Knocks polderbrood: een authentiek streekproduct van akker tot bakker



Bakkerij Philippe in de Dorpsstraat 85 in Westkapelle lanceert een gloednieuw streekproduct van eigen bodem: het Knocks polderbrood, een ovenvers brood, gemaakt van 100% lokale tarwe geteeld in de polders ter hoogte van de Burkeldijk. Dit (h)eerlijk brood is het resultaat van een mooi Knokke-Heists korte-ketenverhaal van akker tot bakker.  

 

Korte keten tussen landbouwer, molenaar en bakker 

Een korte keten-initiatief bestaat uit zo weinig mogelijk tussenschakels en komt tot stand door een nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen met name, de landbouwer, de molenaar en de bakker.  Op de weidse polders van het Hazegras teelt Bart Lanckriet van de Zoete Polder het graan op een duurzame manier met respect voor natuur en milieu. Na het oogsten van deze kwaliteitsvolle poldertarwe wordt deze zorgvuldig gekuist en vermalen bij ambachtelijke molenaar René van Molens Dedobbeleer. Tot slot kneedt de Westkapelse meesterbakker Kristof Van Haecke het deeg met veel passie en geduld tot een karaktervol en traditioneel brood. Zo heeft het Knocks polderbrood een pure oorsprong en persoonlijkheid, doordat het werd gemaakt met de beste tarwe van bij ons.  

 

Win-winverhaal 

Warme bakker Kristof Van Haecke is duidelijk apetrots op dit originele korte ketenconcept waarbij zowel de consument als de hele productieketen voordeel uithalen.  “Het is een echt win-win-verhaal. Onze boer krijgt meer voor zijn tarwe omdat er in kleinere volumes wordt geproduceerd en ook het milieu wint erbij. Tarwe moet vaak uit het Oostblok of zelfs Canada komen. Dus het product dat wij nu gebruiken, legt een pak minder kilometers af. Ik geef toe dat het malen in Halle nu niet echt op een steenworp van Knokke-Heist ligt maar voorlopig hebben we nog geen ambachtelijke molenaar in de Zwinregio gevonden die dergelijke volumes aankan” knipoogt Kristof.  

“Ten slotte proeft de klant dat het Knocks polderbrood met graan van hier werd gemaakt. De samenstelling van het brooddeeg met deze specifieke hoge kwaliteitstarwe van Duitse origine en op smaak gebracht met ongezuiverd grof zeezout is verrassend anders. En dat waarderen fijnproevers” lacht Kristof fijntjes. 

 

Koop lokaal 

Bakker Kristof beseft dat 'koop lokaal' opnieuw in opmars is sinds het begin van de coronacrisis. “Mensen zijn er bewust mee bezig. Ze gaan al sneller eens naar de lokale bakker en slager om daar lokale producten te kopen in plaats van aan te schuiven in de supermarkt”, vertelt hij. “De bedoeling is vaak om handelaars te steunen, maar lokale producten zijn vaak ook een pak gezonder. Ze worden minder opgepompt met enzymen of andere producten” vertrouwt hij ons toe.  

 

Golven en zeewater  

Ook het feit dat inwoners maar ook tweedeverblijvers en bezoekers van Knokke-Heist zich graag identificeren met unieke producten uit de streek is een voordeel. “Daarom kozen we voor een passende naam. Bovendien zit het logo vol verwijzingen naar onze kustgemeente: met golven en de grijsgroene kleur van onze Noordzee als achtergrond” aldus de Westkapelse bakker.  

Het gemeentebestuur juicht het gezonde en milieuvriendelijke korte keteninitiatief van de Zoete Polder en bakkerij Philippe alvast met veel enthousiasme toe en wenst de families Lanckriet en Van Haecke veel succes toe.  

(bron Junior Verbeeke – Het Nieuwsblad) 




Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  07-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!




Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 



Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
25-01-2021

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wenst de afdeling Communicatie en Marketing te versterken met de functie van een stafmedewerker beleidscommunicatie B1-B3 en stafmedewerker social media & analytics B1-B3. Het gaat om voltijdse jobs voor onbepaalde duur in contractueel verband. Aanbod Als stafmedewerker communicatie boost je op een creatieve manier en met vlotte pen de communicatiekanalen...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
25-01-2021

Je risico op diabetes type 2 verminderen? Je gezondheid een boost geven en je weerbaarder maken voor het Corona virus? Doe nu mee aan HALT2Diabetes online! Diabetes is een chronische aandoening waarbij je bloedsuikergehalte te hoog is. 1 op de 10 volwassen in ons land heeft diabetes. In tegenstelling tot type 1-diabetes, kan je type 2-diabetes voor een groot deel voorkomen via een gezonde...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
23-01-2021

Jan De Nul Group mag zich de eerste baggeraar ter wereld noemen die 100% duurzame strandsuppleties uitvoert en dit dan nog voor onze eigen Belgische kust. Vanaf 1 februari 2021 zal het baggerbedrijf in opdracht van het Vlaamse Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 kubieke meter zand op het strand van Raversijde aanbrengen. Vanaf 26 februari 2021 wordt in...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
23-01-2021

Op 18 januari 2021 is een uitzonderlijke waarneming gedaan in het Zwin: daar dook een meidoornspanner op. Het was nog maar de tweede keer dat deze nachtvlinder gespot is in West-Vlaanderen. Er werd onlangs ook een zwartvlekwinteruil gevonden, nog een nieuwkomer in het Zwin. Meerjarig nachtvlinderonderzoek In 2020 startte het Zwin met een meerjarig nachtvlinderonderzoek. Dat leverde honderden...


Meer info

Knokke-Heist



Advertenties



Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het