Stijn Bijnens wint Ondernemersprijs Herman DessersDe 25e Ondernemersprijs Herman Dessers gaat naar Stijn Bijnens, CEO van Cegeka. Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikte, in het bijzijn van meer dan 1.100 aanwezigen, de prijs uit tijdens haar jaarvergadering ‘Applaus’. De voormalige topman van LRM was jarenlang één van de toonaangevende figuren die Limburg een economische duw in de rug gaf. De ontwikkeling van de mijnsites, het incubatorennetwerk en de miljoeneninvesteringen in Limburgse bedrijven gaven de provincie een nieuw elan. De andere genomineerden waren Marina Doggen (Gutami Solar) en het duo Davy Jonckers en Peter Manet (Yontec).  

 

Stijn Bijnens reageerde verrast na de bekendmaking: “Ik had gehoopt om de prijs binnen een paar jaar te winnen, maar hoe vroeger hoe beter. Het succes van LRM was alleen maar mogelijk door de samenwerking met heel veel actoren en door het team dat elke dag in het veld de resultaten realiseert. Dankzij LRM heb ik economisch Limburg leren kennen.”

 

De jury is trots met de nieuwe winnaar en motiveert de keuze als volgt: “Stijn Bijnens heeft voor een echte turn-around gezorgd binnen de Limburgse Reconversiemaatschappij. Onder zijn bewind werd LRM een belangrijke facilitator van groei voor Limburg. In moeilijke tijden heeft het ambitieuze projecten op poten gezet en bedrijven gefinancierd. Denk maar aan de incubatoren waar heel wat veelbelovende starters belangrijke groeistappen hebben gezet. Ook de ontwikkeling van de oude mijnterreinen is een belangrijke verdienste van Stijn Bijnens en LRM.”
 

Stijn Bijnens volgt in de eregalerij Bert Meewis en Karlijn Libbrecht van tweesterren-restaurant Slagmolen op. Zij wonnen vorig jaar de prijs.

 

155 kansen voor de politiek

Hendrik Essers, voorzitter van Voka – KvK Limburg riep tijdens de openingsspeech de verkozen politici op om snel te handelen, “want onze Vlaamse enquête toonde dat slechts 10% van de ondernemers positief naar de toekomst kijkt. De politici moeten nu durf en lef tonen door met elkaar te spreken, beslissingen te nemen én actie te ondernemen. Er moet binnen aanvaardbare termijn een regering komen. De situatie is complex, maar dat mag en kan geen excuus zijn. Vijf jaar geleden zijn we als provincie samen uit het dal gekropen, het is nu het moment om de volgende stap te zetten.

 

Om dat te realiseren, verwijst de  voorzitter naar de Voka-memoranda, waarvan het Limburgse document tien prioritaire dossiers naar voren schuift. “We vragen onder meer de onvoorwaardelijke uitvoering van de randvoorwaarden uit het SALK-uitvoeringsplan met onder meer de realisatie van de Noord-Zuidverbinding en de ontwikkeling van de ENA-gebieden.. Ook de Limburgse voorstellen voor meer gespecialiseerde opleidingen moeten gehoor krijgen met een belangrijke rol voor het 12-10-10-plan van UHasselt. Om deze en de andere prioriteiten te realiseren, is het echter cruciaal dat onze Limburgse politici terug een hecht front vormen in Brussel”, zegt Hendrik Essers,

 

Met onze 145 concrete beleidsaanbevelingen voor het Vlaams, federaal en Europees niveau in combinatie met de Limburgse prioriteiten, bieden we155 kansen voor de politiek om beter te doen. Het is nu aan hen om te durven kiezen en ondernemen. ”

 

Hoe werd de winnaar gekozen?

 

De toewijzing van de prijs gebeurt in twee fasen. Eerst werd via de 20 000 lezers van het Voka-magazine Bedrijvig Limburg een oproep gedaan tot nominaties. Uit de meest genoemde kandidaten werden door een jury vervolgens de drie genomineerden en de winnaar gekozen. De jury bestaat uit: de voorzitter, de vice-voorzitter, een lid van het bestuurscomité en de gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg, de gouverneur van de provincie Limburg, twee hoofdredacteurs van Limburgse media en de rector van de Universiteit Hasselt.

Over de Ondernemersprijs Herman Dessers
Het doel van de Ondernemersprijs Herman Dessers is al vijfentwintig jaar lang het belonen van een persoon, een onderneming, een vereniging, een instelling of een groepering uit Limburg die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een uitzonderlijke prestatie geleverd heeft ten voordele van de provincie Limburg, waardoor de provincie een positieve uitstraling krijgt buiten haar grenzen.

De Ondernemersprijs Herman Dessers is genoemd naar de directeur die de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg maar liefst 42 jaar leidde, van 1949 tot en met 1990. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Limburger, een Limburgs bedrijf, een vereniging, instelling of groep die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een opmerkelijke prestatie heeft geleverd.

De prijs viert dit jaar samen met het ‘Huis van de Limburgse Ondernemer’ haar zilveren jubileum (25 jaar).

Laureaten van de voorgaande edities Ondernemersprijs:

 • 2017 : Bert Meewis en Karlijn Libbrecht (Slagmolen)
 • 2016 : André Knaepen (Cegeka)
 • 2015 : Ronnie Leten (AtlasCopco)
 • 2014 : Jean-Pierre, Philippe en Steven Desart (Arte)
 • 2013 : Francis Wanten (Comfort Energy)
 • 2012: Cor van Otterloo (Punch Powertrain)
 • 2011: Jean Biesmans (Tectum Group)
 • 2010: Roger de Condé (Groep de Condé)
 • 2009 (speciale editie 150 jaar Voka – KvK Limburg): Luc De Schepper (UHasselt)
 • 2008: Ann & Bart Claes (JBC)
 • 2007: Jacques Loomans (Loomans Plastics)
 • 2006: Dirk Theyskens (Arcomet)
 • 2005: Marc Cuyvers (Echo)
 • 2004: 125 jaar Het Belang van Limburg/Concentra, bij name van barones Tony Baert.
 • 2003: Roland Duchatelet (Melexis)
 • 2002: Jef Machiels (Groep Machiels)
 • 2001: Noël Essers (Groep H. Essers)
 • 2000: Transnationale Universiteit Limburg, bij name van Marleen Vanderpoorten
 • 1999: Luc Cardinaels (Radson)
 • 1998: Jo Geebelen (Interelectra)
 • 1997: André Geboers (Philips)
 • 1996: Patrick Stevens (Olympisch finalist)
 • 1995: Prof. dr. Lambert Stals (LUC)
 • 1994: René Bruck (ALZ)

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  07-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Voka Limburg

Hasselt
30-10-2019

Voka – KvK Limburg organiseert eerste ‘brexit problem solving team’Het brexit-uitstel geeft bedrijven een beetje ademruimte om zich verder voor te bereiden. In dat kader organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Limburg een ‘brexit problem solving team’. “We brengen brexit-experts en 25 deelnemers uit Limburgse bedrijven samen zodat ze met mekaar in...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
22-10-2019

“We kunnen elkaars arbeidsmarkt versterken” De derde editie van de Talentenmarkt, die dit jaar plaatsvond in Watt17 in Heusden-Zolder, koppelt bedrijven en werkzoekenden aan elkaar. Dat gebeurt in het kader van het hr-begeleidingstraject Welt van Voka – KvK Limburg. Voor de allereerste keer kwam ook Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, op bezoek. “De denkbeeldige...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
01-10-2019

Kamer van Koophandel Limburg reageert positief op de bekendmaking van een nieuwe Vlaamse regering. De vraag naar een ambitieus, verbindend en gedurfd Vlaams regeerakkoord wordt volgens Voka beantwoord. “Er ligt een sterk regeerakkoord op tafel voor een sterk Vlaanderen. We zien heel wat maatregelen die ondernemingen ondersteunen om de motor van een sterk ondernemend Vlaanderen te...


Meer info

Voka Limburg
Hasselt
28-09-2019

Steun blijft nodig om opwaartse beweging te stimulerenLimburgse economie vlakt uitDe bouwsector, de automobielsector en de Limburgse export dragen positief bij aan de Limburgse economie. Sinds 2018 kende die een terugval, maar die lijkt in de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka -KvK Limburg te stagneren. “De daling is niet langer zo stevig, maar voorzichtigheid blijft geboden. We kunnen...


Meer info

Voka LimburgAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het