Corona-veilige start van operatie “Veerkrachtige dorpen” in de kerk van Mol-GompelDinsdag 20 oktober: doorlopend startmoment van 15 tot 21 uur, zodat iedereen veilig kan deelnemen

Gompel is nog een ‘echt dorp’. Mensen kennen elkaar, het heeft een vrij bruisend verenigingsleven en er worden nog heel wat dorpsevenementen georganiseerd. Ondanks zijn ligging vlakbij het centrum van Mol behield het zijn dorpse karakter. Tegelijk staat Gompel ook voor heel wat uitdagingen. Hoe zorgen we dat wonen in Gompel betaalbaar blijft? Hoe blijven mensen elkaar kennen, ook de nieuwe inwoners? Deze en nog veel andere vragen komen aan bod in het traject ‘Veerkrachtige dorpen’ dat de provincie Antwerpen en de gemeente Mol opstarten. Op 20 oktober vindt een startmoment van ‘Veerkrachtige dorpen’ plaats in de kerk van Gompel. Tussen 15 en 21 uur kunnen mensen doorlopend langskomen, in een volgens de COVID-19-maatregelen veilige opstelling. Er zullen op geen enkel moment meer dan 40 mensen tegelijk in de kerk aanwezig zijn. Nadien krijgen de inwoners nog tot 5 november de kans om ideeën en suggesties te delen die van Gompel een betere plek maken om te wonen. Dit kan online via www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel.

Samen met de provincie Antwerpen wil het gemeentebestuur van Mol voor elk van zijn dorpen een toekomstvisie opmaken, in nauw overleg met de inwoners. Gompel is het eerste dorp van Mol waar het traject van start gaat.

 

Gompel veerkrachtig

Dat is inzetten op: behouden wat goed is en aanpakken wat beter kan.

 

Samen met inwoners, schoolkinderen, verenigingen, ondernemers,… zoeken naar antwoorden op de uitdagingen waar Gompel mee wordt geconfronteerd:

 • Kan iedereen er straks nog betaalbaar wonen?
 • Hoe kan de toenemende vergrijzing in het dorp op een goede manier worden aangepakt?
 • Hoe gaat Gompel om met klimaatverandering?
 • Raken nieuwe inwoners goed geïntegreerd in het dorp?
 • Welke invulling kan het pleintje aan de school krijgen?
 •   …

 

Met de antwoorden die de inwoners van Gompel op deze vragen geven, wordt er een dorpsvisie opgemaakt waarmee het gemeentebestuur en de inwoners de komende jaren aan de slag gaan.

 

Stapsgewijze aanpak

In de startweek leren de inwoners het project Veerkrachtige dorpen kennen en krijgt iedereen uitgebreid de kans om te vertellen wat er leeft in het dorp en wat de noden zijn. Iedereen is vrij om één sessie te volgen of om zich te engageren om meerdere sessies bij te wonen.

 

 • Startmoment: Neem Gompel in handen – 20 oktober
 • Sessie 1: Wat zijn de noden van het dorp? – 10 november
 • Sessie 2: Droom mee over de toekomst van het dorp – 24 november
 • Sessie 3: Van droom naar actie – 9 december
 • Sessie 4: Prioriteiten kiezen – 14 januari 2021

 

Afhankelijk van de geldende COVID-19-maatregelen vinden de sessies fysiek plaats of online.

 

Veerkrachtige dorpen, een concept van de provincie Antwerpen

Zowel het startmoment als de daaropvolgende sessies worden begeleid door ervaren medewerkers van de provincie Antwerpen, RURANT vzw en het gemeentebestuur van Mol. Samen met het schoolteam, geëngageerde inwoners en ondernemers gaan zij aan de slag om uitdagingen om te buigen naar kansen, die resulteren in concrete plannen en realisaties.

 

Wie benieuwd is naar welke dorpen er eerder al door hun bewoners in handen werden genomen in de provincie Antwerpen, kan zich laten inspireren door het overzicht op www.veerkrachtigedorpen.be.  

 

Ook online deelnemen

Wie geen tijd heeft om langs te komen, kan zijn stem ook online laten horen! Op www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel kan iedereen zijn ideeën digitaal posten via een eenvoudig online formulier. 

 

PRAKTISCHE INFO TRAJECT VEERKRACHTIGE DORPEN IN GOMPEL

Wanneer:
Startmoment: Neem Gompel in handen – 20 oktober

Sessie 1: Wat zijn de noden van het dorp – 10 november

Sessie 2: Droom mee over de toekomst van het dorp – 24 november

Sessie 3: Van droom naar actie – 9 december

Sessie 4: Prioriteiten kiezen – 14 januari 2021


Waar:
Het startmoment vindt plaats in de kerk. Adres: Onze-Lieve-Vrouwstraat, Gompel (Mol)

 

Naargelang de geldende coronamaatregelen vinden de andere sessies ergens in Gompel of online plaats. Volg www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel/ voor nieuws heet van de naald.

Meer info:
Dienst samenlevingsopbouw gemeente Mol

T 014 33 16 22, E samenlevingsopbouw@gemeentemol.be

 

www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel/
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-10-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Schelle
18-01-2021

Voor het derde jaar op rij planten schoolkinderen uit Schelle bos aan, dit jaar is het de beurt aan leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool De Klim en de Sint-Lutgardisschool. Er worden zowel bomen als struiken aangeplant. Zomereiken, ruwe berken, haagbeuken, sporkehout, vlier en lijsterbes zullen het gebied opfleuren en de lokale biodiversiteit ondersteunen. Met een beetje compost in de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Lille
12-01-2021

De Provincieraad van de provincie Antwerpen keurde onlangs de oprichting het EVAP Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen vzw, en bijhorende statuten unaniem goed. Met deze stap nam het provinciebestuur het recreatiedomein vanaf 1 januari 2021 definitief over en realiseert het een belangrijke ambitie uit het bestuursakkoord. De gemeente Lille behoudt een grote betrokkenheid en inspraak in de...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
08-01-2021

Afgelopen nacht en vanmorgen was er een nationale storing bij verschillende noodnummers door een panne bij telecomoperator Proximus. In heel wat provincies waren daardoor de noodnummers 100, 101 en 112 niet bereikbaar. In provincie Antwerpen was enkel het 101-nummer van de politiediensten moeilijk of verstoord bereikbaar. Wel werden alle oproepen naar dit 101-nummer in onze provincie...


Meer info

Provincie Antwerpen
Heist op den Berg
07-01-2021

Ruim 38 kilometer fietspaden op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk in de provincie Antwerpen werd in 2020 verbeterd. 29 gemeenten en steden klopten hiervoor aan bij het Fietsfonds wat neerkomt op een investering van 6,9 miljoen euro. “Een gemeente of stad kan een beroep doen op het Fietsfonds, een samenwerkings-overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies,...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het