Hoogstraten pakt kansarmoede bij kinderen aanWe stellen in Hoogstraten een stijging vast van het aantal kinderen dat in kansarmoede wordt geboren.

Dat blijkt uit de kansarmoede-index van Kind & Gezin van 2018. De cijfers zijn voor het stadsbestuur van Hoogstraten geen verrassing; deze trend pikten we enkele jaren geleden al op. Sindsdien wordt er door onze diensten stevig ingezet op de begeleiding van kwetsbare gezinnen.

12,2% van de kinderen in Hoogstraten wordt in kansarmoede geboren, zegt de kansarmoede-index van Kind & Gezin, editie 2018. Dat is een stijging t.o.v. 2017 toen de index afklokte op 7 %. Voor Vlaanderen bedraagt het gemiddelde 13,1%.
Wil dat nu zeggen dat in Hoogstraten ruim 12% van de kinderen in armoede opgroeit? Nee, we moeten deze cijfers genuanceerd bekijken:

ď‚· De kansarmoede-index is een foto die de verpleegkundigen van Kind & Gezin maken als ze de eerste keer op bezoek gaan bij een gezin met een pasgeboren baby. Zij houden rekening met zes criteria, waarbij slechts één criterium betrekking heeft op het inkomen van de ouders. De andere vijf criteria zijn de opleiding van de ouders, de arbeidssituatie van de ouders, de huisvesting, de gezondheid van het gezin en het stimulatieniveau van de kinderen (is er speelgoed aanwezig? wordt het kind op de schoot genomen? wordt er tegen het kind gepraat? …). Wanneer een gezin zwak scoort op drie of meer criteria, oordeelt Kind & Gezin dat deze baby in kansarmoede wordt geboren. De score inzake kansarmoede is een momentopname. Ze wordt enkel opgemaakt tijdens de eerste drie levensmaanden van de baby en wordt nadien niet meer bijgewerkt. Met andere woorden, als de situatie van het gezin verbetert, wordt dit niet meegenomen in de kansarmoedecijfers.

ď‚· Het hogere cijfer van de kansarmoede-index in Hoogstraten wil in de eerste plaats zeggen dat de kansarmoede in Hoogstraten veel beter in beeld wordt gebracht dan vroeger. Vroeger bleef veel kansarmoede onder de radar. Door de inspanningen van de stad en haar partners is kansarmoede veel meer bespreekbaar geworden.

ď‚· De kansarmoede in Hoogstraten gaat omhoog, zowel bij de lokale gezinnen als bij de gezinnen van niet-Belgische origine. In Hoogstraten is er veel werkgelegenheid, maar niet iedere job is even stabiel. Het maandinkomen en de arbeidssituatie van deze gezinnen zijn vaak niet constant. Daarnaast kan de opleiding van de ouders een obstakel vormen voor de kansen van de kinderen. Op deze criteria heeft een lokaal bestuur weinig impact.

Kansarmoede bestrijden

Het stadsbestuur van Hoogstraten was er zich al eerder van bewust dat het cijfer voor kansarmoede de hoogte in zou gaan. Deze trend zal zich vermoedelijk in de komende jaren verderzetten.

Daarom zet de stad sterk in op het begeleiden van kwetsbare gezinnen met het project gezinsondersteuning. Cliënten hebben hierdoor sneller vertrouwen in hulpverleners, waardoor problemen sneller bespreekbaar worden gemaakt. Dankzij Huis van het Kind Hoogstraten kennen de hulpverleners elkaar beter en vindt er sneller en gerichter een doorverwijzing plaats. Daartoe wordt er jaarlijks een trefmoment en een armoedeoverleg georganiseerd met alle partners die met kinderen, jongeren en gezinnen werken.

Sinds 2014 zet de stad Hoogstraten zich in om kwetsbare kinderen zo goed mogelijk te integreren en zoveel mogelijk kansen te geven. De allerkleinsten ondersteunt Hoogstraten i.s.m. welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je met het project Pampers & Co. Wie een aanvraag voor een studietoelage wil doen, kan geholpen worden door de sociale dienst. Er is een stappenplan ontwikkeld rond onbetaalde schoolrekeningen, de scholen ondertekenden een charter ‘Onze school zegt NEEN tegen kansarmoede’, enz. Via het subsidiereglement vrijetijdsparticipatie kunnen kwetsbare kinderen een aanvraag indienen om 50% van het inschrijvingsgeld voor kampen, uitstappen,… terugbetaald te krijgen. Tenslotte staat de stad voortdurend in dialoog met tal van sociale partners zoals welzijnsschakel ’t Ver-Zet-je, De Toevlucht, de brugfiguren van het Rode Kruis, … en werken de stadsdiensten geïntegreerd samen aan de aanpak van kansarmoede. Hoogstraten blijft dus inzetten op het bestrijden van zowel armoede als kansarmoede bij kinderen.

Op lokaal niveau staan we klaar om gezinnen verder te helpen met ons sociaal beleid. Vanaf het moment dat er bij een kwetsbaar gezin een geboorte wordt verwacht, wordt proactief een traject opgestart.
Zie ook: www.hoogstraten.be/kansenvoorkinderen
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hoogstraten

Hoogstraten
17-10-2019

Vzw Erfgoed Hoogstraten heeft beslist niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de bevoegde minister om een bouwvergunning te verlenen voor de sloop van het vroegere rusthuis en de bouw van het nieuwe Gastenhuys.Het stadsbestuur van Hoogstraten is blij met de beslissing van vzw Erfgoed Hoogstraten om niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de toenmalige minister van Omgeving om een...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
09-10-2019

Stad Hoogstraten verwerft ’t Slot in Wortel Stad Hoogstraten wenst de historische hoeve van de familie Aerts aan de Boomkes in Wortel aan te kopen. In dit gebouw is Jeugdhuis ’t Slot gevestigd. Met deze aankoop zorgt de stad ervoor dat het rijke Wortelse verenigingsleven blijft beschikken over de levensnoodzakelijke accommodatie om activiteiten te organiseren. Concreet zal het...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
28-09-2019

Tijdens de tiendaagse van de geestelijke gezondheid, tussen 1 en 10 oktober, zet stad Hoogstraten het belang van psychisch welzijn in de kijker. We willen ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ beter bespreekbaar maken. Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ kiezen we voor een goed zichtbare actie: ‘Spreuken in het straatbeeld’.Van 1...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
24-08-2019

Het stadsbestuur van Hoogstraten is tevreden dat Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel de bouwvergunning heeft goedgekeurd voor ’t Gastenhuys. De stad kan dus op de locatie van het vroegere rusthuis ‘O.L.V. van zeven Weeën’ een kwalitatieve en energievriendelijke nieuwbouw ontwikkelen.Het voormalige stadsbestuur en aannemer Groep Van Roey stelden in 2018 de...


Meer info

HoogstratenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het