In Mechelen is het een jaar lang de Week van de HandhavingVan maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober organiseert  Mooimakers dit jaar voor de derde keer de Vlaamse handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Tijdens deze week willen we de inspanningen van het Mechels stadsbestuur en stadsdiensten om de problematiek aan te pakken in de kijker zetten. Want hier maken we elke dag het hele jaar door werk van handhaving.


Tijdens de Handhavingsweek gaat er vooral nadruk gelegd worden op de inspanningen die doorheen het hele jaar al geleverd worden. Want doorheen het jaar bestaat er reeds een intensieve, doeltreffende en duurzame samenwerking tussen de dienst preventie, de milieudienst van de lokale politie en de uitvoeringsdiensten betreffende de aanpak van zwerfvuil en sluikstorten.
“Waarbij alle respect voor dit team aangezien het niet altijd de properste job is, zo moet er elke keer weer door de vuilzakken en het afval gekeken worden voor aanwijzingen om de overtreder te kunnen vatten. Door de sterke samenwerking tussen preventie, uitvoeringsdiensten en de milieupolitie zorgen we ervoor dat de stad kan optreden tegen sluikstorten en zwerfvuil”, aldus preventieschepen Abdrahman Labsir.

Succesformule
Praktisch dagelijks gaat het TON team (Team Openbare Netheid) van de uitvoeringsdiensten op pad om sluikstort en zwerfvuil op te ruimen. De gemachtigde vaststellende ambtenaren van de dienst preventie en het TON maken de bestuurlijke verslagen op, op basis van de vastgestelde feiten indien de feiten kunnen toegewezen worden aan een verdachte. Op die manier kunnen inbreuken tegen sluikstort efficiënt aangepakt worden. Daardoor zijn de vaststellingen door ambtenaren ook dit jaar weer verdubbeld tegenover vorig jaar: 30% van de GAS-boetes voor zwerfvuil en sluikstort is opgesteld door een ambtenaar en 70% door de politie.
 
Schepen van Openbare Werken Patrick Princen is fel begaan met de problematiek. “Samen met de sluikstortambtenaar en het team openbare netheid heb ik al een paar keer meegewerkt bij het opruimen van dit vuil. Steeds ben ik verwonderd over de hoeveelheid sluikstort en zwerfvuil die toch nog in onze stad aanwezig zijn”, zegt hij. “Goede sensibilisering, respect voor het werk van de uitvoeringsdiensten, een stevige handhaving, maar vooral de medewerking van elke Mechelaar zorgt ervoor dat onze stad de mooiste blijft van Vlaanderen.”

Meldingen
Meldingen over sluikstort worden door de uitvoeringsdiensten opgehaald, al dan niet vergezeld door een gemeenschapswacht-vaststeller of gemachtigd vaststeller van de afdeling preventie. De sanctionerend ambtenaar bepaalt onafhankelijk en autonoom de grootte van de boete, naargelang verschillende parameters. In de praktijk leidt 70 procent tot een effectieve GAS-geldboete van maximaal 350 euro, al dan niet aangevuld met extra onkosten van de opruiming. Doordat we opruimingskosten doorrekenen aan de overtreder, zorgen we ervoor dat de mensen niet financieel moeten opdraaien voor de fout van de ander.
In 2017 kwamen er 5710 meldingen binnen over sluikstort en zwerfvuil en in 2018 waren dat er nog maar 4732. Dit jaar kwamen er tot 9 september 3120 meldingen binnen. Er zijn geen exacte cijfers tussen 2010 en 2016. Pas in 2017 werd vastgesteld dat:

  • Onder zwerfvuil gecategoriseerd wordt: klein afval, afval op de foute plaats en het bewust of onbewust achterlaten van afval (denk aan kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes…)
  • Onder sluikstort gecategoriseerd wordt: afval op de foute plaats, op een fout tijdstip of in een foute vuilnisbak of het bewust ontwijken van de afvalophaling (denk aan zakjes met huisvuil in een openbare vuilnisbak, duimping van sloopafval, koelkast, zetel…)

 
Acties
Recent was er de opruimactie in het kader van World Cleanup Day. Hieraan namen dit jaar maar liefst 875 deelnemers deel. Ze verzamelden samen minstens 300 vuilzakken zwerfvuil, een mooie verbetering tegenover 2018.

Tijdens de Week van de Handhaving gaan er nog enkele acties ingezet worden. Zo gaan er borden van Mooimakers geplaatst worden aan de straten waar tijdens World Cleanup Day het meest werd opgeruimd. Dat zijn de Grote Markt, Sinte Mettetuin, LDC Den Abeel, LDC De Schijf, Dijlepad, Arsenaal, Rode Kruisplein en de zes dorpshuizen. 

Er gaan ook affiches bedeeld worden in bepaalde wijken en straten die gekend zijn wegens het onvoldoende opruimen van hondenpoep. Dit zal gebeuren in samenspraak tussen de dienst Toezicht en Sociale Controle en de Uitvoeringsdiensten.

En tot slot zal er verhoogd toezicht worden voorzien in de gebieden waar men het meest overlast ervaart.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  01-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
02-10-2019

Mechelen wil Ragheno laten uitgroeien tot dé stadswijk van de toekomst. Om de ambitieuze en kwalitatieve ambities te realiseren, legt de stad enkele minimale randvoorwaarden op waar toekomstige investeerders zich aan moeten houden. Daarnaast heeft de stad een kaderbesluit voor de site goedgekeurd dat de financiële bijdrage in de financiering van de gemeenschappelijke voorzieningen -...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van 5 oktober tot en met 29 november loopt in lokale dienstencentra Den Abeel, Den Deigem en De Schijf de tentoonstelling ‘Mechelen in de ban van erfgoed’.Het gaat om een unieke collectie van oude foto’s en filmpjes uit de Mechelse wijken, beschikbaar gesteld door de buurtbewoners.De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de lokale dienstencentra en filmclub Mecina.


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Geachte heer Bervoets, geachte ereburgemeester, beste Geert,Geachte mevrouw Bervoets, geachte familieleden, beste collega’s, oud-collega’s, medewerkers, vrienden van Geert, Reeds meer dan honderd jaar heeft de stad Mechelen de goede gewoonte om haar ere-burgemeesters permanent te gedenken en te huldigen door een borstbeeld van hen op te stellen in de raadzaal van het stadhuis, het...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het