30 jaar stedelijke welzijnsraad AarschotDonderdag 4 juli vierde de stedelijke welzijnsraad van Aarschot haar 30ste verjaardag. Een verjaardag die de raad niet zomaar aan haar voorbij liet gaan. De leden maakten van de gelegenheid gebruik om een nieuwe beweegroute in te huldigen, het charter ‘Gezonde Gemeente’ te hernieuwen, de tweejaarlijkse prijs van de welzijnsraad uit te reiken en de speeltuin van Bekaf rookvrij te maken.


Beweegroute
We startten de viering met het inwandelen van een deel van de spiksplinternieuwe beweegroute. De beweegroute is een wandeling met eenvoudige oefeningen waarmee je kracht, uithouding en balans kan trainen. Leuk om te doen en goed voor je lichaam. Eén route vertrekt aan sportcentrum Demervallei en eindigt op de Pater Raskinkade. Een tweede route situeert zich aan Woonzorgcentrum Sint-Rochus en de Begijnhoftuin.


Charter ‘Gezonde Gemeente’
Het stadsbestuur hernieuwde zijn intentie om werk te maken van gezondere inwoners. Dat doet het bestuur door het charter ‘Gezonde Gemeente’ opnieuw te ondertekenen. Hiermee engageert de stad zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 inwoners te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving.
In 2013 ondertekende het toenmalige bestuur van Aarschot een eerste keer het charter ‘Gezonde Gemeente’. Op 4 juli 2019 zette schepen van Welzijn Nicole Van Emelen haar handtekening opnieuw onder het charter: “Door het charter opnieuw te ondertekenen, tonen we dat gezond leven in een gezonde omgeving een belangrijk thema is voor Aarschot. We willen dat de gezonde keuze hier de meest makkelijke keuze wordt.”


Een lokaal integraal gezondheidsbeleid verankert doeltreffende en toegankelijke gezondheidspromotie en ziektepreventie structureel in de beleidsplannen. Inzetten op gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat en veiligheid zijn de pijlers van dergelijke beleidsplannen.
In samenwerking met de stedelijke welzijnsraad, lokale organisaties, verenigingen en Logo Oost-Brabant geeft Aarschot zo niet alleen uitvoering aan de eigen lokale ambities. Het stadsbestuur helpt tegelijk mee aan de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en de internationale duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.

Rookvrije speelruimte
Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien, om te kunnen spelen in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag.
“Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de gevaarlijke indruk dat roken een normaal onderdeel van het leven is. Als rookvrij de norm wordt, zullen onze kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen een tabaksverslaving”, zegt Alana De Groof, medewerkster van Logo Oost-Brabant en lid van de stedelijke welzijnsraad.
“De speeltuin van speelpleinen Bekaf is sinds donderdag 4 juli een rookvrije speeltuin.
Hopelijk is dit een eerste aanzet om in Aarschot nog meer speeltuinen rookvrij te maken.”


Tweejaarlijkse prijs van de welzijnsraad
Om de twee jaar reikt de welzijnsraad een prijs uit aan een Aarschottenaar, een groep of een vereniging die zich inzet voor gezinnen, de algemene gezondheid, het algemeen welzijn of de meest kwetsbaren. Naar aanleiding van haar 30ste verjaardag reikt de welzijnsraad niet één, maar drie prijzen uit.

Voorzitter van de stedelijke welzijnsraad Kim Van der Auwera: “Wij nomineerden drie mooie, sterke verenigingen die wij met veel plezier financieel ondersteunen en elk een cheque van 500 euro overhandigen: ‘Bij ons Thuis’, die onderdak en begeleiding geeft aan nieuwkomers, ‘Brotherhood’, die jaarlijks een zomerkamp organiseert voor kansarme kinderen of kinderen in een moeilijke thuissituatie en ‘Speelpleinen Bekaf’, de speeltuin in Aarschot waar alle jonge gezinnen met kinderen terechtkunnen. Deze drie verenigingen draaien volledig op de inzet van vrijwilligers, waarvoor een dikke proficiat!”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
16-01-2020

Vandaag plande het Stedelijk Instituut voor Technische Beroepen Aarschot (SIBA) voor zijn leerlingen van het vierde jaar een vrijwillige uitstap naar een moskee in Maasmechelen in het kader van de interlevensbeschouwelijke dialoog. Toen de bus met leerlingen deze ochtend wou vertrekken, ontstond er een incident met leden van de actiegroep Voorpost die waren opgedaagd voor een betoging tegen...


Meer info

Aarschot
Aarschot
15-01-2020

Op 1 mei 2019 trad de nieuwe vzw-wetgeving in werking. Sindsdien kunnen nieuwe vzw’s enkel nog opgericht worden volgens de nieuwe regels. Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe vzw-wetgeving ook van toepassing voor bestaande vzw’s.De statuten van bestaande vzw’s moeten uiterlijk op 1 januari 2024 in regel zijn met de nieuwe wetgeving. Zodra je een aanpassing aan je statuten doet, ben...


Meer info

Aarschot
Aarschot
15-01-2020

Het Stedelijk Archief en Documentatiecentrum Aarschot (SADA) is een erkende stadsinstelling. Dat besliste het schepencollege op 22 november 2019. Het SADA zet zijn huidige activiteiten verder en engageert zich nu ook om het stadsarchief correct te beheren. Zo wil het SADA ons verleden op een zo efficiënt mogelijke manier bewaren voor de toekomst.Aarschots archiefHet SADA verzamelt,...


Meer info

Aarschot
Aarschot
22-12-2019

De politiezone Aarschot en de dienst Mobiliteit van de stad Aarschot werken samen om zoveel mogelijk fietsen te graveren tijdens Winterfeest. Ze doen dit om fietsdiefstal tegen te gaan. Op zondag 22 en vrijdag 27 december van 13 tot 16 uur kan je je fiets gratis laten graveren op de Grote Markt.FietsgraveeractieVoor de Scheve Stadshut kan je gratis je rijksregisternummer in je fiets laten...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het