Be-Part Kortrijk presenteert een duotentoonstelling van Tinus Vermeersch en Santiago BorjaBe-Part Kortrijk presenteert deze zomer een duotentoonstelling met werk van de Belgische kunstenaar Tinus Vermeersch (°1976, Kortrijk) en de Mexicaanse kunstenaar-architect Santiago Borja (°1970, Mexico-Stad). Hoewel beide kunstenaars uit een totaal verschillende cultuur komen en ook elk een andere beeldtaal hebben, werken ze voor deze tentoonstelling allebei rond het idee van bedekking of bescherming, met een grote affiniteit voor het ambachtelijke.


Tinus Vermeersch creëert in Be-Part Kortrijk zijn eigen surrealistische universum aan de hand van tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek. Zowel de materialen die Vermeersch gebruikt als zijn beeldtaal, herinneren ons aan verloren tijden. De figuren in zijn werken kunnen zo een schilderij van Jeroen Bosch binnenwandelen. Hij noemt deze figuren ook wel Tegumen, wat in het Latijn zoveel als ‘bedekking’ of ‘bescherming’ betekent. Vermeersch toont in Be-Part ook honderden, met de hand beschilderde, kermamieke tegels. Het produceren van deze uitgebreide verzameling van unieke tegels is haast monnikenwerk.

Daartegenover plaatst Santiago Borja één monumentaal werk dat bestaat uit een houten, tentvormige structuur die bedekt wordt door een geweven stuk stof. De patronen van de stof verwijzen zowel naar traditionele Mexicaanse stoffen als naar moderne patronen uit de Bauhaus en naar 19e eeuwse borduurwerken. De vorm van de houten structuur gaat terug op een diagram uit het werk The Savage Mind van de antropoloog Claude Lévi-Strauss, maar Totemic Sampler heeft ook veel weg van een nomadische tent.


Tinus Vermeersch & Santiago Borja
28 juli - 6 oktober 2019
Be-Part Kortrijk - Paardenstallen


Meer info hier
 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support
AdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het