Stad Antwerpen volgt bijkomende Vlaamse coronamaatregelen opVanochtend is de stedelijke crisiscel van Antwerpen bijeengekomen in navolging van de coronamaatregelen die de Vlaamse regering gisteren afgekondigd heeft. Aan deze stedelijke crisiscel namen de burgemeester, de schepen voor onderwijs en jeugd, de lokale veiligheidsdiensten en stedelijke experts deel. In het licht van de bijkomende coronamaatregelen die in Vlaanderen van kracht zullen worden zodra de hogere regelgeving daarvoor gekend zal zijn, heeft de crisiscel de volgende beslissingen genomen voor die zaken waarvoor de stad zelf rechtstreeks verantwoordelijk is.

 

Onderwijs en jeugd

De stad zal van de herfstvakantie en de navolgende verlenging tot en met 11 november gebruik maken om samen met schoolbesturen, vakverenigingen en het onderwijzend personeel alle mogelijke scenario’s voor te bereiden.

De schepen voor onderwijs onderhoudt daarvoor intense contacten met het werkveld om in het belang van alle leerlingen en het personeel een beslissing te nemen, met het oog op het feit dat het in een grootstad als Antwerpen bijzonder moeilijk is om alle leerlingen met afstandsonderwijs te bereiken.

 

Er wordt om de bijkomende vakantiedagen op maandag 9 en dinsdag 10 november te overbruggen buitenschoolse opvang voor -12-jarigen voorzien in samenwerkingen met huidige partners. Voor de -12-jarige kinderen van zorgpersoneel zal de stad maximaal capaciteit voorzien om de bijkomende vakantiedagen op maandag 9 en dinsdag 10 november te overbruggen.

 

Voor het jeugd(welzijns)werk voor kinderen vanaf 12 jaar is de komende periode een uitdaging. Jeugdwerkorganisaties zetten zich hard in om ook tijdens de herfstvakantie maximaal en binnen de geldende regels een aanbod aan Antwerpse jongeren te doen. Dat kan digitaal gebeuren, of binnen het strikte kader dat de minister van Jeugd heeft opgesteld. Het jeugdwerk voor -12-jarigen kan gewoon doorgaan.

 

Stedelijke infrastructuur voor sport en cultuur

Alle niet-stedelijke en private sport- en cultuurinstellingen in Antwerpen dienen de hogere regelgeving te volgen vanaf wanneer deze van kracht zal zijn.

 

De crisiscel heeft beslist om in navolging van de Vlaamse maatregelen alle eigen stedelijke infrastructuur voor sport en cultuur – zoals zwembaden, sporthallen, musea en cultuurcentra – te sluiten vanaf donderdag 29 oktober.

 

Alleen scholen die tijdens lessen in het kader van de geldende coronamaatregelen gebruik moeten maken van stedelijke sportinfrastructuur, zullen dat nog kunnen op donderdag 29 en vrijdag 30 oktober.

 

Evenementen

De stad wacht de hogere regelgeving af maar gaat er van uit dat vanaf vrijdagavond 30 oktober geen enkel evenement zal mogen plaatsvinden. Alle lopende aanvragen en toelatingen voor de komende periode (van vrijdagavond tot minstens 19 november of zolang de hogere regelgeving dat bepaalt) zullen dus worden geannuleerd.

De eindejaarsevenementen van de stad zullen zoals reeds gecommuniceerd in een minimale vorm doorgaan, met de focus op sfeerverlichting en –beleving. De crisiscel heeft daarnaast wel finaal beslist om de kerstmarkt en het eindejaarsvuurwerk te annuleren.

 

Handhaving

In Antwerpen worden de verschillende maatregelen die de stad zelf en hogere overheden opgelegd hebben van in het begin van de gezondheidscrisis strikt gehandhaafd.

 

In het bijzonder voor het toezicht op markten en op het openbaar vervoer zal de lokale politie de komende tijd verstrengd handhaven op de mondmaskerplicht en, voor de markten, het respecteren van de afstandsregels en het samenscholingsverbod.

 

De burgemeester heeft daarnaast beslist dat de lokale politie het fenomeen zal bestrijden waarbij filmpjes en foto’s op sociale media verspreid worden die pochen met het overtreden van de coronamaatregelen. Zo duiken er beelden op van Antwerpenaren die hun aanwezigheid op feestjes, bij samenscholingen of tijdens het overtreden van de nachtklok schijnbaar fier tonen. De burgemeester veroordeelt dit soort gedrag scherp, en wijst erop dat de lokale politie deze overtreders eveneens boetes zal opleggen.

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  28-10-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
28-11-2020

Vanaf 30 november wordt de parkeertariefzone op het Zuid en Nieuw Zuid tussen de Kaaien en de Leien, inclusief de Gedempte Zuiderdokken, een rode zone. Zo sluit deze zone beter aan bij de rest van de binnenstad en valt de aanpassing samen met de opening van parking Steendok.Het gebied dat nu rood wordt, omvat alle straten tussen de Scheldekaaien, de as...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
28-11-2020

De stad Antwerpen wil dak- en thuisloosheid bij jongeren bestrijden. Ze slaat daarvoor de handen in mekaar met Mind The Gap. Samen lanceren ze nu ‘Jump’: een laagdrempelige ontmoetingsplek voor kwetsbare jongeren in Kavka Oudaan. Deze jongeren vinden er een warme ruimte, een luisterend oor, advies en een eventuele doorverwijzing naar verdere hulpverlening. De opstart kadert in een...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
27-11-2020

Het college keurde de verdeling van de steunmaatregelen uit het coronasteunfonds sport goed. In totaal krijgen 120 erkende Antwerpse sportclubs een eenmalige subsidie toegekend, goed voor een totaal van 846.572 euro. Bij de verdeling houdt Sporting A rekening met de financiële impact van de coronapandemie op de sportverenigingen. Ook krijgen projecten die Antwerpenaars en kwetsbare...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
26-11-2020

Het college keurde vorige week de intentie tot de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Cultuurpark goed. Het gebied van dat RUP Cultuurpark bevindt zich tussen de Gérard Le Grellelaan, de Vogelzanglaan, de Jan Van Rijswijcklaan en de Ring. In het voorjaar van 2021 wordt de procedure gestart en organiseert de stad een inspraakmoment voor de buurt. Als alles vlot verloopt, komt de...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het