantal geringde vogels in het Zwin al flink overschreden. In 2018 stond de teller voor een heel jaar immers op 1.327 geringde vogels.

 

Zelf meemaken

Wie het ringen van nabij wil meemaken is welkom voor een unieke blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. Het is ook een unieke kans om de vogels van héél dichtbij te zien en een interessante uitleg te krijgen van de ringer.

De activiteit vindt telkens plaats in de voormiddag, van 10 uur tot 12 uur. De meeste vogels worden vroeg op de dag gevangen. Er vroeg bij zijn is dan ook de boodschap. Het vangen van vogels is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij echt slecht weer (regen en/of veel wind) kunnen de sessies niet doorgaan.

 

De provincie West-Vlaanderen en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist organiseren nog tot en met 20 oktober elke openingsdag vogelringsessies.

Praktisch

  • Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
  • Datum: van 5 september tot en met 20 oktober dagelijks van 10 tot 12 uur. Raadpleeg www.zwin.be voor actuele informatie.
  • Prijs: toegang tot het Zwin Natuur Park en het vogelringen: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)
  • Meer info: info@zwin.be of T 050 60 70 86.Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
12-09-2019

Vanaf zaterdag 14 september 2019 kan je in Cultuurcentrum Scharpoord de expo Oostkust Kunst bezoeken. De expo geeft alle beeldende talenten uit de regio de kans om met hun werk naar buiten te komen. Oostkust Kunst geeft een uniek overzicht van de beeldende kunstenaar ‘van hier’. Maar liefst 230 kunstenaars stellen hun werk tentoon. Dat zorgt voor een heel gevarieerde collectie, van...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
12-09-2019

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid werkt in de Zwinduinen en -polders aan enkele fiets- en wandelpaden. De paden worden plaatselijk verhoogd en heraangelegd om wateroverlast te vermijden. Daardoor is vanaf 30 september 2019 een bepaald traject tijdelijk beperkt toegankelijk. Bezoekers kunnen de omleidingen en aangepaste toegankelijkheid terugvinden op het plan. Een gedeelte van de werkzone...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
12-09-2019

De afvalberg verkleinen rust op ieders schouders. Ook jij zelf kan mee het verschil maken. We zetten zeven kleine tips op een rijtje die een grote impact kunnen hebben.1. Maak van je brievenbus een no-go areaMet een “geen reclamedrukwerk a.u.b.” sticker krijg je geen reclamefolders meer in je brievenbus. Dat scheelt een hoop folders per brievenbus per jaar! Een gratis sticker kan je...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
12-09-2019

De eindejaarsperiode belooft in Knokke-Heist opnieuw extra magisch te worden. Van 7 december 2019 tot en met 5 januari 2020 wordt de kustgemeente voor de tweede maal omgetoverd tot een spectaculair lichtsprookje. De eerste editie bracht 140.000 tevreden bezoekers op de been, dit jaar gaat het verhaal verder en neemt de curator de bezoeker mee naar de planeten van de Kleine Prins. Jong en oud...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het