Listeriabesmetting in vleeswaren in Nederland, één productroeping bij Aldi in België.Het FAVV heeft aan de NVWA in Nederland gevraagd om onmiddellijk officiële informatie over te maken

In België is er momenteel één product teruggeroepen van bij de consument wegens een mogelijke besmetting met listeria. Het gaat om gebraden rosbief van het merk Délifin, alle houdbaarheidsdata zijn betrokken (t.e.m. 13/10/2019) dat wordt verkocht door de supermarktketen Aldi. In overleg met het FAVV heeft supermarktketen Aldi het product teruggeroepen van bij de consument en onmiddellijk uit de verkoop gehaald. Zoals er voor elke recall gedaan wordt, voert het FAVV controles uit op het terrein om na te gaan of het product uit de handel gehaald is. Aan de consumenten die dit product gekocht heeft wordt gevraagd het niet te consumeren en het terug te brengen naar het verkooppunt.
Het Voedselagentschap werd nog niet officieel geïnformeerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) en heeft contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten via het Europese waarschuwingssysteem (RASFF) om informatie te krijgen over bijkomende leveringen aan België.

Er is een listeriabesmetting in verschillende vleeswaren in Nederland. Het gaat om voorverpakte gesneden vleeswaren die afkomstig zijn van een Nederlandse fabriek (Offerman) en van daaruit over supermarkten in Nederland zijn verspreid. Het Voedselagentschap dringt bij de Nederlandse autoriteiten aan om informatie te krijgen over de huidige situatie en in het bijzonder over bijkomende leveringen van mogelijks besmette producten
De eerder gemelde terugroepactie van rosbief door Aldi in België is er gekomen nadat is gebleken dat de Nederlandse vleeswarenproducent Offerman dit product heeft geleverd.

 

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes is een bacterie die van nature in het milieu voorkomt: in de bodem, vegetatie, kuilvoeder, fecale materie, afval-/rioolwater, water en de productieomgeving van levensmiddelen.
Listeria monocytogenes wordt voornamelijk via het voedsel overgedragen op de mens en kan dan ziekte veroorzaken, variërend van een milde gastro-enteritis tot ernstige vormen, in zeldzame gevallen zelfs met de dood tot gevolg.
Listeria monocytogenes is een vrij resistente bacterie die kan overleven en groeien in een gekoelde omgeving zoals de productieomgeving van levensmiddelen en de huishoudelijke koelkast. Vandaar dat de beheersing van deze bacterie een uitdaging vormt voor de levensmiddelenindustrie en ook de consument voldoende aandacht moet schenken aan de correcte hantering en bereiding van levensmiddelen in de keuken.
Jaarlijks zijn er in België ongeveer 75 gevallen van listeriabesmetting bekend, over de jaren heen blijft het aantal besmettingen stabiel volgens Sciensano het Belgisch instituut voor gezondheid.


Gevolgen voor de volksgezondheid en risicogroepen
De mogelijke symptomen van een besmetting met Listeria zijn koorts, hoofdpijn, diarree en spierpijn. In sommige gevallen kan het tot 8 weken duren vooraleer er symptomen merkbaar worden. Personen die deze symptomen vertonen, moeten hun huisarts raadplegen. Zwangere vrouwen moeten extra aandacht schenken aan deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand (vb. kankerpatiënten) en ouderen. In zeer ernstige gevallen kan listeriose bij zwangere vrouwen vroeggeboorte of doodgeboorte van de foetus veroorzaken of encefalitis bij de baby. Listeriose kan de dood tot gevolg hebben.
De kans op ziekte hangt af van het ziekteverwekkend vermogen (virulentie) van de stam die ingenomen wordt via de voeding, de gevoeligheid van de consument, en de hoeveelheid ingenomen bacteriën.

Controles FAVV
Het FAVV voert jaarlijks controles uit op ziekteverwekkers, in 2018 werden er 9155 stalen genomen van levensmiddelen voor analyse op listeria, 99,2% was conform. Bij het analyseren van voedingsmiddelen op ziekteverwekkers, wordt gefocust op de micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken bij de mens door de consumptie van levensmiddelen die ziekteverwekkers bevatten. Onder de pathogene micro-organismen vallen bacteriën waaronder Listeria monocytogenes.

Advies voor de consument
De levensmiddelen volledig doorbakken, koken en braden doodt de listeria-bacterie. De bacterie zal hoge temperaturen niet dus verhit je eten door en door.

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand moeten de consumptie van risicoproducten vermijden. Risicoproduceten zijn: rauwe melk, rauwmelkse kazen, gerookte vis (zalm, forel, makreel,…), gekookte vleeswaren, rauw vlees en rauwe vleesbereidingen, sandwichspreads, voorverpakte bladgroenten, voorverpakte gesneden meloen, kiemgroenten, …

Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een koelkast die is afgesteld op de correcte temperatuur. De temperatuur van een koelkast moet tussen 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde.

Respecteer de houdbaarheidsdata op het etiket, lees de volledige inhoud van de etikettering op de verpakking van levensmiddelen en volg de instructies op van de fabrikant, indien aanwezig.

Vermijd kruisbesmetting door oppervlakten die met rauwe voedingswaren in aanraking zijn gekomen te reinigen alvorens ze opnieuw te gebruiken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Voor bijkomende informatie kunt u contact opnemen het meldpunt van het FAVV: 0800/13.550 of via meldpunt@favv.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Mechelen
24-01-2020

Op 22 november 2019 openden initiatiefnemers Joost en Hans Bourlon Het KUNSTUUR.Het KUNSTUUR wordt erg warm onthaald, zowel door pers als publiek en kreeg al heel wat enthousiaste bezoekers over de vloer.Vandaag werd de 5.000 ste bezoekers in de bloemetjes gezet: de heer en mevrouw Van Canneyt uit Brugge.Het KUNSTUUR toont in Mechelen in de Heilige Geestkapel op een unieke manier in exact 60...


Meer info

PRpro
Brussel
24-01-2020

Hans Maertens: "De revolutie waarin we nu zitten, zal nog sterker, dynamischer en ingrijpender zijn dan die van het internet in de jaren 90. Net daarom willen we bij Voka onze bedrijven stimuleren om hier nu al mee kennis te maken, projecten op te starten en elkaar te leren kennen. Zo kunnen we voor het sterke kmo-landschap in Vlaanderen de drempels wegnemen om in te zetten op...


Meer info

PRpro
Brussel
23-01-2020

TECHNOLOGIE DIE JE BAAS MAAKT OVER JE EIGEN GEGEVENS KRIJGT BOOST VAN HALF MILJOEN EURO DANKZIJ BRUSSELSE OVERHEIDHet Brusselse Instituut voor Onderzoek en Innovatie, Innoviris, investeert een half miljoen euro in Digita, een start-up die samen met o.a. de uitvinder van het wereldwijde web werkt aan een wereldwijd persoonlijk data web. In zo’n persoonlijk data web bezit je een virtuele...


Meer info

PRpro
Brussel
23-01-2020

PwC Belgium kan met trots terugblikken op een succesvol jaar met opnieuw een sterke groei. In FY19 (eindigend op 30 juni 2019) stegen de netto-opbrengsten met bijna 10% tot €340.9 miljoen dankzij voortdurende investeringen in mensen en technologie als antwoord op de veranderende behoeften van klanten en om haar mensen klaar te stomen voor de toekomst. Huidig voorzitter en Territory Senior...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het