Voka West-Vlaanderen en Hogeschool VIVES Campus Kortrijk piloteren60 studenten die speeddaten met 30 bedrijfsleiders. Dat is het concept dat de opleiding logistiek management van Hogeschool VIVES campus Kortrijk zal toepassen. Op die manier solliciteren de studenten van de 3 opleidingsjaren voor een stageplaats. De bedrijfsleiders beslissen dan wie ze aannemen. De speeddate vindt plaats op donderdag 19 september op campus Kortrijk, Doorniksesteenweg 145.


De studenten mogen vooraf 10 bedrijven selecteren om te speeddaten. Ze stellen 10 CV’s op, schrijven een motivatiebrief en zoeken informatie op over de betrokken bedrijven. Tijdens de speeddate krijgen ze telkens 10 minuten om hun beste beentje voor te zetten bij de bedrijven die ze hebben gekozen. De beslissing ligt uiteindelijk bij de bedrijfsleiders, die maximum 5 studenten kunnen selecteren.


Opleiding logistiek management wordt duaal studeren-werken
De opleiding logistiek management start vanaf dit academiejaar met het systeem van duaal leren. Dat betekent concreet dat de studenten vanaf het tweede semester van het eerste jaar een dag per week praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Het tweede jaar is dat een dag per week het hele jaar door en in het derde jaar drie weken aan een stuk. Tot vorig academiejaar bleef de stage beperkt tot 13 weken in het laatste jaar.


“Duaal leren biedt een pak voordelen”, aldus opleidingshoofd Veerle Lahousse van VIVES. “De student stelt in het werkveld vast wat er van hem of haar wordt verwacht. Zo leert de student vb. dat talen belangrijk zijn, wat de motivatie dan vaak groter maakt om zich op die taalvakken te focussen. Door al vanaf het eerste jaar in het werkveld te staan, kunnen studenten ook sneller doorgroeien naar complexere taken.”


Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen ondersteunt het initiatief. “Er is een sterke wil en vraag vanuit de bedrijven naar een intensievere samenwerking met de onderwijsinstellingen”, zegt algemeen directeur Bert Mons. “De West-Vlaamse bedrijven hebben een prangende behoefte aan hoogopgeleide logistieke profielen. Het aantal deelnemende bedrijven wijst op het nijpende tekort.”

Win-win-win voor bedrijven, onderwijs én student
VIVES zet in de opleiding sterk in op het digitale aspect. De vakken worden uitgewerkt in samenspraak met en op maat van het werkveld. Het systeem van duaal leren is trouwens uitgewerkt op vraag van zowel de studenten als de bedrijven. “Er is een grote nood aan studenten met een diploma logistiek management. Ze kunnen ook terecht in een brede waaier van functies. Ik denk aan logistiek manager, expediteur, vervoermakelaar, exportmanager, waterklerk, consultant logistiek, traffic manager, purchase verantwoordelijke, goederenbehandelaar enz.”, aldus nog Veerle Lahousse.

“De samenwerking biedt een duidelijke win-win voor alle deelnemende partijen. Voor de bedrijven is het een interessante manier om hun bedrijf kenbaar te maken bij studenten. Bovendien is door de nauwere samenwerking met VIVES het opleidingstraject beter afgestemd op de reële situatie en noden van de ondernemingen. En de student ten slotte zal hands-on zijn competenties op de werkvloer kunnen verbeteren en de bedrijfswereld beter leren kennen”, besluit Bert Mons.
Dit pilootproject is mogelijk gemaakt met de Steun van het Europees Sociaal fonds en de Vlaamse overheid.


Dit pilootproject is mogelijk gemaakt met de Steun van het Europees Sociaal fonds en de Vlaamse overheid.
Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil ondernemerschap stimuleren om de welvaart en het welzijn in onze provincie te verzekeren en bevorderen. Meer dan 3.200 bedrijven zijn lid van Voka West-Vlaanderen: starters en gevestigde waarden, productiebedrijven en dienstverlenende organisaties,… Onze leden zijn goed voor 68% van de private tewerkstelling in West-Vlaanderen. Daarmee zijn we het meest nabije, invloedrijke, professionele netwerk van ondernemers en de meest representatieve organisatie van ondernemingen in West-Vlaanderen.


Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 13 500 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over VOKA west-vlaanderen

Kortrijk
12-02-2020

Unizo West-Vlaanderen en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen organiseerden deze middag voor het eerst een gezamenlijke ‘meet and greet’ tussen West-Vlaamse ondernemers en West-Vlaamse parlementsleden. Tijdens een drie uur durende bijeenkomst kwamen de belangrijkste prioriteiten voor de regio aan bod. Een dertigtal bedrijfsleiders en evenveel volksvertegenwoordigers uit het...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Kortrijk
06-02-2020

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is tevreden met de beslissing van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling om één miljoen euro te voorzien voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de brexit.Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet in een budget van 1 miljoen euro voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de brexit. Tot begin april...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Kortrijk
06-02-2020

De War for Talent komt al jaren bijzonder hard aan in onze provincie. Mede door een onderinvestering in het hoger onderwijs, gaat 60% van onze jongeren elders studeren en keert niet (onmiddellijk) terug. Omgekeerd komt nauwelijks één op de vier studenten in ons hoger onderwijs van buiten de provincie. Bovendien beschikken jongeren niet altijd over de nodige competenties. Een...


Meer info

VOKA west-vlaanderen
Tielt
31-01-2020

Nu de krijtlijnen duidelijk zijn van de toekomstige industriegebieden, landbouwgronden en bosgebieden in Tielt vragen UNIZO West-Vlaanderen en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen om dringend werk te maken van een nieuw allesomvattend mobiliteitsonderzoek in en rond Tielt.Bijkomende bedrijfsruimte noodzakelijkDat er in de regio bijkomende industriegronden vrijkomen juichen zowel UNIZO...


Meer info

VOKA west-vlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het