Tot 1 maart verbod op alle toeristische en recreatieve reizenOm de buitenlandse import van het coronavirus te stoppen, zijn alle toeristische en recreatieve reizen verboden van woensdag 27 januari tot en met 1 maart. Alleen in specifieke gevallen geldt een uitzondering, waarbij je dit moet staven met een ‘verklaring op eer’ en de nodige bewijsdocumenten. Daarnaast verlengde het Overlegcomité de quarantaineperiode van 7 naar 10 dagen. Verder wordt er massaal ingezet op testen. Bij verontrustende uitbraken in scholen, wijken,… zal er vanaf nu zeer breed getest worden, waarbij via elke test ook actief wordt gezocht naar de meer besmettelijke varianten.

Op dit moment behoren we tot de beste leerlingen in Europa. Dat betekent jammer genoeg niet dat het gevaar geweken is. Ook in ons land duiken steeds meer besmettelijke varianten van het virus op. Als we dit niet indammen, dreigt onvermijdelijk een derde golf.

Opvolgen bestaande maatregelen

Het strikt opvolgen van de bestaande maatregelen blijft de beste bescherming. Beperk fysieke sociale contacten en kies maximaal voor buitenactiviteiten. Heb de nodige aandacht voor handhygiëne en draag een mondmasker waar het moet. Telewerken is en blijft verplicht. Respecteer ook tijdens het winkelen de maatregelen. Verlucht binnenruimtes zoveel mogelijk.

Reizen strikt gelimiteerd

Vanaf 27 januari tot 1 maart zijn alle toeristische en recreatieve reizen verboden. Dat geldt ook voor buitenlanders die in België op vakantie willen komen. Alleen in specifieke gevallen geldt een uitzondering:

  • Dwingende gezinsredenen: gezinshereniging, partnerbezoek bij een stabiele en duurzaam onderhouden relatie, co-ouderschap, burgerlijke en religieuze huwelijken, begrafenissen of crematies van aanverwanten/naasten.
  • Humanitaire redenen: reizen voor medische redenen en medische behandeling. Bijstand aan een oudere, minderjarige of kwetsbare persoon. Bezoek aan aanverwanten in palliatieve zorg.
  • Studieredenen: reizen van leerlingen, studenten en stagiairs voor hun studies, onderzoekers met een gastovereenkomst.
  • Inwoners van grensregio’s: verplaatsingen voor het dagdagelijkse leven voor activiteiten die ook in België toegelaten zijn.
  • Professionele reizen: uitsluitend voor de uitoefening van de professionele activiteit
  • Divers: zorg voor dieren, verplaatsingen voor juridische verplichtingen (als dit niet digitaal kan), dringende herstellingen voor de veiligheid van een voertuig, verhuizingen.

Deze uitzondering moet gemotiveerd worden met een ‘verklaring op eer’ en de nodige bewijsstukken. Dit alles moet toegevoegd worden aan het verplicht in te vullen Passenger Location Form.

Niet-Belgen die naar ons land reizen moeten een dubbele test ondergaan: een verplichte negatieve test voorafgaand aan het vertrek en een nieuwe test bij aankomt in ons land.

Langer in quarantaine

De verplichte quarantaineperiode bij een hoogrisicocontact wordt verengd van 7 naar 10 dagen. Deze verlenging is noodzakelijk, omdat bij de buitenlandse varianten het besmettingsgevaar ook langer aanhoudt. Je kan de quarantaineduur inkorten tot minimum zeven dagen, op voorwaarde van een negatieve test die ten vroegste werd afgenomen op de zevende dag na het hoogrisicocontact met de besmette persoon.

Deze langere quarantaineperiode gaat gepaard met extra testinspanningen. Het Overlegcomité wil bij uitbraken in scholen, wijken,… zo snel mogelijk breed testen. Bij elke besmetting moet er bovendien gecontroleerd worden of het al dan niet gaat om een buitenlandse variant. Samengevat luidt het: testen, isoleren én vaccineren.

Kappers, schoonheidssalons,…

Voor de kappers, schoonheidssalons en andere niet-medische contactberoepen wordt 13 februari als mogelijke datum voor herstart vooropgesteld. De finale beslissing hiervoor valt op 5 februari, waarbij de epidemiologische situatie op dat moment doorslaggevend wordt. Een eventuele heropening zal in elk geval gepaard gaan met striktere voorzorgsmaatregelen.

Voor de overige sectoren (cultuur, evenementen en cultuur) stelde het Overlegcomité nog geen herstartdatum voorop. Een verdere verbetering van de situatie is volgens het Overlegcomité nodig om een perspectief te kunnen bieden. Om deze veilige cijfers zo snel mogelijk te bereiken, blijft het strikt volgen van de maatregelen absoluut noodzakelijk. 

Meer info: www.info-coronavirus.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  23-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
04-03-2021

Vanaf nu kan je online een afspraak maken voor de meeste dienstverleningen van onze bevolkingsdienst, burgerlijke stand en vreemdelingendienst. Je hoeft hiervoor dus niet meer te bellen. Je boekt je afspraak via een online afsprakensysteem dat geïntegreerd werd in onze website. Selecteer de gewenste dienstverlening, het tijdstip dat jou het best past en geef een aantal persoonsgegevens door....


Meer info

Mol
Mol
04-03-2021

Al zeker tot 1 april gaat onze zondagse dieren en boerenmarkt niet door. Het Overlegcomité verlengde bepaalde maatregelen tot 1 april. Hierdoor zijn markten zoals rommelmarkten en brocantes verboden. De gemeentelijke crisiscel evalueert tijdig of de dieren- en boerenmarkt in april opnieuw kan opstarten. De marktkramers werden persoonlijk op de hoogte gebracht van deze beslissing. Onze...


Meer info

Mol
Mol
04-03-2021

Voor de aanleg van een ondergrondse pijpleiding tussen het Duitse Ruhrgebied en de Antwerpse haven liggen momenteel drie mogelijke routes op tafel. Eén van de tracés loopt ook door onze gemeente, meer bepaald langs de N71 vanuit Geel. De route volgt de N71 voor ongeveer 1.700 meter en gaat dan richting Bel naar Meerhout. Over de aanleg en de tracés loopt nog tot 30 april een...


Meer info

Mol
Mol
04-03-2021

Na de forse stijging afgelopen week van het aantal ziekenhuisopnames, stelden we de laatste dagen een stabilisatie vast. Hopelijk treedt de komende dagen een daling in. De laatste tijd blijven we in onze gemeente gespaard van grote besmettingsclusters in scholen, families of werksituaties. Zo registreerden we de afgelopen 7 dagen in onze gemeente 19 besmettingen (incidentiecijfer 51), een...


Meer info

MolAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het