Historisch hete zomer ook recordzomer fietstoerismeZomervakantie goed voor 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs fietsknooppuntennetwerk en 19 miljoen euro bestedingen

Een fietstochtje bij 30°C? Graag! Fietsen bij 40°C of regen? Liever niet …

Het was in juli en augustus opnieuw gezellig druk langs het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen. Alleen tijdens de historisch hete julidagen en bij regenweer registreerden de digitale fietstellers van Toerisme Provincie Antwerpen een duidelijke daling.

Het resultaat? 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk tijdens de zomervakantie, goed voor 19 miljoen euro omzet. Een dubbel record.

Tevreden commentaren bij de uitbaters van Fietsers Welkom horeca: zij zien de inbreng van het fietstoerisme in hun zomerrecette verder groeien.  

Toerisme Provincie Antwerpen monitort het fietstoerisme aan de hand van elf digitale tellers, verspreid over het fietsknooppuntennetwerk in de provincie.

Het team analyseerde de resultaten van de fietstellers in juli en augustus en peilde bij de ca. 250 Fietsers Welkom horeca naar hun bevindingen.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes concludeert: “De zomer van 2019 brak niet alleen temperatuurrecords. De provincie Antwerpen beleefde ook de allerbeste fietszomer ooit. Fietsen en kortbijvakanties winnen beide aan populariteit. Die trend doet het fietstoerisme verder groeien.”

 

Regen schrikt meer af dan hitte

De voorbije zomervakantie was goed voor 2,5 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsnetwerk – 1.232.000 in juli en 1.270.000 in augustus - of 250.000 meer dan vorig jaar.

Het populairste telpunt in de provincie Antwerpen blijft het Drierivierenpunt in Rumst, met gemiddeld 1500 fietsers per dag. De tellers in Turnhout (jaagpad Bels Lijntje), Grobbendonk (Kleine Nete) en Westerlo (abdij van Tongerlo) volgen met ca. 1200 fietsers.

De absolute topdag bleek zondag 25 augustus, met gemiddeld 2300 fietsers per teller.

De meest opvallende conclusie? Regen blijkt een grotere spelbreker voor het fietstoerisme dan hitte. Temperaturen rond 30°C (zoals op 25 augustus) schrikken de fietser niet af. De piek verschuift dan wel vaak naar de voormiddag of soms ook de avond.

Alleen op de historisch hete 24, 25 en 26 juli – toen de thermometer 40°C aanwees – namen de cijfers van de fietstellers een duik. Net als op regendagen: dan laat de fietser zijn tweewieler liever in de garage.

Fietszomer van 19 miljoen euro

Meer fietstochtjes en hoge temperaturen betekenen extra bestedingen.

Het fietstoerisme in de provincie Antwerpen genereerde de voorbije zomer 19 miljoen euro, 2 miljoen meer dan in 2018.

De 250 Fietsers Welkom cafés, horecazaken met een hart voor fietsers, blikken tevreden terug. Een meerderheid van de uitbaters spreekt over een “goede tot zeer goede zomer”. Een kwart van de ondernemers haalt minstens 30% van de omzet uit fietstoerisme. Een vijfde schat die op ruim 50%.

Horeca-uitbaters verklaren de stijgende bestedingen vooral door het mooie weer en de groeiende populariteit van het fietstoerisme.

Fietstoerisme groeit

Dat laatste betekent goed nieuws voor lokale ondernemers: een fietser op dagtrip spendeert immers gemiddeld zo’n 17 euro per dag, een fietsvakantieganger ruim 100 euro per dag. Toerisme Provincie Antwerpen zet dan ook verder in op de promotie van de Kempen en Scheldeland als fietsvakantiebestemming.

Gedeputeerde Jan De Haes: “Samen met de andere provinciale toeristische organisaties stimuleren we touroperators om meer belevingsvolle fietsvakanties in Vlaanderen aan te bieden. Fietsen blijft ook een belangrijk thema in de promotie van kortbijvakanties met Vlaanderen Vakantieland. Tegelijk zetten we verder in op het onderhoud en de kwaliteitsverbetering van onze recreatieve netwerken. Zo controleert ons Routebureau momenteel het fietsknooppuntennetwerk in de Kempen. Dat resulteert in 2020 in een nóg veiliger en comfortabeler netwerk. En uiteraard extra fietsplezier!
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
21-02-2020

De provincie Antwerpen organiseerde op woensdag 19 februari 2020 de Cycle Data Academy. Meer dan tachtig overheden en experten uit zes landen, waaronder Duitsland, Nederland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België, verzamelden in het provinciehuis om kennis en ervaringen met nieuwe technologieën te delen.“Met de provinciale Fietsbarometer heeft de provincie Antwerpen...


Meer info

Provincie Antwerpen
Turnhout
18-02-2020

Jeroen Vanluyten neemt afscheid als directeur van provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout. Vanluyten heeft zelf zijn ontslag aangeboden. Het stopzetten van de samenwerking verloopt in onderling akkoord en in een goede verstandhouding. Veel sneller dan verwacht moet het provinciebestuur dus op zoek gaan naar een nieuwe directeur voor de Warande.Na het vertrek van Staf Pelckmans, die bijna...


Meer info

Provincie Antwerpen
Geel
16-02-2020

De eerste drie kilometer van de 36 kilometer lange fietsostrade F105 Herentals-Balen is klaar. Op grondgebied Geel fiets je voortaan over een verlichte fietsweg naast spoorlijn 15. In mei vorig jaar startte de provincie Antwerpen met de aanleg van de fietsweg tussen de Langstraat en Rauwelkoven in Geel. De kostprijs van deze aanleg bedroeg 2 miljoen euro.Vanaf nu kan je ook de fietstunnel, waar...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
14-02-2020

De provincie Antwerpen heeft voor 2 438 770 euro subsidies goedgekeurd voor de aanleg van bijna 14 kilometer fietspaden in de provincie Antwerpen. In 2019 investeerde de provincie Antwerpen eveneens 2 375 036 euro voor de aanleg van fietspaden.Gemeenten kunnen bij de provincie subsidies aanvragen voor de aanleg en verbetering van hun fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het