Wandelpad 'Rond de heide'De wandeling ‘Rond de heide’ herbergt het prachtige historische wandelpad rond de Molse heide. Het pad loopt over een heuvel van natuurgebied ’t Oud Stort. “Je hebt boven echt het gevoel dat je in Schotland staat”, zo vertelt conservator en natuurgids Jef Sas van Natuurpunt.

 

Een stukje Schotland in Mol

Wat nu een glooiend heideterrein is tussen de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg, was vroeger het gemeentelijke huisvuilstort. In 1985, nadat er een andere oplossing werd gevonden voor het huisvuil, kreeg het stortterrein een afdekking met dikke zand- en kleilagen. “Ik herinner me als kind nog de tijd voor het stort”, zo vertelt Jef Sas. “Dit was een sprietput gegraven tijdens WOII. Vervolgens hebben ze er een stort van gemaakt, ver weg van de woonkernen en toch gemakkelijk bereikbaar.”

In Schotland

De tijd van het aan- en afrijden van huisvuilwagens is al lang voorbij, de natuur kreeg hier opnieuw de bovenhand. “De heuvels zijn in feite opgebouwd uit afval. Dankzij de afdekkende klei- en zandlagen, hebben we hier een mooi stukje Kempense heide kunnen realiseren. De heuvels geven je het gevoel in Schotland te wandelen.”

 

Wandelpad

Een tijdje geleden werd er over één van de heuvels een wandelpad gecreëerd, aan beide zijden omgeven door een draadafsluiting om je te scheiden van de schapen die hier tot voor kort graasden. “Het wandelpad ligt er al langer, pas nu kunnen we het openstellen voor het grote publiek. Een permanente kudde Kempense heideschapen loopt er niet meer rond. We werken vanaf nu met een zogeheten stootbegrazing met een schaapskudde van Kemp vzw. Dit betekent dat een grotere kudde schapen enkele dagen intensief graast op één bepaald uitgerasterd stuk met veel berkenopslag in dit geval. De schapen zijn nodig om de grassen tussen de heideplanten in te tomen en de ontluikende (berken)boompjes in de kiem te smoren. Zo krijgt de heide weer volop de kans om te bloeien. Deze open heide is het ideale broedterrein voor veldleeuwerik en wulp. Vanaf half juli tot half september is het hier prachtig purper: het perfecte moment om het korte wandelpad van een 500-tal meter een keertje te verkennen.”

 

Waar ligt het nieuwe wandelpad?

Het wandelpad is niet eenvoudig te vinden. Pijltjes leiden je de weg. “Je wandelt op het fietspad langs de Postelsesteenweg. Op een gegeven moment zie je in het natuurgebied een schapenstal. Daar begint het wandelpad. Het snijdt over een heuvel een hoek af van ’t Oud Stort. Op de heuvel heb je een mooi overzicht.”

 

Het pad maakt deel uit van de wandeling ‘Molse Meren’ van drie kilometer rond de Stortplas en natuurgebied ‘t Oud Stort. Je vertrekt aan ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71.

 

Oude sprietputten werden stort en vervolgens natuurgebied

Vooraleer ’t Oud Stort een natuurgebied werd, werd het tussen 1958 en 1985 bijna dertig jaar gebruikt als stortplaats.

 

In de oorlogsjaren – tussen 1940 en 1944 – vindt op deze locatie machinale sprietwinning plaats en komt ook de plaatselijke bevolking er spriet steken. Spriet wordt tijdens de oorlog gebruikt als alternatieve brandstof omdat steenkool schaars wordt. De ontginning gebeurt niet egaal, waardoor er ondiepe putten overblijven. Na de oorlog blijft er een soort van maanlandschap achter en komt er water in de putten te staan.

 

Eind 1958 begint het storten van huishoudelijk afval in de putten, waardoor deze stelselmatig gedempt raken. In 1984 zie je niets meer van de putten en is de site volledig bedekt met bergen afval. In de jaren ’80 gaan er onder impuls van de groeiende milieubewegingen over heel het land lokale stortplaatsen dicht. In die periode ontstaan ook de eerste containerparken waar het afval selectief wordt ingezameld.

Na de sluiting van de stortplaats begint de afdekking. Deze is in de loop van 1989 klaar. Eind jaren ‘80 wordt er op de site heidemaaisel uit Limburg ingezaaid met een nieuw natuurgebied als resultaat.

 

Vertrekplaats: Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71

Afstand: 3 km

 

Brochure

Folder Molse Meren (pdf)
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  22-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
20-04-2020

Dienst seniorenplus zoekt extra vrijwilligers voor het coronaproject TelefoonSTER. Ben jij sociaal, meelevend en heb je een luisterend oor? Wil jij mensen opbellen die in deze coronacrisis dreigen geïsoleerd te raken? Dan ben jij de geknipte persoon om als vrijwillige TelefoonSTER aan de slag te gaan. Meld je aan via de dienst seniorenplus op het nummer 014 33 16 00 of via het e-mailadres...


Meer info

Mol
Mol
20-04-2020

Het gemeentebestuur geeft tot 31 augustus 20% korting op alle aankopen bij onze getroffen Molse handelaars. Met deze online bons bewijzen we dat onze Molse handelaars tijdens deze coronacrisis op allerlei creatieve manieren - waaronder persoonlijke thuislevering - hun klanten uitstekend blijven bedienen. Om van de korting te genieten, koop je in onze webshop online kortingsbons voor je favoriete...


Meer info

Mol
Mol
20-04-2020

Afgelopen weekend verliep vrijwel probleemloos in onze supermarkten en doe-het-zelfwinkels. Deze laatste groep mocht zaterdag onder voorwaarden opnieuw de deuren openen. De betrokken winkels Hubo, Brico en Hobbyland troffen een uitstekende voorbereiding. Er was bovendien geen stormloop door klanten, waardoor er een maximale spreiding plaatsvond. Ook de supermarkten hielden zich strikt aan de...


Meer info

Mol
Mol
20-04-2020

Zwembad Vita Den Uyt blijft nog zeker tot en met 3 mei dicht. Het blijft afwachten wanneer het zwembad de deuren weer mag openen. In afwachting geeft Vita Den Uyt de abonnementhouders alvast mee dat de bestaande abonnementen, zowel jaarabonnementen als 20-beurtenkaarten, verlengd zullen worden met de duur van de verplichte sluitingsperiode. Van zodra het zwembad weer opengaat, brengen we jullie...


Meer info

MolAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het