Topmanager bij de federale overheid: nog altijd hoofdzakelijk mannenEen nieuwe studie van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen toont aan dat vrouwen ondervertegenwoordigd blijven aan de top van de federale overheid. België is op dit gebied een van de slechtste leerlingen in de Europese Unie en ondanks de maatregelen die de afgelopen jaren getroffen werden, is er geen noemenswaardige verbetering.

Uit de studie van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen blijkt dat vrouwen nog steeds duidelijk ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende functies in het Belgische ambtenarenapparaat, en in het bijzonder op federaal niveau.

In 2017 maakten vrouwen slechts 29% uit van de hoogste, eerste graad van de hiërarchie van de totale federale overheid (d.w.z federale overheidsdiensten en andere overheidsinstellingen zoals het RIZIV of het Voedselagentschap), en dit ondanks een koninklijk besluit dat in 2012 werd goedgekeurd en dat quota van een derde van elk geslacht in de directiecomités invoerde.

Een meer gedetailleerde analyse - waarbij alleen rekening wordt gehouden met de federale overheidsdiensten (FOD's) - brengt enkele zeer ongelijke directiecomités aan het licht. Zo telde het directiecomité van de FOD Financiën in 2017 slechts 4 vrouwen tegenover 16 mannen en dat van de FOD Justitie 2 vrouwen tegenover 9 mannen. Bij de FOD Volksgezondheid was er zelfs geen enkele vrouw tegenover 6 mannen. Tot slot was er zowel in 2012 als in 2017 slechts één vrouw voorzitter van het directiecomité van een FOD.

Met zulke cijfers hinkt de top van het federale niveau achterop ten opzichte van de deelstaten. Terwijl in 2017 slechts 1 op 8 topmanagers van FOD's een vrouw was, waren er 4 vrouwen tegenover 5 mannen in het Waals Gewest, 2 vrouwen en 5 mannen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 2 vrouwen en 8 mannen in de Federatie Wallonië-Brussel en 2 vrouwen tegenover 9 mannen in Vlaanderen.

Als men de situatie op Belgisch federaal niveau vergelijkt met die van de andere landen van de Europese Unie, dan zit België ook in de staart van het peloton. Slechts 2 op de 10 leden van het directiecomité van een federale overheidsdienst is een vrouw, op Europees niveau is dit 4 op de 10.

Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, stelt dat "de federale overheid het voorbeeld moet geven en bijkomende inspanningen moet leveren om meer gendergelijkheid te realiseren aan de top van de federale administratie".

Daarom vraagt het Instituut aan de volgende federale regering om zich ertoe te verbinden om het koninklijk besluit van 2012 strikt uit te voeren en de volgende bijkomende maatregelen te treffen:

- een jaarlijkse monitoring van alle benoemingsbesluiten voor managementfuncties;

- een expliciete motiveringsplicht opleggen wanneer wordt afgeweken van genderquota.

Het Instituut beveelt verder aan om een strategisch plan gelijkheid-diversiteit aan te nemen onder de verantwoordelijkheid van de minister van Ambtenarenzaken en een verantwoordelijke voor de gelijkheid van vrouwen en mannen aan te stellen binnen de FOD Beleid en Ondersteuning. Die persoon zou dan belast worden met de opvolging van het koninklijk besluit van 2012 en het plan gelijkheid-diversiteit bij de overheid.

 

U kan de studie raadplegen op de website van het Instituut: http://igvm-iefh.belgium.be

 

Bron: 
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Dendermonde
18-02-2020

In augustus 2020 gaan de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en het consortium BAM PPP van start met de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde. Context van het projectDe gevangenis wordt gerealiseerd via een “DBFM-procedure”, waarbij “DBFM” staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Het gaat om een publiek-private samenwerking, waarbij...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

De wedstrijd “Gekozen Product van het Jaar” wordt in België sinds 12 jaar georganiseerd met de bedoeling productinnovatie in de kijker te plaatsen. Consumenten wordt daarbij gevraagd om de in hun ogen meest innoverende of nuttige nieuwkomers te verkiezen. De voorbije 5 jaar kwam deze wedstrijd op de Belgische markt in een heuse stroomversnelling terecht.Het logo Gekozen Product...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

Voor het eerst solliciteerde meer dan een op de drie Belgische werkzoekenden via de smartphone. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen is het aandeel sollicitaties via de mobiele telefoon het hoogst, terwijl dat in Namen en Luxemburg significant lager ligt.Voorts kwam men tot de bevinding dat vacatures in de bouwsector een belangrijke mobiele mijlpaal bereikten in 2019. Een analyse...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

Populairste dagen om te stemmen zijn dinsdag 12 en donderdag 14 meiMinstens 15% van de werkgevers zet voor de volgende sociale verkiezingen in op e-voting, weet hr-dienstenbedrijf ACERTA. De versoepeling van de procedure van e-voting slaat dus aan. Het gemak, de snelheid en de relatieve kost van e-voting hebben veel bedrijven over de streep getrokken. Vier jaar geleden stemden minder dan 1% van...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het