Wandelpad 'Rond de heide'De wandeling ‘Rond de heide’ herbergt het prachtige historische wandelpad rond de Molse heide. Het pad loopt over een heuvel van natuurgebied ’t Oud Stort. “Je hebt boven echt het gevoel dat je in Schotland staat”, zo vertelt conservator en natuurgids Jef Sas van Natuurpunt.

 

Een stukje Schotland in Mol

Wat nu een glooiend heideterrein is tussen de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg, was vroeger het gemeentelijke huisvuilstort. In 1985, nadat er een andere oplossing werd gevonden voor het huisvuil, kreeg het stortterrein een afdekking met dikke zand- en kleilagen. “Ik herinner me als kind nog de tijd voor het stort”, zo vertelt Jef Sas. “Dit was een sprietput gegraven tijdens WOII. Vervolgens hebben ze er een stort van gemaakt, ver weg van de woonkernen en toch gemakkelijk bereikbaar.”

In Schotland

De tijd van het aan- en afrijden van huisvuilwagens is al lang voorbij, de natuur kreeg hier opnieuw de bovenhand. “De heuvels zijn in feite opgebouwd uit afval. Dankzij de afdekkende klei- en zandlagen, hebben we hier een mooi stukje Kempense heide kunnen realiseren. De heuvels geven je het gevoel in Schotland te wandelen.”

 

Wandelpad

Een tijdje geleden werd er over één van de heuvels een wandelpad gecreëerd, aan beide zijden omgeven door een draadafsluiting om je te scheiden van de schapen die hier tot voor kort graasden. “Het wandelpad ligt er al langer, pas nu kunnen we het openstellen voor het grote publiek. Een permanente kudde Kempense heideschapen loopt er niet meer rond. We werken vanaf nu met een zogeheten stootbegrazing met een schaapskudde van Kemp vzw. Dit betekent dat een grotere kudde schapen enkele dagen intensief graast op één bepaald uitgerasterd stuk met veel berkenopslag in dit geval. De schapen zijn nodig om de grassen tussen de heideplanten in te tomen en de ontluikende (berken)boompjes in de kiem te smoren. Zo krijgt de heide weer volop de kans om te bloeien. Deze open heide is het ideale broedterrein voor veldleeuwerik en wulp. Vanaf half juli tot half september is het hier prachtig purper: het perfecte moment om het korte wandelpad van een 500-tal meter een keertje te verkennen.”

 

Waar ligt het nieuwe wandelpad?

Het wandelpad is niet eenvoudig te vinden. Pijltjes leiden je de weg. “Je wandelt op het fietspad langs de Postelsesteenweg. Op een gegeven moment zie je in het natuurgebied een schapenstal. Daar begint het wandelpad. Het snijdt over een heuvel een hoek af van ’t Oud Stort. Op de heuvel heb je een mooi overzicht.”

 

Het pad maakt deel uit van de wandeling ‘Molse Meren’ van drie kilometer rond de Stortplas en natuurgebied ‘t Oud Stort. Je vertrekt aan ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71.

 

Oude sprietputten werden stort en vervolgens natuurgebied

Vooraleer ’t Oud Stort een natuurgebied werd, werd het tussen 1958 en 1985 bijna dertig jaar gebruikt als stortplaats.

 

In de oorlogsjaren – tussen 1940 en 1944 – vindt op deze locatie machinale sprietwinning plaats en komt ook de plaatselijke bevolking er spriet steken. Spriet wordt tijdens de oorlog gebruikt als alternatieve brandstof omdat steenkool schaars wordt. De ontginning gebeurt niet egaal, waardoor er ondiepe putten overblijven. Na de oorlog blijft er een soort van maanlandschap achter en komt er water in de putten te staan.

 

Eind 1958 begint het storten van huishoudelijk afval in de putten, waardoor deze stelselmatig gedempt raken. In 1984 zie je niets meer van de putten en is de site volledig bedekt met bergen afval. In de jaren ’80 gaan er onder impuls van de groeiende milieubewegingen over heel het land lokale stortplaatsen dicht. In die periode ontstaan ook de eerste containerparken waar het afval selectief wordt ingezameld.

Na de sluiting van de stortplaats begint de afdekking. Deze is in de loop van 1989 klaar. Eind jaren ‘80 wordt er op de site heidemaaisel uit Limburg ingezaaid met een nieuw natuurgebied als resultaat.

 

Vertrekplaats: Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71

Afstand: 3 km

 

Brochure

Folder Molse Meren (pdf)
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  22-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
16-11-2019

De Academie voor Beeldende Kunsten is dringend op zoek naar een ICT-coördinator. Je wordt aangesteld voor twee uur per week, dit komt overeen met 80 uur voor het ganse schooljaar. Deze uren kunnen gebundeld en projectmatig ingezet worden. Als ICT-coördinator sta je in voor het pedagogische en/of technisch ICT-beleid in de academie en ontwikkel je mee de ICT-visie afgestemd op het...


Meer info

Mol
Mol
16-11-2019

Begin december krijgt sporthal Den Uyt een stevige facelift. De oude vervuilde booggevel wordt volledig vervangen, zodat de sporthal opnieuw een frisse uitstraling krijgt. Daarnaast denken we ook aan het comfort van de sporters met een aantal vernieuwingen in de zaal zelf. De sporthal blijft tijdens de werken voor iedereen bruikbaar. In de loop van 2020 zijn alle werken afgerond.Sporthal Den Uyt...


Meer info

Mol
Mol
16-11-2019

Krijgen onze oudste leerlingen een tienerschool in Heidehuizen? Of maken we voor onze kleinste kleuters een apart schooltje in Heidehuizen? Hoe denk jij over de toekomst van gemeentelijke basisschool MozaWiek? Dat is wat we graag weten! Daarom organiseren we vanaf 15 november tot en met 29 november een online bevraging. De bedoeling is om samen een oplossing te zoeken voor het plaatstekort in...


Meer info

Mol
Mol
16-11-2019

Op vrijdag 22 november geldt in de Brandstraat vanaf 8.30 uur beurtelings verkeer ter hoogte van huisnummer 53. Pidpa voert er werken uit aan de nutsleidingen. Het beurtelings verkeer wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten. De werf ligt vlakbij de Kromstraat. Hierdoor geldt in de Kromstraat enkelrichting voor het verkeer komende van de Brandstraat. Verkeer komende van de Kempenstraat wordt...


Meer info

MolAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het