Eén pop-up vaccinatiecentrum op site De Zwaan voor Mol, Balen, Dessel en RetieMol, Balen, Dessel en Retie organiseren samen één groot pop-up vaccinatiecentrum op site De Zwaan in het centrum van Mol. De vier gemeenten van eerstelijnszone Baldemore kiezen zeer bewust voor één centraal gelegen vaccinatiecentrum. Wanneer de aanvoer van voldoende vaccins verzekerd is, kan deze locatie met acht vaccinatielijnen maximaal 1900 personen per dag vaccineren. Hiermee creëren we een vaccinatiecentrum dat over een dubbele capaciteit beschikt in vergelijking met de voorschriften. Om niet tijdelijk bestaande infrastructuur te verliezen, opteren de vier gemeenten voor een volledig uitgerust pop-up vaccinatiecentrum op de achtergelegen grote koer van site De Zwaan. Deze locatie is uitstekend bereikbaar via de nabijgelegen grote randparkings Rivierstraat en Den Uyt.

Bij de keuze voor de locatie van één of meerdere vaccinatiecentra werden verschillende criteria nauwgezet afgewogen. Finaal kozen de vier gemeenten voor maximale kwaliteit en efficiëntie op één centraal gelegen locatie. Op deze manier worden alle beschikbare mensen en middelen van de vier gemeenten geconcentreerd op één locatie, zodat het vaccinatiecentrum minstens 12 uur per dag en 7 dagen op 7 optimaal kan functioneren.

De pop-up locatie op een grote binnenkoer is voldoende ruim om op volle capaciteit acht vaccinatielijnen te laten draaien. Volgens een berekening halen we hiermee een maximale capaciteit tot 1.900 vaccinaties per dag. Uiteraard moet de aanvoer van voldoende vaccins dan verzekerd zijn.

Vanaf 1 februari paraat

Op dit moment zijn we in finale onderhandeling met verschillende partijen uit de evenementensector die op enkele dagen een volledig pop-up vaccinatiecentrum kunnen bouwen en inrichten. Het vaccinatiecentrum moet er staan op 1 februari, zodat we meteen kunnen starten met het vaccineren volgens de schema’s van de hogere overheid.

Centrale tentstructuur

De basis van het vaccinatiecentrum op een binnenkoer van het voormalig Rijksopvoedingsgesticht langs de Molderdijk wordt gevormd door een centrale tentstructuur op de grootste binnenkoer (achteraan) van site De Zwaan. Deze tent is volledig voorzien van netwerkinfrastructuur en klimatisatie, waaronder permanente CO²-monitoring. De mogelijkheden om dergelijke noodzakelijke functies flexibel én op maat in te bouwen, vormen extra troeven voor een all-in pop-up oplossing. Naast de tentstructuur maken we gebruik van een aantal bestaande lokalen voor back-officefuncties (personeelsruimtes, voorraadbeheer,…). De werking van de Academie voor Beeldende Kunsten blijft volledig gevrijwaard.

Bestaande infrastructuur?

Ook bestaande infrastructuur (sporthallen, parochiecentra, vrijetijds- en cultuurcentra,…) werden als mogelijke locaties overwogen. Naast infrastructurele beperkingen – waaronder vaak ook de oppervlakte – willen we deze infrastructuur niet tijdelijk opofferen ten koste van de bestaande gebruikers. Volgens de regels van de Vlaamse overheid moeten de vaccinatiecentra ter beschikking staan tot eind 2021. De gemeentebesturen maken met deze pop-up oplossing bewust een keuze voor de lokale clubs en verenigingen. Binnen de bestaande beperkingen moeten zij maximaal de bestaande vrijetijdsinfrastructuur kunnen blijven gebruiken. Met deze oplossing kunnen we de levensduur van het vaccinatiecentrum eenvoudig verlengen of inkorten, zonder enige impact op het verenigingsleven.

Centrale locatie

Site De Zwaan is uiterst centraal gelegen binnen de vier gemeenten. De locatie is bijzonder goed bereikbaar via de bestaande bus- en fietsverbindingen. Daarnaast liggen er vlakbij twee gratis randparkings met ruim voldoende parkeermogelijkheden. Ook de nabijheid van het Heilig Hartziekenhuis vormt een extra voordeel. Voor inwoners die vanwege medische of andere redenen onmogelijk zelf het vaccinatiecentrum kunnen bereiken, werken we nog andere oplossingen uit. Ook over wie wanneer aan de beurt is om naar het vaccinatiecentrum te komen, zal de komende weken nog verdere informatie volgen.

7 dagen op 7, 12 uur per dag

Naast infrastructuur en vaccins vormen medewerkers een grote uitdaging om het vaccinatiecentrum 12 uur per dag én 7 dagen op 7 te laten functioneren. Volgens een eerste calculatie moeten we bij volle capaciteit per shift 30 tot 40 medewerkers inzetten. Naast geschoold medisch personeel – waaronder verpleegkundigen en artsen – hebben we nood aan heel wat medewerkers voor uiteenlopende ondersteunende functies. De bevraging naar bereidwillige verpleegkundigen loopt momenteel. Verschillende artsen, zowel gepensioneerd als actief, boden zich al spontaan aan en zullen in overleg met de huisartsenkringen en het ziekenhuis bevraagd worden. Daarnaast bekijken ook de gemeentebesturen intern hoeveel en welke medewerkers ze kunnen voorzien. In de loop van de volgende weken lanceren we in de vier gemeenten gerichte oproepen naar vrijwilligers. Momenteel brengen we nauwgezet in kaart welke functies we precies nodig hebben. We hopen daarbij op een grote bereidheid. Verdere informatie hierover volgt.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
25-01-2021

Om het vaccinatiecentrum de komende maanden vlot te laten functioneren, hebben we heel wat helpende handen nodig. Naast de medische medewerkers voor het vaccineren zelf en de gemeentelijke coördinatoren, zijn er ook voor de vrijwilligers verschillende taken weggelegd. Ben je minstens 18 jaar en ben je bereid je enkele maanden actief in te zetten? Bekijk dan de vrijwilligersprofielen en stel...


Meer info

Mol
Mol
25-01-2021

De volledige lagere school (1ste tot en met 6de leerjaar) van De Zandloper in Rauw gaat volledig dicht tot en met woensdag 3 februari. Om de virusuitbraak in de school zo snel mogelijk onder controle te krijgen, worden alle leerlingen dinsdag 26 januari voor een eerste keer preventief getest. Een tweede test volgt zeven dagen later. Alle ouders van de betrokken leerlingen krijgen morgenvoormiddag...


Meer info

Mol
Mol
25-01-2021

Maandag 1 februari verwijdert IOK Afvalbeheer alle glasbollen in onze gemeente. Eén dag later op dinsdag 2 februari worden alle sites gereinigd zodat er geen glas achterblijft. Op tal van plaatsen in onze gehuchten vond je glasbollen waar je glazen flessen en bokalen,… kon deponeren. Vaak waren de glasbolsites hotspots voor sluikstorten. Met de komst van de maandelijkse...


Meer info

Mol
Mol
25-01-2021

Het Rode Kruis organiseert dit voorjaar bloedinzamelingen op maandag 1, dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 februari. De bloedafnames gaan enkel door op afspraak en met de nodige beschermingsmaatregelen. Maak een afspraak via het donorportaal, want bloed geven is ook in deze tijden levensnoodzakelijk! Tijdens je bloedgift is het essentieel om de nodige preventiemaatregelen in acht te nemen....


Meer info

MolAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het