Geen restaurantgasten, geen vuile servettenOp zondag 18 oktober werden de bijkomende steunmaatregelen die samengaan met de verplichte sluiting van de horeca voor het eerst besproken met ‘de getroffen sectoren’. Opmerkelijk genoeg was de Federatie van de Belgische Textielverzorging niet uitgenodigd voor deze gesprekken. Het lijkt er dan ook sterk op dat de horecawasserijen OPNIEUW vergeten zullen worden

Wat intussen uitlekte over de voorwaarden om beroep te kunnen doen op deze crisisenveloppe, stemt deze ondernemers alvast niet vrolijk. Het ziet er naar uit dat ze overal tussen de mazen van het reddingsnet zullen vallen.

NOCHTANS WORDEN DEZE TEXTIELVERZORGERS EVEN ZWAAR, EN VAAK ZELFS ZWAARDER, GETROFFEN DAN VELE RESTAURANTS DIE DE DEUREN MOETEN SLUITEN.

  • Geen restaurantgasten, dat betekent ook: geen vuile tafellakens, servetten en koksvesten.
  • De wasserijen die uitsluitend voor restaurants en feestlocaties werken, vallen gedurende minimaal één maand terug op nul procent omzet. Nog maar eens. Voor hen geen mogelijkheid om uit te wijken naar afhaalgerechten.
  • De horecawasserijen die zowel voor restaurants als hotels het textiel reinigen, werden de voorbije maanden permanent met een sterke omzetdaling geconfronteerd, omdat toeristen en zakenreizigers nog steeds wegblijven uit hotels. Nu krijgen ze een bijkomende slag te verwerken.
  • De droogkuiszaken die gedeeltelijk afhankelijk zijn van het wasgoed van restaurants, zien niet alleen daar hun klandizie tijdelijk wegvallen. Ook de verplichting om thuis te werken treft hen. Veel minder kostuums, mantelpakjes, hemden om te reinigen en strijken.
  • Het wegvallen van feesten - geen chique jurken, maatpakken enz. -, evenementen en de beperkingen in de cultuursector, resulteren eveneens in een flinke daling van de tonnages wasgoed.


Al deze ondernemers konden de voorbije 7,5 maanden slechts overleven dankzij de tomeloze inzet van de eigenaars en hun medewerkers. En door enerzijds geplande investeringen uit te stellen of te cancelen en anderzijds de spaarcenten aan te spreken.
Een tweede periode van minimale omzet, zullen ze niet overleven zonder de nodige steun.

De Federatie van de Belgische Textielverzorging, die duizenden jobs vertegenwoordigt – daaronder een hoog aandeel (alleenstaande) vrouwen met kinderen, allochtonen en kortgeschoolden – eist dan ook op korte termijn:

  • Een uitnodiging om onze eigen standpunten te verdedigen binnen de aanstaande vergaderingen over bijkomende steunmaatregelen.
  • Een gelijkschakeling van onze typische horecawasserijen met de uitbaters van cafés en restaurants, in het kader van de nieuwe steunmaatregelen. Zowel qua omvang van de toegezegde steun, als wat toegang tot dit steunpakket betreft.
  • De nodige steun voor alle andere textielverzorgers op wie de nieuwe maatregelen een negatieve impact hebben.
  • Minimaal een concrete toezegging dat de overheid deze textielverzorgingsbedrijven niet in de kou zal laten staan, zodat ze de komende sombere wintermaanden door kunnen komen.


 

ABOUT THE COMPANY

De Federatie van de Belgische Textielverzorging vzw, afgekort FBT, is een federale, overkoepelende beroepsvereniging die een 400-tal leden vertegenwoordigt die aan textielverzorging doen, in de ruimste zin van het woord: industriële wasserijen, textielservices, droogkuiszaken, natreiniging, strijkdiensten, wassalons, leasing van sanitaire producten, verhuur van antistofmatten, ….
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-10-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
25-01-2021

Een maand na de start van de vaccinatie tegen het Corona virus onderstreept de Belgische vereniging van innovatieve farmaceutische en biotechnologische bedrijven, pharma.be, de enorme inspanningen van onderzoekers, specialisten en medewerkers zeker sinds de start van de pandemie. Het merendeel van hun werk gebeurt in stilte maar heeft een zeer grote impact op ons leven. In minder dan...


Meer info

PRpro
Diest
24-01-2021

Nadat vorige week de eerste medewerkers van AZ Diest gevaccineerd konden worden dankzij woonzorgcampus Ezeldijk in Diest, hebben ook andere woonzorgcentra in de buurt hun resterende COVID-19-vaccins geschonken aan de primaire doelgroepen van het ziekenhuis.Afgelopen weekend konden AZ Diest medewerkers zich laten vaccineren in woonzorgcentra Ster der Zee in Scherpenheuvel en Huize Sint-Augustinus...


Meer info

PRpro
Bredene
22-01-2021

Een niet gering aantal individuele eigenaars-bewoners van een vakantieverblijf verhuren dit verblijf sporadisch om hun kosten te dekken of hun lening af te betalen. Dat is momenteel, ook in volle coronaperiode, niet verboden, … tenzij het verblijf toevallig in een bungalowpark, een vakantiepark of een camping ligt. Dit onderscheid leidt op sociale media al enkele maanden tot veel...


Meer info

PRpro
Brussel
20-01-2021

Het Rekenhof onderzocht de effectiviteit van de individuele beroepsopleiding (IBO), een maatregel waarmee de Vlaamse Regering al enkele decennia werkzoekenden wil activeren, hun competenties versterken, knelpuntvacatures wil invullen en kansengroepen evenredig tewerkstellen. De audit richtte zich op de werkzoekenden die in 2015 een IBO volgden. Het Rekenhof volgde tot eind 2017 hun tewerkstelling...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het