Wanneer   :  Expo Lina Bo Bardi Giancarlo PalantiMeubilair revolutionaire architecte en vrouw Lina Bo Bardi te zien in Design Museum Gent

Met deze expo brengt Design Museum Gent het verhaal van een krachtige vrouw, die moeiteloos haar plek opeiste in een tot dan toe grotendeels door mannen beheerste wereld. Naast architecte was de Italiaans-Braziliaanse Lina Bo Bardi schrijfster, scenograaf, illustrator en meubelontwerpster. Vooral dit laatste aspect, dat tot nu toe vaak over het hoofd werd gezien, wordt in deze tentoonstelling uitvoerig belicht.
 
Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti. Studio d'Arte Palma 1948-1951 brengt een ode aan de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi. De tentoonstelling presenteert de grootste collectie Bo Bardi-meubels ooit samengebracht en focust op de meubels die gerealiseerd zijn in de context van de Studio d’Arte Palma, die werd opgericht door Lina Bo Bardi en de Italiaanse architect Giancarlo Palanti.
 
Pas tijdens het onderzoek voor de tentoonstelling, dat in nauw overleg met het Instituto Bardi/Casa de Vidro werd gevoerd, bleek welke rol Palanti echt had gespeeld in het ontwerp van de meubels. Sommige stukken, die tot nu toe volledig aan Lina Bo Bardi waren toegeschreven, blijken eigenlijk in nauwe samenspraak met Palanti te zijn ontwikkeld. Zijn grotendeels vergeten oeuvre komt in de expo dus opnieuw tot leven.
 
Multidisciplinaire aanpak
Veel van de tentoongestelde stukken, vooral stoelen en fauteuils, zijn zeldzame objecten afkomstig uit Brazilië. Toen Nina Yashar, de oprichtster van de Milanese Nilufar Gallery waar de expo tijdens het Salone del Mobile van 2018 te zien was, een bezoek bracht aan het Glazen Huis of Casa de Vidro van Lina Bo Bardi in São Paulo was ze meteen geïntrigeerd. Drie jaar lang heeft ze de tijd genomen om het verhaal van Lina Bo Bardi te reconstrueren.

Wieg Braziliaans design
Terwijl Lina Bo Bardi in Italië kennismaakte met het modernisme en rationalisme, liet ze zich in Brazilië doordrenken met de kracht van de landschappen, natuurlijke materialen en Braziliaanse cultuur. Ze deed als eerste een poging om modern meubilair te maken, met onder meer de eerste plooibare en stapelbare stoel, en stond zo aan de wieg van het Braziliaans design.
 
Aangezien haar meubels meestal werden ontworpen voor een specifiek doel en een welbepaalde context, is de productie relatief beperkt. Ze zijn zowel iconisch als alledaags, en brengen heden en verleden, maar ook regels en vrijheid perfect in balans. Daardoor lijkt de tijd er geen invloed op te hebben, en zijn ze vertegenwoordigers van een soort eeuwig modernisme. Ze vormen een krachtige uitdrukking van de genereuze en alomvattende ontwerpfilosofie van deze revolutionaire architecte. 

Bakstenen podia
De scenografie is in handen van Studio Space Caviar. Daarvoor haalde de Italiaanse designstudio inspiratie bij Lina Bo Bardi haar ontwerp voor de Kerk van Espirito Santo do Cerrado, dat gekenmerkt wordt door haar typische gesofistikeerde eenvoud. Naast de meubels, die geïnstalleerd zijn op bakstenen podia, omvat de expo een reeks archieffoto’s, waardoor je jezelf volledig kan onderdompelen in het universum van Lina Bo Bardi.
 
Biografie
Als architect, ontwerper, scenograaf, redacteur, schrijver en illustrator was Lina Bo Bardi (1914-1992) een vrouw met vele talenten, en met een genereuze en compromisloze kijk op design. Na haar studies architectuur in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, sloot ze zich aan bij het verzet - een ervaring die aan de basis lag van haar begrip van architectuur als politiek en sociaal gegeven. Vanaf 1946 ontwikkelde ze haar architecturale visie verder in Brazilië, schreef scherpe teksten en realiseerde bijzondere gebouwen en omgevingen.
 
Door in haar architectuur zelfontworpen meubels en interieurs te integreren en door vaak het programma van openbare gebouwen zelf te cureren, trachtte Lina Bo Bardi gemeenschappelijke betekenissen te produceren, en een band tussen mens en ruimte te creëren. De kennis van ambachten en fabricageprocessen werd ingezet om de natuurlijke en lokale kwaliteiten van materialen en culturen zichtbaar te maken. Samenwerkingen met verschillende disciplines waren cruciaal om kennis te delen. Met Italiaans architect Giancarlo Palanti richtte Bo Bardi de Estúdio de Arte e Arquitetura Palma op, en samen ontwierpen en produceerden ze verschillende meubels.
 
DING Vitrine
In het kader van deze tentoonstelling wordt in DING Vitrine (Drabstraat 2) een selectie jonge Belgische ontwerpers gepresenteerd die zich laten inspireren door de ideeën en de praktijk van Lina Bo Bardi.OrganisatieDesign Museum Gent
Locatie van het evenement Design Museum Gent
Jan Breydelstraat 5
9000 Gent
Openingsuren09:30-17:30
Sluitingsdagenwoensdag
Prijs VVK (in €)€ 8,0
Prijs Kassa (in €)€ 8,0
Tickets bestellenhttps://www.designmuseumgent.be/tickets
Website bijkomende informatiehttps://www.designmuseumgent.be/agenda/lina-bo-bardi
Meer infomuseum.design@gent.be
Tel+32 9 267 99 99

Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  16-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Bénédicte De Rycke

Afsnee - Sint Denijs Westrem
16-09-2019

Internationale beurs voor hedendaagse kunst - Kunstbeurs voor iedereenGent heeft een lange traditie van kunstbeurzen in Flanders Expo Gent. De Franse organisator Art3f gaat de uitdaging aan en organiseert haar eersteInternationale beurs voor hedendaagse kunst van 26 tot en met 29 september in Hal 8 van Flanders Expo.Art3f verzamelt 80 nationale en internationale galleries en belooft een mooie...


Meer info

Bénédicte De Rycke
16-09-2019

Jaarbeurs Gent 2019 volledig vernieuwd ! Zet de datum alvast in je agenda, want van 19 tot en met 22 september 2019 vindt de de enige, echte, maar ook de volledig nieuwe Jaarbeurs Gent plaats in Flanders Expo. Gent is een levende stad, een veranderende en creatieve stad. Het is een authentieke stad, en vooral een wijze stad ! Het is een stad van ondernemers, van handelaren, makers en...


Meer info

Bénédicte De Rycke
Afsnee - Sint Denijs Westrem
16-09-2019

HÉT LIFESTYLE EVENT Kom proeven, beleven maar vooral genieten op Countryside, het gezelligste najaarsevent dat 100% toegewijd is aan lifestyle! Gedurende 5 dagen verzamelen we exposanten, workshops en animaties onder éénzelfde dak, rond de volgende thema’s: ° Home & Deco ° Outdoor active ° Crafts & Arts ° Food/BBQ-Village ...


Meer info

Bénédicte De RyckeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het