Hogeschool PXL, Provincie Limburg en DronePort maken afspraak met de toekomstNieuwe opleiding Drones Business Architect

Bedrijven en professionals die drones willen inzetten in hun werking kunnen hier binnenkort een opleiding voor volgen bij Hogeschool PXL en DronePort. Het gaat niet om een opleiding tot dronepiloot, maar tot Drones Business Architect. In de opleiding leren bedrijven hoe ze opportuniteiten kunnen omzetten in haalbare toepassingen met aandacht voor luchtvaart- en technologische aspecten. De provincie Limburg en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg zetten hun schouders onder deze opleiding.

Limburg excelleert in de innovatieve economie. Gedeputeerde van economie Tom Vandeput: “In de provinciale Limburgse economische ontwikkeling trekken wij de kaart van innovatie, niet alleen in de meer traditionele sectoren zoals maak en bouw maar ook in de hoogtechnologische sectoren zoals life sciences, ICT en dronetechnologie. De provincie en de Limburgse Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg investeren daarom in infrastructuur zoals Droneport te Sint-Truiden maar ook in opleiding. Want goed opgeleide mensen en ondernemers zijn de motor van economische groei. Daarop hebben wij aan PXL gevraagd om een postgraduaat voor Drone Business Architect uit te werken.”

 

Professionele toepassingen voor drones schieten immers als paddenstoelen uit de grond. Logistieke bedrijven willen ze inzetten om pakjes te leveren, veiligheidsdiensten gebruiken ze om beelden te maken van crisissituaties. Veel nieuwe mogelijkheden, maar omdat die vaak complex zijn is er een leemte tussen wat de industrie vraagt en het onderwijs aanbiedt inzake opleidingen.

Tal van industrieën, sectoren en organisaties zetten vaker drones in om hun eigen processen te ondersteunen. Drones zijn vaak sneller, veiliger en goedkoper dan de klassieke methoden om bijvoorbeeld inspecties, leveringen of andere repetitieve of inefficiënte taken uit te voeren.

Door die sterke toename aan toepassingen is er een nood aan een degelijke professionele opleiding. Het is namelijk belangrijk om toepassingen te ontwikkelen die veilig, betrouwbaar en efficiënt zijn. Maar het aantal gespecialiseerde opleidingen in dit domein is erg beperkt, en de meeste bestaande opleidingen behandelen slechts één aspect.

"Midden volgend jaar zal de nieuwe Europese dronewetgeving de vele dronetoepassingen veel makkelijker toelaten dan vandaag in de huidige Belgische wetgeving is voorzien. Deze cursus speelt hierop in en is de ideale voorbereiding voor bedrijven en particulieren,” vertelt Mark Vanlook, CEO van DronePort.

Met de nieuwe opleiding leiden Hogeschool PXL en DronePort professionals op die van alle markten thuis zijn. “Wie toepassingen voor drones wil ontwikkelen of uitbouwen moet niet alleen thuis zijn in technologie en programmeren, maar moet ook kennis hebben van wetgeving en van luchtvaartaspecten als navigatie en aerodynamica. Bovendien moet een Drones Business Architect ook over de juiste vaardigheden beschikken om businessopportuniteiten te detecteren en te onderzoeken,” zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL.

Gedeputeerde Tom Vandeput: “Wij geloven in het potentieel van de drone-business. Om het inschrijvingsgeld aanvaardbaar te houden, neemt de provincie Limburg een deel van de kosten van de opleiding op zich. Op die manier bieden wij nieuwe kansen aan Limburgers om zich bij te scholen en mee het economisch verschil te maken.”

 

Leren van bedrijven

Binnen het opleidingsprogramma is er aandacht voor praktijkcases. Zo komen een aantal bedrijven die pionierswerk hebben verricht de dronetoepassingen binnen hun sector toelichten. De opleiding werkt hiervoor samen met Franki Construct (onderdeel van Willemen Groep), Bouwbedrijf Dethier, Medialife en The Fungroup.

De opleiding is bedoeld voor professionals met een bachelor- of masterdiploma, en start in oktober 2019. De lessen gaan door bij DronePort in Sint-Truiden.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  01-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PXL

Hasselt
11-12-2019

Dinsdag 17 december in de namiddag verwelkomt PXL-MAD School of Arts in Hasselt David Carson en Musketon voor een lezing over hun werk.David Carson is een Amerikaans grafisch ontwerper, art director en surfer. Carson is vooral bekend om zijn innovatief tijdschriftontwerp en het gebruik van experimentele typografie in de jaren 80 en 90. Carson is voor een hele generatie vormgevers de reden geweest...


Meer info

PXL
Hasselt
13-11-2019

Nooit meer géén anderstalige nieuwkomersDe minister van Onderwijs, Ben Weyts, wil in de toekomst in het Vlaamse onderwijs een taalscreening voor kleuters invoeren en de kinderen die niet slagen voor de test, gedurende een jaar lessen in een taalklas laten volgen. Volgens een aantal experten uit de academische wereld en sommige deskundigen uit het werkveld staan taalbadklassen echter...


Meer info

PXL
Hasselt
02-11-2019

Sinds september 2019 biedt Hogeschool PXL vijftien nieuwe graduaatsopleidingen aan, met veel aandacht voor werkplekleren. Een studievorm die vergelijkbaar is met duaal leren, maar dan in het hoger onderwijs. Gedurende meerdere dagen per week leren de studenten vanop de werkvloer bij bedrijven en organisaties, en dit gedurende hun volledige tweejarige opleiding. Voor twee nieuwe opleidingen zoekt...


Meer info

PXL
Hasselt
22-10-2019

Op maandag 21 oktober organiseerde de ACC, de Belgische Association of Communication Companies, de eerste editie van Young Event Talent Day. Vijf hogescholen uit België kregen de kans om elk 8 studenten en 2 begeleidende lectoren af te vaardigen naar het event. In de voormiddag konden bureaus, studenten en lectoren zich voorstellen in een elevator pitch. Studenten van de bacheloropleiding...


Meer info

PXLAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het