Fietslus Zen in Mol brengt je langs de ‘zen-plekjes’ in onze prachtige gemeente.Zet bij de ‘zen-plekjes’ je fiets even aan de kant. Neem plaats op een bankje, geniet van de omgeving, het uitzicht, maak een wandeling,…

 

Je kan kiezen voor de volledige route van 51,5 kilometer of de ingekorte versie van 37 kilometer.
Vertrek en aankomst aan dienst toerisme, Markt 1a. Gratis parking De Nete, Rivierstraat.

 

 

Geniet ten volle van MooiMol!Klik op de afbeelding en laat je inspireren.
Veel leesplezier.

Afstand van de routeGrote route : 51.5 km en kleine route 37 km
 
Startplaats

Dienst toerisme, Markt 1a, 2400 Mol

 
Knooppunten56 > 5 > 6 > 95 > 96 > 4 > 51 > 50 > 14 > 75 > 260 > 10 > 61 > 53 > 52 > 55 > 56
Knooppunten kleine route56 > 5 > 4 > 51 > 50 > 14 > 75 > 260 > 10 > 61 >53 >52 > 55 > 56
Hotspot op de route 1

Knooppunt 56 > 5

Het Moldersbok
De thematuin ‘Moldersbok’ werd ontwikkeld naar het beeld van de Hobbits uit de romanreeks ‘In de ban van de ring’ (J.R.R. Tolkien). De Hobbits noemden hun woongebiedjes binnen de Gauw naar de voorname families die binnen die omgeving woonden. Voor ons zijn dat de ‘Molders’, een oude familie die naast de rivier woonde en daar een landgoedje hadden waar ze twee grote familiewoonsten bezaten. Gronden naast de rivier noemden ze Moeren of Bokken. Vandaar de naam ‘Moldersbok’.
Adres: Wandelweg

De molen van Ezaart
De molen van Ezaart dateert uit 1856 en is de laatste nog bestaande van de zeven windmolens die Mol ooit rijk was. De molen werd in 1984 gerestaureerd. Sindsdien is de molen maalvaardig.
Adres: Keikenstraat

 
Hotspot op de route 2

Knooppunt 5 > 6

Hertenhoek
De Hertenhoek in MolEzaart is een bekende rustplaats. Je kan er genieten van rust, groen, hertjes en alpaca‘s.

Adres: kruispunt Geelsebaan - Eksterstraat

 

Pestkapel
In de Kempen stak de pest tot na 1700 de kop op. Het pestkapelleke van Millegem is hiervan een stille getuige. Aan het kapelleke bad men tot O.L.V. in de hoop gespaard te blijven van besmettelijke ziekten. Zoals de meeste pestkapellen werd ook die van Millegem ver van de woonkern, op de grens gebouwd. In 1789 raakte het pestkapelleke in verval en werd het vervolgens in de oorspronkelijke vorm hersteld. De geschiedenis van verval en herstel herhaalde zich in de 19de eeuw. Op de witte steen aan de kapel staat bijna onleesbaar 'Ter eere van Jezus’ hert en van zijne en onze Onbevlekte Moeder Maria. Hortensia Verbist. 1883’ Hortensia Verbist was de dochter van een Geelse geneesheer die het kapelletje liet heropbouwen.

Adres: kruispunt Eksterstraat - Koekoekstraat
 

Knooppunt 95

Sas 7
Bij knooppunt 95 arriveer je bij Sas 7 van het kanaal Bocholt – Herentals. Dit kanaal was de eerste waterverbinding tussen de Maas en de Schelde. Adres: Retieseweg (Geel)

 

 
Hotspot op de route 3

Knooppunt 96 > 4

De vlakke golfbaan ligt op de grens van bos en weiland in een rustige omgeving. De ‘greens’ zijn doorgaans klein en strategisch. Ze worden verdedigd door bunkers met het beroemde ‘Molse wit zand’ dat veeleer door de glasindustrie dan door golfspelers geprezen wordt.

Adres: Goorstraat

 

Knooppunt 4 > 51

De 15 Kapellekens

De bosrijke omgeving van de 15 Kapellekens inspireerde ooit de hele schildersschool rond Jakob Smits en Dirk Baksteen. De 15 Kapellekens is een openluchtkruisweg. Veertien uniforme kapellen zijn er in 1815 gebouwd. De grootste kapel dateert al uit de 18de eeuw. In 2004 werden de kruisweg en de kapellen grondig gerestaureerd.

Adres: Ingang straat Bruggeske / Kruisberg

 

Sint-Antoniuskapel
Aan het einde van de negentiende eeuw kende St.-Antonius van Padua een grote populariteit als heilige van de verloren voorwerpen. De kapel werd in 1898 gebouwd en was met zijn populaire heilige een veel bezocht gebedsoord.

Adres: Pastoor Wuytsstraat

 

 
Hotspot op de route 4

Knooppunt  50 > 14

Onze gemeente is een prachtig lappendeken van groen en waterplassen. Water maakt een plek altijd iets magischer.

Adres: Zilvermeerlaan

 

Knooppunt 14

Natuurgebied ’t Oud Stort
Wat nu een glooiend heideterrein is tussen de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg, was vroeger het gemeentelijke huisvuilstort. In 1985, nadat er een andere oplossing werd gevonden voor het huisvuil, kreeg het stortterrein een afdekking met dikke zand- en kleilagen. Dankzij deze laag hebben we hier een mooi stukje Kempense heide kunnen realiseren.

De heuvels, in feite opgebouwd uit afval, geven je het gevoel in Schotland te wandelen.

Adres start wandeling: Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71

 
Hotspot op de route 5

Knooppunt 75 > 260

Natuurgebied De Maat
De Maat vormt samen met Den Diel een natuurgebied ten noorden van Rauw. Vroeger was dit een heidegebied, maar omstreeks 1850 werd dit ontgonnen. Bovendien kwam in 1846 het Kempens kanaal tot stand, dat het gebied in tweeën deelde. Het kalkrijke water van dit kanaal werd gebruikt om de heide te bevloeien. Ook was er op de heide turf en spriet voorhanden. Tijdens WO II, toen er brandstofschaarste heerste, werd de spriet op industriële schaal ontgonnen. Toen deze winning na de bevrijding werd gestaakt restten er een aantal ondiepe vijvers. Deels werden deze als visvijver gebruikt, andere werden volgestort met afval. Uiteindelijk werd het geheel omgevormd tot een natuurgebied. Het deel De Maat ligt ten zuiden, en het deel Den Diel ten noorden van het kanaal. Het gebied bestaat uit hooilanden, loofbossen, vijvers en vennen, heide en moeras.

Adres: Waterstraat (wandelknooppunt 45)

 

Knooppunt 260

Blauwe Kei De Blauwe Kei dankt haar naam aan een grote, blauwe leisteen, die tijdens de ijstijden zou zijn aangevoerd door de Maas. Het gebied Blauwe Kei – De Maat bestaat in feite uit drie unieke natuurgebieden met elk hun eigen karakter. Hooilanden, loofbossen, heide, vennen, ondiepe vijvers en moerassen wisselen elkaar af in dit verrassend stukje natuur op de grens tussen Lommel en Mol.

Adres: Blauwe Kei

 
Hotspot op de route 6

Knooppunt 260 > 10

‘t Kristallijn – Kristalpad
’t Kristallijn, is een socio-cultureel initiatief van Sibelco voor de integratie van cultuur & natuur. Gelegen tussen een voltooid ontginningsgebied en een actieve groeve van Sibelco kadert het in een unieke driehoek van cultuur, natuur en recreatie. Het terrein met een oppervlakte van 39550m² werd op basis van plannen van de gerenomeerde tuinarchitect Jacques Wirtz omgetoverd tot een deels publiek park en wandelpad met uitzicht op het meer.

Adres: Blauwe Keidreef 3

 

Knooppunt 52

Molderbroek In de vallei van de Molse Nete vonden we een gebied dat van nature reeds overstroomt. Met een paar aanpassingen maakten we er een gecontroleerd overstromingsgebied van. De Molse Nete kan er haar teveel aan water in kwijt. Daar blijft het een tijdje staan om daarna vertraagd af te vloeien naar de Oude Nete (Molderloop).

Adres start wandeling van 3,5 km: Dreef 1

 

 

Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-09-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
18-01-2021

Wil jij graag je talenten ontwikkelen en mee kansarmoede bestrijden? Stel je dan kandidaat als buddy van ArmenTeKort. In samenwerking met de organisatie ArmenTeKort starten we opnieuw een buddyproject waarbij een minder kansrijke inwoner gekoppeld wordt aan een andere Mollenaar of Kempenaar. Ons doel is om mensen te helpen op eigen kracht hun situatie te verbeteren. Benieuwd of dit iets voor jou...


Meer info

Mol
Mol
16-01-2021

Het gemeentebestuur stelt een wervingsreserve open voor een voltijds maatschappelijk werker seniorenplus. Het is een functie in contractueel dienstverband, niveau B, salarisschaal B1-B3, voor mogelijke toekomstige en tijdelijke vacatures. Solliciteren kan tot en met 27 januari 2021 via het online sollicitatieformulier of per post aan gemeentebestuur Mol, afdeling personeel, Molenhoekstraat 2,...


Meer info

Mol
Mol
16-01-2021

Het gemeentebestuur zoekt jobstudenten om grabbelpasactiviteiten en sportkampen te begeleiden in de paas- en zomervakantie. Daarnaast zoeken we ook jobstudenten voor het begeleiden van het sport- en spelaanbod tijdens zomerschool Kanjerkamp in augustus. Word je minimum 18 jaar in 2021 en studeer je nog? Vul dan het e-formulier in op www.gemeentemol.be/vacatures. Verstuur dit ten laatste op 21...


Meer info

Mol
Mol
16-01-2021

Het gemeentebestuur legt een wervingsreserve aan voor een periode van 6 maanden voor de functie van technisch assistent magazijn. Het gaat over een functie in niveau D, salarisschaal D1-D2-D3, voor mogelijke toekomstige vacatures in contractueel dienstverband voor bepaalde en onbepaalde duur. Solliciteren kan tot en met 31 januari 2021 via het online sollicitatieformulier of per post aan...


Meer info

MolAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het