Vlaanderen wordt topbestemming voor fietsvakantiegangerDriejarig impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ stimuleert sterk imago, samenwerking vakantiespecialisten en belevingsvol aanbod

Een grote stijging van het online-aanbod aan fietsvakanties. Meer belangstelling bij buitenlandse touroperators. En vooral: nieuwe, veelbelovende samenwerkingen tussen vakantiespecialisten.

Dat zijn de eerste opvallende resultaten van ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’, een driejarig impulsproject van de vijf Vlaamse provincies gecoördineerd door Toerisme Provincie Antwerpen.

In afwachting van concrete boekingscijfers bevestigen lokale logiesuitbaters en fietsverhuurdiensten de groeiende populariteit van fietsvakanties. Het laatste netwerkmoment van ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ in Antwerpen betekent dan ook allerminst een eindpunt. 

Het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk is een absolute topper. Gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes: “Om het rendement van dat netwerk voor de lokale ondernemers te verhogen, hebben de vijf Vlaamse provincies in 2016 het driejarige impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ opgezet. We hebben vakantiespecialisten, lokale vakantiemakers en aanbieders van ondersteunende service aangespoord om hun expertise te delen. Tegelijk hebben we hen handige hulpmiddelen aangereikt om nieuwe en belevingsvolle fietsarrangementen uit te werken. Zo willen we meer binnen- en buitenlandse vakantiegangers warm maken voor een fietsvakantie in Vlaanderen.”

 

Ondersteuning en netwerking

De werkgroep ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ realiseerde de voorbije drie jaar een reeks werkinstrumenten, waaronder een digitaal platform vol informatie en inspiratie, een B2B-brochure in het Nederlands en Engels en een compacte wegwijzer ‘Zo creëer je een fietsvakantie’.

Een tiental workshops en netwerkmomenten intensifieerde het contact tussen alle betrokken partners.

Een rondvraag bij aanbieders van ondersteunende diensten hielp om een meer kwaliteitsvolle en klantvriendelijke service uit te bouwen.

Intussen wakkerde Toerisme Vlaanderen via haar buitenlandkantoren de interesse bij internationale touroperators aan.

 

Stijgende populariteit fietsvakanties

Tijdens een laatste netwerk- en inspiratiemoment in Antwerpen blikten de vijf provinciale toeristische organisaties en een 120-tal fietsvakantiespecialisten samen terug op de meest opvallende realisaties en resultaten.

Mede door de komst van een gloednieuwe speler op de markt steeg het online-aanbod van aanbieders van fietsvakanties tussen 2017 en 2019 met bijna 50%.

Voor cijfermateriaal over boekingen is het nog te vroeg: veel touroperators, zeker de buitenlandse, zijn volop bezig om nieuw aanbod te ontwikkelen en te promoten.

De resultaten van een rondvraag bij Vlaamse logiesuitbaters en fietsverhuurdiensten ogen alvast bemoedigend: 65 tot 70% van de respondenten zag de voorbije drie jaar het aantal fietsers toenemen.

 

Stevig fundament

De belangrijkste realisatie vormt ongetwijfeld de nieuwe dynamiek rond fietsvakanties in Vlaanderen. Steeds meer binnen- en buitenlandse touroperators - van Italië tot India - tonen interesse en partners sluiten onderling nieuwe deals.

Het impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ zit erop maar Jan De Haes kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “Met de werkgroep hebben we een stevig fundament gelegd. Onze partners beschikken nu over alle instrumenten en een uitgebreid netwerk om hierop voort te bouwen en van Vlaanderen een blijvende topbestemming voor de meerdaagse vakantiefietser te maken.”

 

Foto: Copyright: David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
11-07-2020

NooitDeze website moet dé referentie worden voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. Er is heel wat groen in de provincie, en er zijn veel suggesties om het groen op te zoeken. Alleen wordt het nergens in 1 overzicht of kaart aangeboden. Met de GroenZoeker zoek én vind je in 1-2-3 alle mooie stukjes groen in je eigen grote...


Meer info

Provincie Antwerpen
Deurne
09-07-2020

#Staycation: eropuit in provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Antwerpen / Deurne)Deze zomer zet het Rivierenhof voluit in op betaalbare staycation-activiteiten voor een veilige vakantie dichtbij huis. Tijdens de zomerzoektocht ‘in het spoor van de eekhoorn’ beleef je uren speurplezier in de tofste tuin van de Antwerpse metropool. Ook kunstliefhebbers, wandelaars en dierenvrienden...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
09-07-2020

Wandelpaden in tuin provinciehuis gaan openVanaf vandaag stelt het provinciebestuur de wandelpaden rond het Antwerpse provinciehuis open. Buurtbewoners kunnen zich voortaan via een handige én groene binnenweg verplaatsen tussen de Harmoniestraat en de Koningin Elisabethlei. Iedereen is ook welkom om te genieten op de banken en de bosrijke delen van de tuin. Je kan er zelfs een bijenkorf...


Meer info

Provincie Antwerpen
Deurne
08-07-2020

Op 10 en 24 augustus 2020 van 10u tot 14u op de Kinderboerderij Rivierenhof (2100 Deurne). Voor deelnemers van 8 tot 10 jaarDe moestuin van de Kinderboerderij Rivierenhof barst van lekkers dat wacht om te worden geoogst. Stroop de mouwen op en ontdek de groenten, de kruiden en het fruit op het erf. Met verse ingrediënten bereid je een heerlijk tussendoortje, daarna ga je aan de slag in de...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het