Ringen van vogels in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)De Provincie West-Vlaanderen en het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist organiseren vanaf 1 augustus tot en met 8 november elke openingsdag vogelringsessies.

Hiermee gaat het Zwin Natuur Park door op het elan van vorig jaar, toen 5.901 vogels geringd zijn, het hoogste aantal tot nog toe. Het Zwin Natuur Park is als internationale luchthaven voor vogels een kennis- en expertisecentrum voor vogeltrek en draagt op die manier bij tot belangrijk wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens de ringsessies brengt een gediplomeerd vogelringer een ring aan de poot van vogels. De vogels worden gemeten, gewogen en daarna snel terug vrijgelaten om hun tocht verder te zetten. Het doel van het ringen van vogels is het verzamelen van wetenschappelijke informatie. In de eerste plaats, tijdens het vangen en ringen zelf, maar ook erna.

Na het ringen begint het tweede luik: het verzamelen van terugmeldingen. De kans dat een geringde vogel nog wordt gemeld is eerder klein, vandaar dat er grote aantallen vogels worden geringd. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bundelt en verwerkt de gegevens. Die data worden dan regelmatig gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door andere instellingen.

Resultaten van 2019

In totaal werden er vorig jaar 6.162 vogels gevangen aan het ringstation van het Zwin Natuur Park. Daarvan kregen 5.901 vogels van 48 verschillende soorten een ring om de poot. In 2018 stond de teller nog op 1.327 geringde exemplaren. De meest gevangen soort was met ruime voorsprong de zwartkop, met 3.019 exemplaren. Op de tweede plaats volgde de roodborst. 851 roodborstjes kregen een ring om de poot. De top drie werd vervolledigd door de kleine karekiet, met 611 exemplaren.

 

Wie geluk had kon ook meer speciale vangsten ontdekken aan de ringhut, zoals de koekoek. Het was al sinds 1961 geleden dat er een koekoek in het Zwin werd geringd, meer dan 50 jaar geleden dus. Het toppunt van 2019 was de Siberische sprinkhaanzanger. Die werd pas voor de zesde keer waargenomen in België.

Zelf van dichtbij meemaken
Wie het ringen van nabij wil meemaken is welkom voor een unieke blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. Het is ook een unieke kans om de vogels van héél dicht bij te zien en een interessante uitleg te krijgen van de ringer.

De activiteit gaat telkens door in de voormiddag, van 10 uur tot 12 uur. De meeste vogels worden vroeg op de dag gevangen. Er vroeg bij zijn is dan ook de boodschap. Het ringen van vogels is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij echt slecht weer (regen en/of veel wind) kunnen de sessies niet doorgaan. Hou daarom de sociale mediakanalen van het Zwin Natuur Park steeds in de gaten. Wijzigingen in de ringdata vind je terug op de website van het Zwin Natuur Park of op de Facebookpagina.

 

Praktisch Zwin Natuur Park

Ten gevolge van de coronamaatregelen dient een ticket voor het bezoek aan het Zwin Natuur Park vooraf gereserveerd te worden. Dit kan via www.zwin.be. Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar

Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: toegang tot het Zwin Natuur Park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

[www.zwin.be]
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  30-07-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Oostende - Stene - Zandvoorde
28-07-2020

30 verenigingen, 27 scholen en 13 lokale besturen namen deel aan de groepsaankoop herbruikbare bekers van de Provincie West-Vlaanderen. Samen kochten ze 78.000 milieuvriendelijke bekers en 165 opbergbakken, een record. Bij de vorige groepsaankoop werden 72.500 bekers aangekocht. De Provincie bestelde zelf ook 2.000 bekers voor het bezoekerscentrum Raversyde in Oostende. GroepsaankoopDe Provincie...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
22-07-2020

Lamsoor, ook wel de ‘zwinneblomme’ genoemd in de volksmond, staat momenteel in bloei in de Zwinvlakte van het Zwin Natuur Park.Deze plant is typisch voor de schorren van de Zwinvlakte en vormt gedurende enkele weken, tot half augustus ongeveer, een groot paars bloementapijt.LamsoorLamsoor is een plant uit de familie van de strandkruiden en dankt de naam aan de vorm van de bladeren....


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Oostende - Stene - Zandvoorde
17-07-2020

In het Natuurpark Raversyde loopt de openluchttentoonstelling ‘Atlantikwall in vogelvlucht – Archeologie van de Tweede Wereldoorlog’. Die werd gerealiseerd door de UGent vakgroep Archeologie, Atlantikwall Raversyde en de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’. De expo is te...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het