De natuur beleven in Hochter Bampd-HerbrichtTussen de Zuid-Willemsvaart en de Grensmaas, op een steenworp van Neerharen en Smeermaas, ligt het natuurgebied ‘Hochter Bampd-Herbricht’ dat door natuurvereniging Limburgs Landschap vzw beheerd wordt. Vanop de verharde winterdijk (jaagpad) kan je als wandelaar of fietser dit prachtig gebied doorkruisen. Wie avontuurlijker is aangelegd, kan struinen tussen de winterdijk en de Grensmaas.

Sporten, wandelen met de hond, geocachen en andere leuke activiteiten kunnen voor de natuur een ernstige verstoring betekenen. De toegankelijkheid van het natuurgebied ‘Hochter Bampd-Herbricht’ werd vastgelegd in een politie- en toegankelijkheidsreglement.

 

Wat kan je er doen?

  • Heerlijk wandelen, joggen of fietsen op het jaagpad.
  • Struinen door het gebied. Struinen is bij veel mensen nog niet gekend. Je mag er zelf een weg banen. Je hoeft m.a.w. geen paden te volgen. Honden zijn niet toegelaten in de struinzone. Ze zijn wel aangelijnd welkom op het jaagpad langs het kanaal. Tijdens het broedseizoen van 1 april tot 1 augustus is een deel van de struinzone niet toegankelijk voor wandelaars.
  • Hengelen of vissen langs de Maasoevers. Wil je vissen op een plek aan de Grensmaas waar je dichtbij kan parkeren? Dan kan dat enkel te Herbricht, langs de Geulerweg (Neerharen) en langs de Maasdijk (Smeermaas). Je hebt steeds een visverlof van de Vlaamse overheid nodig.

 

Wat mag niet?

  • Ruiters en gemotoriseerde voertuigen. Uitzondering hierop wordt gemaakt voor dienstwagens, hulpdiensten, vergunninghouders en bromfietsen klasse A.
  • Hengelen en watersport op de Biezenplas en Wissenplas (twee waardevolle vijvers).   
  • Fietsen in de struinzone. Je mag enkel op de verharde dienstweg fietsen.
  • Vliegen met drones zorgt voor verstoring. Soms onbedoeld, soms ook omdat de dronepiloot al die opvliegende vogels kennelijk prachtig vindt.
  • Kamperen (incl. kampvuur), overnachten (vaak in tenten), barbecueën en feestjes houden. Deze activiteiten zijn door de Coronacrisis enorm toegenomen en zorgen voor overlast.
  • Afval deponeren.

 

Handhaving

De lokale politie, de dijkwachters van De Vlaamse Waterweg en de bijzondere veldwachter van Limburgs Landschap vzw kijken erop toe dat de wetgeving die de natuur moet beschermen, wordt nageleefd.

 

Meer weten over Limburgs Landschap vzw? Surf dan naar www.limburgs-landschap.be  
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  16-07-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Lanaken

Lanaken
25-09-2020

In de gemeentebossen van Neerharen en Rekem zijn de werken voor de aanleg van twee natuurverbindingen (corridors) bijna afgerond. De inrichting kadert in het project “Meer ruimte voor gladde slang en heikikker tussen Ziepbeek en Neerharenheide”. In juni 2020 ging de tweede fase van het project van start. De werken worden door Jan Cops bv uitgevoerd.Na de werken zal geleidelijk een...


Meer info

Lanaken
Lanaken
17-09-2020

Vanaf woensdag 16 september is iedereen ouder dan 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen in een omtrek van 200 meter van elke schoolingang op woensdag van 8u tot 9u en van 11u45 tot 12u45 en op andere schooldagen van 8u tot 9u en van 14u30 tot 16u.Burgemeester Marino Keulen legt deze verordening op om de schooldirecties te steunen. De schooldirecties vragen aan de ouders om een mondmasker...


Meer info

Lanaken
Lanaken
15-09-2020

Sinds 2014 werken de Vlaamse Waterweg en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid samen aan het herstel van zeldzame (kalk)graslanden op de taluds van het Albertkanaal. Europa steunt dit initiatief via het Life+ project Pays Mosan.De afgelopen jaren werden verschillende gebieden heringericht en werd gepast beheer via maaien en schapenbegrazing opgestart.Deze maatregelen hebben alvast een positief...


Meer info

Lanaken
Lanaken
04-09-2020

Onze gemeente is recent gestart met een project om de trage wegen in en rond de woonkernen in kaart te brengen. Het doel is om deze paden en wegen in de toekomst sterker in te zetten als netwerk voor wandelaars en fietsers, los van gemotoriseerd verkeer.Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste inwoners die mee onze trage wegen in Lanaken, Gellik, Smeermaas, Neerharen en Rekem willen...


Meer info

LanakenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het