Vlaanderen wordt topbestemming voor fietsvakantiegangerDriejarig impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ stimuleert sterk imago, samenwerking vakantiespecialisten en belevingsvol aanbod

Een grote stijging van het online-aanbod aan fietsvakanties. Meer belangstelling bij buitenlandse touroperators. En vooral: nieuwe, veelbelovende samenwerkingen tussen vakantiespecialisten.

Dat zijn de eerste opvallende resultaten van ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’, een driejarig impulsproject van de vijf Vlaamse provincies gecoördineerd door Toerisme Provincie Antwerpen.

In afwachting van concrete boekingscijfers bevestigen lokale logiesuitbaters en fietsverhuurdiensten de groeiende populariteit van fietsvakanties. Het laatste netwerkmoment van ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ in Antwerpen betekent dan ook allerminst een eindpunt. 

Het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk is een absolute topper. Gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes: “Om het rendement van dat netwerk voor de lokale ondernemers te verhogen, hebben de vijf Vlaamse provincies in 2016 het driejarige impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ opgezet. We hebben vakantiespecialisten, lokale vakantiemakers en aanbieders van ondersteunende service aangespoord om hun expertise te delen. Tegelijk hebben we hen handige hulpmiddelen aangereikt om nieuwe en belevingsvolle fietsarrangementen uit te werken. Zo willen we meer binnen- en buitenlandse vakantiegangers warm maken voor een fietsvakantie in Vlaanderen.”

 

Ondersteuning en netwerking

De werkgroep ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ realiseerde de voorbije drie jaar een reeks werkinstrumenten, waaronder een digitaal platform vol informatie en inspiratie, een B2B-brochure in het Nederlands en Engels en een compacte wegwijzer ‘Zo creëer je een fietsvakantie’.

Een tiental workshops en netwerkmomenten intensifieerde het contact tussen alle betrokken partners.

Een rondvraag bij aanbieders van ondersteunende diensten hielp om een meer kwaliteitsvolle en klantvriendelijke service uit te bouwen.

Intussen wakkerde Toerisme Vlaanderen via haar buitenlandkantoren de interesse bij internationale touroperators aan.

 

Stijgende populariteit fietsvakanties

Tijdens een laatste netwerk- en inspiratiemoment in Antwerpen blikten de vijf provinciale toeristische organisaties en een 120-tal fietsvakantiespecialisten samen terug op de meest opvallende realisaties en resultaten.

Mede door de komst van een gloednieuwe speler op de markt steeg het online-aanbod van aanbieders van fietsvakanties tussen 2017 en 2019 met bijna 50%.

Voor cijfermateriaal over boekingen is het nog te vroeg: veel touroperators, zeker de buitenlandse, zijn volop bezig om nieuw aanbod te ontwikkelen en te promoten.

De resultaten van een rondvraag bij Vlaamse logiesuitbaters en fietsverhuurdiensten ogen alvast bemoedigend: 65 tot 70% van de respondenten zag de voorbije drie jaar het aantal fietsers toenemen.

 

Stevig fundament

De belangrijkste realisatie vormt ongetwijfeld de nieuwe dynamiek rond fietsvakanties in Vlaanderen. Steeds meer binnen- en buitenlandse touroperators - van Italië tot India - tonen interesse en partners sluiten onderling nieuwe deals.

Het impulsproject ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ zit erop maar Jan De Haes kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “Met de werkgroep hebben we een stevig fundament gelegd. Onze partners beschikken nu over alle instrumenten en een uitgebreid netwerk om hierop voort te bouwen en van Vlaanderen een blijvende topbestemming voor de meerdaagse vakantiefietser te maken.”

 

Foto: Copyright: David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Putte
04-12-2019

Van een Europafiets tot een gratis zwembeurtOp maandagavond 2 december viel officieel het doek over Pop Up Europa Putte. Vier weken lang werd de gemeente ondergedompeld in een Europees bad. De prijsuitreiking van de kraslotenwedstrijd en de Europese etalagezoektocht was de finale. In totaal werden er meer dan 40 prijzen uitgereikt. Twee hoofdwinnaars konden met een nieuwe fiets naar huis...


Meer info

Provincie Antwerpen
Hove
04-12-2019

Provincie Antwerpen wil landbouw dichter bij jonge mensen brengen en zet nog meer in op educatieOp maandag 2 december lanceerde gedeputeerde bevoegd voor Landbouw Ludwig Caluwé de website www.bezoekdeboerderij.be. Hier kunnen scholen, verenigingen of andere groepen na enkele muisklikken een boerderijbezoek boeken. Momenteel kies je tussen 45 boerderijen actief in (melk)veehouderij en...


Meer info

Provincie Antwerpen
Dessel
27-11-2019

Wel 325 Desselaars ontvangen zaterdag 30 november een gratis boom van de provincie Antwerpen. Hiermee beloont de provincie hen voor het winnen van de Klimaatstrijd.Met de Klimaatstrijd daagde provincie Antwerpen haar gemeenten en inwoners uit om mee te strijden vóór het klimaat en tegen elkaar. Via een digitale challenge in de gratis For Good-app, behaalden de inwoners met de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Wijnegem
27-11-2019

De gemeenten Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem stappen in een traject van detailhandelscoaching. Samen met een detailhandelscoach van de provincie Antwerpen zoeken ze naar een evenwicht tussen steenweglocaties op de R11 en N116, Wijnegem Shopping Center, kernwinkelgebieden en toekomstige detailhandelsontwikkelingen. Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem zijn gemeenten met specifieke problematieken op...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het