Vaccinatie van zwangere vrouwen tegen COVID-19Beperkte gegevens, maar weinig risico’s verwacht met boodschapper-RNA-vaccins
 

Kunnen vrouwen die zwanger zijn, een kinderwens hebben of momenteel borstvoeding geven veilig gevaccineerd worden tegen COVID-19? En zo ja, is het wenselijk? Na een dringende adviesaanvraag vanuit de Belgische Taskforce "Operationalisering van de vaccinatiestrategie COVID-19" heeft de Hoge Gezondheidsvraag (HGR) zich gebogen over deze kwestie.
 
 

Beperkte gegevens
 
Al van bij de aanzet van de vaccinatiestrategie tegen COVID-19 heeft dit thema speciale aandacht gevraagd, temeer omdat het aandeel vrouwen van vruchtbare leeftijd sterk vertegenwoordigd is bij gezondheidswerkers met een verhoogd blootstellingsrisico en omdat sommige vrouwen van deze leeftijd ook bepaalde onderliggende aandoening kunnen hebben.
 
Hoewel de eerste veiligheidsstudies van de verschillende coronavaccins voor deze groep beperkt zijn, kunnen wij op grond van de beschikbare gegevens, met name studies in proefdieren en met boodschapper-RNA-vaccins, de volgende aanbevelingen doen.
 
 

Voor zwangere vrouwen
 
Gezien het gebrek aan specifieke gegevens en naar aanleiding van de meest recente aanbevelingen van zowel het EMA als het JCVI (Joint Committee on Vaccination and Immunisation - UK), beveelt de HGR momenteel geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen.
 
Vaccinatie van zwangere vrouwen kan echter op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is voor vaccinatie, d.w.z. als de voordelen van het vaccineren van een zwangere vrouw groter zijn dan de mogelijke risico's van het vaccin (bv. bij gezondheidswerkers met een hoog blootstellingsrisico en vrouwen met comorbiditeiten waardoor zij tot een risicogroep voor een ernstige COVID-19 behoren (cf. advies HGR-9618, binnenkort verwacht).
 
De specialist en/of huisarts speelt bij de beoordeling van deze risico-batenanalyse een essentiële rol.
 
 

Voor vrouwen die zwanger willen worden
 
De gegevens bij vrouwen zijn beperkt, maar de beschikbare gegevens bij proefdieren tonen geen effect van de vaccinatie op de lopende zwangerschap, noch in de preconceptiefase. De HGR heeft daarom geen bezwaar tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden.
De zwangerschap uitstellen is de meest voorzichtige aanpak, maar indien dit niet gewenst is of niet mogelijk, kan er toch tot vaccinatie worden overgegaan.
 
Als er na de eerste vaccinatieprik toch een zwangerschap optreedt, zal de tweede dosis worden toegediend volgens de specifieke risico-batenverhouding van elke individuele klinische situatie. Er zijn momenteel namelijk geen gegevens die wat dit betreft aanleiding geven tot bezorgdheid.
 
Het is dan ook belangrijk om duidelijk te maken dat het toedienen van een vaccin in geen geval een aanleiding is om een zwangerschap af te breken.
 
 

Voor vrouwen die borstvoeding geven
 
Ondanks ook hier het gebrek aan beschikbare klinische gegevens, is het onwaarschijnlijk, of zelfs onbestaande, dat er een toxisch effect ontstaat bij zuigelingen die borstvoeding krijgen van een gevaccineerde moeder. Overeenkomstig met de meest recente aanbevelingen van de WHO, heeft de HGR in dit verband geen bijzondere bezorgdheden.
 
Alle vrouwen die borstvoeding geven, kunnen zich dus laten vaccineren en hun borstvoedingsperiode voortzetten zoals zij dat zelf willen.
 
 

Verder onderzoek
 
Verschillende vaccinproducenten hebben intussen aangekondigd dat zij van plan zijn om zwangere vrouwen in hun klinische ontwikkelingsprogramma's op te nemen. De Raad zal deze gegevens dan ook op de voet volgen en indien nodig haar adviezen verder actualiseren.
 
Het volledige advies (HGR_9622) is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: https://www.health.belgium.be/nl/avis-9622-vaccinatie-tegen-covid-19-bij-de-zwangere-vrouw

 

De website van de Hoge Gezondheidsraad: www.hgr-css.be 

 


Over de Hoge Gezondheidsraad (HGR)

De Hoge Gezondheidsraad is het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Om de volksgezondheid te beschermen en te verbeteren brengt de Raad wetenschappelijke adviezen uit als leidraad voor beleidsmakers en gezondheidswerkers. Dankzij zijn netwerk van experts en zijn interne medewerkers, baseert hij deze onpartijdige en onafhankelijke adviezen op een multidisciplinaire evaluatie van de huidige stand van de wetenschap. Zo heeft de HGR een systeem van beheer van mogelijke belangenconflicten ingesteld. De Raad verstrekt zijn adviezen op verzoek van de Minister of op eigen initiatief en maakt ze openbaar. 
 
Alle openbare adviezen en brochures zijn te vinden op de website: www. hgr-css.be
 

 

Berichtgever: Hoge Gezondheidsraad  @health.fgov.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  25-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Scherpenheuvel-Zichem
26-02-2021

N-VA Scherpenheuvel-Zichem lanceert donderdag een opvallend voorstel op de gemeenteraad. Als het van fractieleidster Allessia Claes afhangt, kunnen koppels binnenkort hun ja-woord geven in openlucht. In verschillende Vlaamse gemeenten zoals Glabbeek en Lubbeek bestaat dit al, in Scherpenheuvel-Zichem nog niet. “Trouwen op een idyllische plaats in openlucht is niet alleen een coronaveilige...


Meer info

PRpress
Antwerpen
>>
26-02-2021

Wij zijn een groep van duizenden verantwoorde hondenbaasjes met welopgevoede en getrainde honden die zich verzameld hebben met als doel om een toleranter losloopbeleid voor onze honden te bepleiten. Daar waar vroeger ook een aanlijnplicht gold, werd er toen vooral overlast beboet. Nu heerst er een respressief beleid, waarbij men ook mensen die verantwoord los wandelen met hun hond ongenuanceerd...


Meer info

PRpress
Melle
26-02-2021

Belgische start-up bundelt decennia Europese UVC-ervaring tegen corona Tescas, een start-up met vestiging in Melle introduceert als eerste in Europa een uniek toestel dat via FAR-UVC in minder dan een seconde tijd alle virussen doodt en kan gebruikt worden in ruimtes terwijl mensen en dieren er aanwezig zijn. Het toestel met 30.000 branduren maakt deel uit van de ‘gouden standaard’...


Meer info

PRpress
Geel
26-02-2021

Op zondag 7 maart zwaait Beeldentuin Hugo Voeten in Geel de poorten weer open voor bezoekers! In dit indrukwekkende park van 15ha zijn honderden sculpturen uit de privécollectie van ondernemer Hugo Voeten (1940 - 2017) te bewonderen. Hij was een gepassioneerd kunstverzamelaar met een eclectische smaak. De kunstwerken gaan een unieke dialoog met het landschap aan. Een bezoek verloopt...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het