Durf kiezen voor Limburgse prioriteitenKamer van Koophandel Limburg reageert positief op de bekendmaking van een nieuwe Vlaamse regering. De vraag naar een ambitieus, verbindend en gedurfd Vlaams regeerakkoord wordt volgens Voka beantwoord. “Er ligt een sterk regeerakkoord op tafel voor een sterk Vlaanderen. We zien heel wat maatregelen die ondernemingen ondersteunen om de motor van een sterk ondernemend Vlaanderen te zijn”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De Vlaamse regering neemt ons voorstel voor de jobbonus over, net als heel wat van onze voorstellen voor onderwijs, innovatie en mobiliteit. Dat er geen slimme kilometerheffing voor personenwagens komt, is een minpunt. “Het belangrijkste is nu om politiek ondernemerschap te tonen en de ambitie te vertalen in concrete realisaties”, aldus Johann Leten, op basis van de huidige beschikbare teksten. “We zullen het nieuwe regeerakkoord zorgvuldig evalueren aan de hand van de Limburgse prioriteiten die we in ons memorandum formuleerden”, zegt hij.

 

Met een nieuwe Vlaamse regering kan er eindelijk werk gemaakt worden van een ambitieus beleid voor ondernemingen en bij uitbreiding voor onze maatschappij. “Als er één ding is waar ondernemers allergisch aan zijn, dan zijn het onzekerheden. Deze regering zal duidelijkheid moeten verschaffen op heel wat vlakken”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

 

Op basis van de huidige informatie ziet Voka – KvK Limburg dat de nieuwe regering al op een aantal van haar Limburgse ondernemersprioriteiten ingaat. Met het vastleggen van een vervolg voor het SALK-plan zal er ook concrete opvolging zijn voor dossiers als de ENA-gebieden, de Noord-Zuidverbinding en Spartacus. Ook het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wordt behouden mét ontwikkelingsmogelijkheden voor Limburg. Bovendien wordt ook de positie van LRM versterkt via een kapitaalsverhoging van 100 miljoen euro. Het behoud van de provincies is een goede zaak voor Limburg. Johann Leten: “De uitbreiding van de UHasselt is dan weer een eerste stap in de goede richting voor de uitvoering van het 10-10-12-groeiplan van de universiteit.”

 

Regeerakkoord evalueren
Johann Leten geeft aan dat de Limburgse ondernemingen een betrouwbare, maar ook kritische partner zullen zijn. “We wachten het volledige regeerakkoord af om een allesomvattende, inhoudelijke evaluatie te maken. Dat doen we aan de hand van onze tien topprioriteiten die we voor de verkiezingen gecommuniceerd hebben aan onze politici. Hopelijk kunnen we rekenen op een sterke Limburgse stem in deze regering.”

 

Na de vorming van een Waalse én nu ook Vlaamse regering is het tot slot hoog tijd om ook op federaal niveau een versnelling hoger te schakelen. “Onze federale onderhandelaars mogen wat ons betreft stilaan een eindsprint inzetten. Voor Limburg blijft een uitbreiding van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ namelijk noodzakelijk”, roept Johann Leten op.

 

De 10 topprioriteiten die Voka -KvK Limburg formuleerde voor de Vlaamse en federale regering:

 

Onvoorwaardelijke uitvoering van de randvoorwaarden uit het SALK-uitvoeringsplan.

Dit moet gebeuren met een engagementsverklaring én resultaatverbintenis van de volgende regeringen.

 

 Flexibele governance voor vervoersregio Limburg.

We moeten de basisbereikbaarheid van onze provincie optimaliseren met noodzakelijke middelen en mandaten om de basisbereikbaarheid te optimaliseren.

 

Volledige, onverkorte ontwikkeling van de ENA-gebieden.

Het uitwerken van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) geeft extra ruimte om werken te creëren. Het faciliteert eveneens het gebruik van de binnenvaart als vervoersmiddel.

 

Vastleggen van beleidskaders Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

Dit moet gebaseerd zijn op beslist beleid (zoals de realisatie van de Noord-Zuidverbinding en Spartacus), met focus op de centrale ligging binnen de Euregio opdat Limburg alle ontwikkelingskansen behoudt.

 

 Erken de Limburgse voorstellen voor (meer) gespecialiseerde opleidingen hoger onderwijs.

Deze voorstellen zijn geënt op de noden van de speerpuntsectoren, met het 10-10-10-plan van UHasselt als uitgangspunt.

 

Verleng de termijn van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’.

Deze verlenging is nodig om het volle potentieel na de flexibilisering van de maatregel te benutten. Zo kunnen we onze competitiviteit binnen de Euregio handhaven.

 

Behoud het provinciaal niveau.

De provincie heeft een belangrijke rol als katalysator, als bovenlokaal samenwerkingsorgaan en op het niveau van back-office. Mét respect voor het primaat van de politiek.

 

Verplichte fusies tot minimum 10.000 inwoners.

Hierbij moeten gemeenten die fuseren met een minder ‘aantrekkelijke’ partnergemeente een aangepaste fusiebonus krijgen.

 

LRM blijvend verankeren in Limburg.

Dit moet gebeuren onder voogdijschap van de Vlaamse regering die dividenden doorstort naar LSM (Limburg Sterk Merk).

 

Geef Limburg zijn rechtmatig aandeel bij grote overheidsinvesteringen en -bestedingen.

Het investeringsplan van de NMBS is een symptomatisch voorbeelddossier. We vragen geen extra’s maar wel de middelen waar we recht op hebben.

 

Het volledige memorandum kan u raadplegen via deze link.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  01-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Voka Limburg

Hasselt
30-10-2019

Voka – KvK Limburg organiseert eerste ‘brexit problem solving team’Het brexit-uitstel geeft bedrijven een beetje ademruimte om zich verder voor te bereiden. In dat kader organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg een ‘brexit problem solving team’. “We brengen brexit-experts en 25 deelnemers uit Limburgse bedrijven samen zodat ze met mekaar in...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
22-10-2019

“We kunnen elkaars arbeidsmarkt versterken” De derde editie van de Talentenmarkt, die dit jaar plaatsvond in Watt17 in Heusden-Zolder, koppelt bedrijven en werkzoekenden aan elkaar. Dat gebeurt in het kader van het hr-begeleidingstraject Welt van Voka – KvK Limburg. Voor de allereerste keer kwam ook Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, op bezoek. “De denkbeeldige...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
28-09-2019

Steun blijft nodig om opwaartse beweging te stimulerenLimburgse economie vlakt uitDe bouwsector, de automobielsector en de Limburgse export dragen positief bij aan de Limburgse economie. Sinds 2018 kende die een terugval, maar die lijkt in de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka -KvK Limburg te stagneren. “De daling is niet langer zo stevig, maar voorzichtigheid blijft geboden. We kunnen...


Meer info

Voka LimburgAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het