We praten meer over dan met elkaar3 op 5 gemeenten (58%) geven aan signalen van polarisering te ontvangen, dat zijn diepgaande tegenstellingen tussen mensen of groepen. Dat is een toename met 15% in vergelijking met twee jaar geleden. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) bij haar leden. Sociale media werken polarisering in de hand. Gemeenten alleen hebben vaak te weinig armslag om hier gepast mee om te gaan. Bij alle overheden en instanties moet het dringende besef en de bereidheid aanwezig zijn om dit probleem aan te pakken, stelt de VVSG.

Diverse signalen van stad tot platteland 3 op 5 gemeenten (58%) geven aan signalen van polarisering te ontvangen. Dat is een toename van 15% in vergelijking met twee jaar geleden. Die signalen zijn erg divers, gaande van acties van dierenrechtenactivisten tot spanningen binnen een bepaalde gemeenschap omwille van buitenlandse politiek. De meest zichtbare vorm van polarisering draait wel rond etnisch-culturele verschillen, vaak op basis van nationaliteit.

Ongeveer 1 op 3 gemeenten benoemt dit zelfs als het grootste spanningsveld in de gemeente. Radicalisering gesteund op een Islamistische ideologie blijft voor de meeste gemeenten de grootste bezorgdheid met daar tegenover de aanwezigheid van anti-islam en extreem-rechtse groeperingen. Beide groepen voeden een sterk wij-zij denken. ‘Dat uitgesproken wij-zij gevoel vinden we terug in zowel centrumsteden als landelijke gemeenten,’ aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG.

Zo kan bijvoorbeeld de komst van een nieuw asielcentrum een bron van spanning zijn. Ook de huidige pandemie verdeelt groepen in de samenleving nog sterker op diverse vlakken. Blaffende honden bijten niet (steeds) Lokale besturen die signalen opvangen, doen dat hoofdzakelijk via sociale media (80%), het lijkt het kanaal bij uitstek om te ventileren, frustraties te uiten en in sommige gevallen over te gaan tot bedreigingen en het aanzetten tot haat.

De toon wordt harder. Door in gesprek te gaan met deze personen achterhalen steden en gemeenten de persoonlijke achtergrond en drijfveren. Vaak is een extreme uitlating een uiting van onderliggende problemen. ‘Het gaat vooral om meer praten over en minder praten met elkaar,’ klinkt het. De aanpak van haatspraak wordt een grote uitdaging de komende jaren. Lokale expertise verzilveren Steden en gemeenten deden de afgelopen jaren veel kennis op.

Ze willen die expertise samen met lokale en bovenlokale partners en overheden inzetten om een beleid te voeren dat gericht is op het voorkomen van geweld en haat én op het (her-)insluiten in de samenleving. De meeste gemeenten antwoorden op signalen van radicalisering met hun dagdagelijks (sociale) beleid, bijvoorbeeld rond participatie en opvoedingsondersteuning.

Sinds 2018 moet iedere gemeente een lokale integrale veiligheidscel (LIVC-R) hebben, een lokale overlegstructuur met de lokale politie, de gemeente en sociale actoren. Toch blijft het LIVC-R in een groot deel van de gemeenten beperkt tot een politioneel-bestuurlijk overleg en blijven te veel sociale partners weg. ‘Dat is geen goede evolutie, polarisering bestrijdt je niet enkel met een veiligheidsaanpak, heel vaak zijn ook sociale maatregelen aangewezen.

Het LIVC-R is de plaats bij uitstek om cases vanuit die verschillende hoeken te bekijken’, aldus VVSG. Daarom pleit de VVSG voor een sense of urgency bij alle partners en overheden. ‘Onze samenleving evolueert niet op een goede manier. Lokaal staat men dicht bij de mensen en ziet men dit het eerst en van zeer dichtbij. Een zeker urgentiebesef moet nu ook aanwezig zijn bij beleidsmakers en partners zodat we het tij kunnen keren, aldus Dries.

Monitoring en evaluatie Het is niet evident om te weten of lokale acties vandaag ook effectief impact hebben. Een Europees project waar de VVSG deel van uitmaakt, moet leiden tot bruikbare instrumenten voor de evaluatie van de LIVC-R. Ook het Vlaams Actieplan Radicalisering en Polarisering en de bijkomende middelen, bieden hefbomen om met deze problematiek met alle partners aan de slag te gaan.

‘De onderbuik is geen instrument om de temperatuur te meten in de gemeente, we moeten onze aanpak ook op een geloofwaardige en degelijke manier kunnen verbeteren en verantwoorden.’ 

https://www.mynewsdesk.com/be/vvsg/pressreleases/we-praten-meer-over-dan-met-elkaar-3054074
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  27-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Deurne
18-01-2021

Patiënten die in AZMonica in dagopname komen voor een korte cardiale ingreep kunnen vanaf 18/1/2021 plaatsnemen in de Cardio Lounge. Dit is een gloednieuwe ruimte op de afdeling cardiologie en een origineel alternatief voor een ziekenhuiskamer.Het is een plek waar het nuttige aan het aangename gekoppeld wordt: deze patiënten hoeven niet in bed te blijven en kunnen rustig bekomen in...


Meer info

PRpro
Brussel
18-01-2021

Afgelopen drie maanden deden gemiddeld 26.400 zelfstandigen beroep op de steunmaatregel bij AcertaIn december 2020 ging nog 12,5 % van de Belgische zelfstandigen in hoofdberoep in op het aanbod van de overheid voor een overbruggingsrecht door de coronacrisis. Dat brengt het gemiddelde van de afgelopen drie maanden op 13,7 % of op 26.400 dossiers bij Acerta. Het aantal aanvragen voor de...


Meer info

PRpro
Brussel
18-01-2021

Deze overname stelt Olinn in staat om een toonaangevende speler te worden op het gebied van operationele leasing in België met bijna 800 klanten en 40 miljoen euro aan technologische activa onder beheer. Olinn, specialist op het gebied van oplossingen voor financiering en materiaalbeheer (sourcing, operationele leasing, parkbeheer, vlootbeheer, ombouw, recycling) in de sectoren informatica,...


Meer info

PRpro
Zonder gemeente
18-01-2021

Textgain leidt opstart van nieuw Europees expertisecentrum rond social media hate speech.Antwerpen, 18 januari 2021 – Het Belgische technologiebedrijf Textgain zal een Europees onderzoekscentrum naar online haat, desinformatie en ethisch verantwoorde Artificiële Intelligentie (AI) leiden voor alle Europese taalgebieden. Textgain krijgt ondersteuning van het departement Justitie van de...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het