Voka West-Vlaanderen en Hogeschool VIVES Campus Kortrijk piloteren60 studenten die speeddaten met 30 bedrijfsleiders. Dat is het concept dat de opleiding logistiek management van Hogeschool VIVES campus Kortrijk zal toepassen. Op die manier solliciteren de studenten van de 3 opleidingsjaren voor een stageplaats. De bedrijfsleiders beslissen dan wie ze aannemen. De speeddate vindt plaats op donderdag 19 september op campus Kortrijk, Doorniksesteenweg 145.


De studenten mogen vooraf 10 bedrijven selecteren om te speeddaten. Ze stellen 10 CV’s op, schrijven een motivatiebrief en zoeken informatie op over de betrokken bedrijven. Tijdens de speeddate krijgen ze telkens 10 minuten om hun beste beentje voor te zetten bij de bedrijven die ze hebben gekozen. De beslissing ligt uiteindelijk bij de bedrijfsleiders, die maximum 5 studenten kunnen selecteren.


Opleiding logistiek management wordt duaal studeren-werken
De opleiding logistiek management start vanaf dit academiejaar met het systeem van duaal leren. Dat betekent concreet dat de studenten vanaf het tweede semester van het eerste jaar een dag per week praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Het tweede jaar is dat een dag per week het hele jaar door en in het derde jaar drie weken aan een stuk. Tot vorig academiejaar bleef de stage beperkt tot 13 weken in het laatste jaar.


“Duaal leren biedt een pak voordelen”, aldus opleidingshoofd Veerle Lahousse van VIVES. “De student stelt in het werkveld vast wat er van hem of haar wordt verwacht. Zo leert de student vb. dat talen belangrijk zijn, wat de motivatie dan vaak groter maakt om zich op die taalvakken te focussen. Door al vanaf het eerste jaar in het werkveld te staan, kunnen studenten ook sneller doorgroeien naar complexere taken.”


Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen ondersteunt het initiatief. “Er is een sterke wil en vraag vanuit de bedrijven naar een intensievere samenwerking met de onderwijsinstellingen”, zegt algemeen directeur Bert Mons. “De West-Vlaamse bedrijven hebben een prangende behoefte aan hoogopgeleide logistieke profielen. Het aantal deelnemende bedrijven wijst op het nijpende tekort.”

Win-win-win voor bedrijven, onderwijs én student
VIVES zet in de opleiding sterk in op het digitale aspect. De vakken worden uitgewerkt in samenspraak met en op maat van het werkveld. Het systeem van duaal leren is trouwens uitgewerkt op vraag van zowel de studenten als de bedrijven. “Er is een grote nood aan studenten met een diploma logistiek management. Ze kunnen ook terecht in een brede waaier van functies. Ik denk aan logistiek manager, expediteur, vervoermakelaar, exportmanager, waterklerk, consultant logistiek, traffic manager, purchase verantwoordelijke, goederenbehandelaar enz.”, aldus nog Veerle Lahousse.

“De samenwerking biedt een duidelijke win-win voor alle deelnemende partijen. Voor de bedrijven is het een interessante manier om hun bedrijf kenbaar te maken bij studenten. Bovendien is door de nauwere samenwerking met VIVES het opleidingstraject beter afgestemd op de reële situatie en noden van de ondernemingen. En de student ten slotte zal hands-on zijn competenties op de werkvloer kunnen verbeteren en de bedrijfswereld beter leren kennen”, besluit Bert Mons.
Dit pilootproject is mogelijk gemaakt met de Steun van het Europees Sociaal fonds en de Vlaamse overheid.


Dit pilootproject is mogelijk gemaakt met de Steun van het Europees Sociaal fonds en de Vlaamse overheid.
Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze provincie te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties,… Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.


Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 13 500 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over VOKA west-vlaanderen

Kortrijk
28-09-2019

Maandag start de JUMP campus tour van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen waarbij ondernemende studenten letterlijk kunnen proeven van het ondernemerschap. Van 30 september tot en met 4 oktober worden in samenwerking met de West-Vlaamse kennisinstellingen 5 campussen bezocht. Meer dan 13.000 studenten worden op die manier gesensibiliseerd rond ondernemerschap.Tijdens de JUMP campus tour...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Kortrijk
12-09-2019

De sociale partners van West-Vlaanderen (Voka West-Vlaanderen, Unizo West-Vlaanderen, ABVV West-Vlaanderen, ACV West-Vlaanderen en Boerenbond) en de provincie West-Vlaanderen verenigd in het Provinciaal Socio-Economisch Overlegforum luiden de alarmbel en bepleiten bij de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering een braincirculatieplan. De ‘War for Talent’ komt extra hard aan...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Kortrijk
22-08-2019

In het kader van de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe Vlaamse Regering, had een delegatie van Apzi-Voka West-Vlaanderen gisteren een gesprek met Wilfried Vandaele, voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van de kustgemeente De Haan. Een bespreking van de noden en uitdagingen voor de West-Vlaamse kusthavens stond hierbij centraal. Ook uittredend Vlaams minister Ben Weyts,...


Meer info

VOKA west-vlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het