Onderzoek bij 1000 Vlamingen door UHasselt en onderzoeksbureau IndivilleJongeren in sociaal isolement door coronacrisis
Behoeft aan psychologische hulp tot bijna een derde hoger bij jongeren en studenten


Onderzoek van UHasselt en Indiville bevestigt de zware impact van de coronacrisis op Vlaamse jongeren en jongvolwassenen. Zo geeft 65% van de Vlaamse studenten aan meer stress te hebben dan voor de coronacrisis, maar liefst 63% spreekt van een toegenomen gevoel van eenzaamheid. Vooral opvallend: 21% van de jongeren geeft aan meer behoefte te hebben aan psychologische hulp, bij studenten loopt dat zelfs op tot bijna één op drie (31%).


De onderzoekers van UHasselt en Indiville hebben met de Corona Impact Monitor 1.000 Vlamingen online bevraagd tussen 10 oktober en 10 november, op zoek naar de impact van corona en de rol die voornamelijk lokale besturen kunnen spelen. De resultaten geven inzicht in de impact van de coronacrisis bij de Vlaming, en die blijkt het grootst bij de jongvolwassenen.


Meer sport en vrijetijd, maar wel meer stress en eenzaamheid
Vooral bij jongvolwassenen en studenten zien we een samengaan van meer vrijetijd en het oppikken of verhogen van sportactiviteiten. “Op zich een goede evolutie, maar onrustwekkend is de impact op eenzaamheid en stress bij jongeren. Hier ligt écht een opdracht, voor alle beleidsniveaus”, vertelt Jo Steyaert van Indiville.
“Vooral de federale overheid (69%) en steden/gemeenten (34%) blijken voor de Vlaming een grote rol te spelen als beleidsniveau. Het is dan ook aan hen om echt doordacht beleid op mensenmaat te ontwikkelen, zeker nu we een plafond bereikt lijken te hebben en de cijfers niet meer dalen.”


Investeren in welzijn, verbinden en ‘mensenmaat’
Prof. Dr. Wim Marneffe (UHasselt) bevestigt dit: “Jongeren en jongvolwassenen gaan duidelijk een saaie en eenzame Kerstvakantie tegemoet. Zeker voor studenten worden het uitdagende tijden, want zij geven echt aan last te hebben van toegenomen stress, eenzaamheid en sociaal isolement.”


Steyaert vult aan: “Uit ons onderzoek komt naar voren dat investeren in welzijn, verbinding en maatregelen op mensenmaat echt cruciaal is. Denk daarbij aan coronaproof ‘blokbars’ waar studenten toch samen kunnen werken en studeren maar ook aan alternatieve belevingsmomenten voor ouderen.”


Moeilijke wintermaanden voor de deur
Jongeren hekelen verder het gebrek aan controle op naleving (43%), een tekort aan een alternatief vrijetijdsaanbod (45%) en ondersteuning van sport-, jeugd-, buurt- en culturele verenigingen (31%). Ook het gebrek aan ondersteuning van inwoners in kwetsbare situaties (33%) wordt vaak genoemd door jongeren. Prof Dr. Marneffe:“De moeilijke wintermaanden januari en februari staan voor de deur, met meer isolement voor jongeren én kwetsbare doelgroepen. We moeten aandacht hebben voor de impact op het welzijn van jongeren en ouderen. En daar is draagvlak voor: 53% van de Vlamingen vindt het een prioriteit dat eenzaamheid wordt aangepakt.”


Meer thuiswerk, minder winkelhieren?
Vooral hoger opgeleiden en de groep 34-49 jarigen verwachten in de toekomst meer aan thuiswerk te kunnen blijven doen dan voorheen. Het ‘winkelhieren’ lijkt dan vooral een zaak voor ouderen op lange termijn (57%), en veel minder voor jongeren en volwassenen (23%) die zo vaker voor grote ketens en online verkoop lijken te kiezen.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  18-12-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Oudsbergen

Oudsbergen
23-02-2021

Alle diensten blijven beschikbaar in Meeuwen en OpglabbeekOudsbergen blijft ook in de toekomst alle dienstverlening in beide gemeentehuizen aanbieden. Daarvoor zijn er verbouwingen nodig en wordt een architect aangesteld. Op beide locaties komen er ook virtuele politieloketten.De verbouwen zijn nodig voor het nieuwe en unieke dienstverleningsmodel van Oudsbergen. “Digitaal voor wie het kan,...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
16-02-2021

Het gemeentebestuur van Oudsbergen en vzw Sint-Barbara zetten samen hun schouders onder een projectvoorstel voor de uitbouw van een nieuw rusthuis in het centrum van Opglabbeek (Oudsbergen). Op maandagavond 15 februari stelden ze de plannen voor aan de omwonenden tijdens een digitale infovergadering.Het dossier voor een nieuw woonzorgcentrum in het centrum van Opglabbeek werd enkele jaren geleden...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
01-02-2021

Vlaams minister Wouter Beke bezocht samen met burgemeesters Liesbeth Van der Auwera (Bree) en Lode Ceyssens (Oudsbergen) het vaccinatiecentrum in de expodroom. In enkele weken tijd werd het leegstaande complex omgetoverd tot een centrum waar tot 1.200 inwoners per dag gevaccineerd kunnen worden.De expodroom, gelegen op het industrieterrein in Bree en ooit de thuishaven van Euphony Basket Bree en...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
27-01-2021

De nieuwe fietspaden langs de Peerderbaan in Oudsbergen komen weer een stapje dichterbij. De aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de heraanleg van de fietspaden langs de Peerderbaan is lopende. Daarna kan een aannemer voor de werken ter waarde van 1,9 miljoen euro worden aangesteld.“Als gemeentebestuur willen we de verkeersveiligheid van de Peerderbaan verbeteren, vooral dan de slechte...


Meer info

OudsbergenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het