PXL-lector Rosalie Coolkens geeft bewegingstips voor het nieuwe jaar“Maak dit jaar één echt goed voornemen: Word manager van het jaar!  Uw seksleven kan er alleen maar wel bij varen.”

 

Bij de start van een nieuw jaar wenst iedereen elkaar het beste en nemen we ons allemaal voor om de dingen een stuk beter te gaan doen. Vaak hoort daar het steevaste voornemen bij om meer te gaan bewegen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Hoe dat meestal verloopt weet u wel.

Rosalie Coolkens, lector lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan de lerarenopleiding van Hogeschool PXL (PXL-Education) en daarnaast ook bewegingscoach adviseert ons om even te kijken hoe managers erin slagen om hun doelen te realiseren en daarvan te leren. Als het aan haar ligt wordt iedereen in 2020 manager van het jaar.

“Zo zorg je ervoor dat je goede voornemens geen vage droom blijven maar een plan worden. Een manager bepaalt het doel dat hij wil bereiken en maakt dat S.M.A.R.T. Smart staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden,” aldus Rosalie Coolkens.

 

Specifiek

Zorg ervoor dat je plannen niet vaag blijven.  Meer gaan sporten is bijvoorbeeld veel te vrijblijvend en zal erop uitdraaien dat je ergens begin maart vaststelt dat je helemaal niet sport. Ga best even voor je spiegel staan en praat eens eerlijk met jezelf. Wat doe je graag en wat haat je? Wil je lopen of yoga doen?s Ben je een sociaal dier en heb je gezelschap nodig of ben je een loner die graag uren alleen is? Wil je competitie of just fun? Bepaal ook hoeveel je wil sporten per week. Plan je sportmomenten in en houd je eraan. Te vage voornemens leiden tot afhaken of erger nog tot niet starten.

 

Meetbaar

Wat wil je bereiken? Durf een doel op te schrijven voor jezelf. Dat kan 5 kilometer lopen zijn over 4 maanden, of elke week twee beweegmomenten volmaken, X-aantal kilogram gewicht verliezen enzovoort. Maar zorg dat je het kan meten zodat je voor jezelf duidelijk kan zien of je voornemens ook realiteit worden. Durf te kijken naar hoe je vordert. Haal je bijvoorbeeld het wekelijks vooropgestelde aantal sportmomenten als dat je doel zou zijn? 

 

Acceptabel of ambitieus

Durf ambitieus zijn. Een mooie ambitie is om bewegen of sporten tot een belangrijk onderdeel van je levensstijl te maken. Een bijzonder goed idee is om eens een afspraak te maken met een personal coach. Deze coaches hebben de kennis en expertise om je professioneel te begeleiden bij het maken van acceptabele doelen. Het tijdperk dat personal sportcoaches enkel toegankelijk waren voor Hollywoodsterren is voorbijgestreefd. Ze zijn er ook voor jou! Ga op zoek naar een sportcoach die jou kan inspireren en motiveren. Een te groot kostenplaatje? Het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. Niet bewegen zal je op termijn ook wat geld kosten.

 

Realistisch

Wees realistisch bij het bepalen van je doelen. Als je geen 100 meter kan lopen zonder buiten adem te zijn is olympisch goud op de marathon wellicht te ambitieus. Ga verantwoord om met je eigen lichaam, werk stap per stap en hou rekening met je realiteit. Kitesurfen als je 150 km van de kust woont is bv. niet echt realistisch. Wees realistisch maar ook creatief. Zo heb je bv. een fantastisch fitnesstoestel in huis zonder dat je het beseft: de trap! Laat naast je wekelijkse sportmomenten bewegen deel uitmaken van je dagdagelijkse activiteiten. Neem zoveel mogelijk de trap en lift je bips, maar wist je dat de trap nemen ook goed is voor je brein? Recent onderzoek concludeert dat zoveel te meer trappen je neemt, zoveel te jonger je brein blijft.

 

Tijdgebonden

Uiteraard is het de bedoeling dat je je doel in de loop van het komende jaar realiseert. Uitstelgedrag leidt in het geval van goede voornemens meestal tot afstel. Bepaal daarom bij het vastleggen van je doel wanneer je het wil bereiken. Start je beweegmomenten zo snel mogelijk. Volgende week is al een week te laat.

Daarnaast zijn er nog een aantal extralegale voordelen.

 

Neem voldoende rust en boost je work-out terwijl je slaapt! Hoe meer je beweegt, hoe meer rust je lichaam nodig heeft. Voldoende slaap (7-9 uur per nacht) zorgt voor energie- en spierherstel. Als je te weinig slaapt, ben je ook geneigd om meer te eten dan goed voor je is.

En wat de extralegale voordelen betreft, wijst onderzoek uit dat sporten je meer zin geeft in seks. Iets wat frequente sporters al lang wisten natuurlijk. Britse onderzoekers hebben 1.500 hardlopers bevraagd en van deze lopers zei 68 procent meer zin in seks te hebben na een tochtje.

Hopelijk kan het bovenstaande je inspireren en kunnen we je bekronen tot manager van je goede voornemens van het jaar 2020. Over de extralegale voordelen mag u uiteraard discreet blijven.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  30-12-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over PXL

Hasselt
06-02-2020

PXL-oriënteringstraject moet studierendement verhogenTijdens het eerste academiejaar haakt een derde van de studenten in Vlaanderen af en slechts de helft van de studenten behaalt uiteindelijk zijn diploma na vijf jaar. Hogeschool PXL ontwikkelde en implementeerde in 2015-2016 het ‘oriënteringstraject’ voor alle nieuwe studenten. “Ons antwoord op de vraag van de...


Meer info

PXL
Hasselt
01-02-2020

Hogeschool PXL wijzigt internationale plannen door Corona-uitbraak Met de uitbraak van het Coronavirus in China schort Hogeschool PXL alle studenten- en docentenuitwisselingen met dit land op. “We hebben meer dan 100 internationale akkoorden en werken dus ook samen met universiteiten in China,” zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. Momenteel zitten er geen PXL’ers in China,...


Meer info

PXL
Hasselt
08-01-2020

Blokken voor de examens, ook dat is tegenwoordig een sociale aangelegenheid. Heel wat studenten blijven elkaars gezelschap opzoeken en studeren samen. Dat merken ze ook in de bibliotheek van Hogeschool PXL. “Waar we dit enkele jaren geleden nog een hype konden noemen, merken we vandaag dat studenten spontaan naar de campus blijven komen om te studeren. We hebben dan ook heel wat...


Meer info

PXLAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het