Er wordt goed geknot in Vlaanderen!De start van de maand november luidt naar jaarlijkse traditie ook het knotseizoen in. De Regionale Landschappen en Stadlandschappen doen met de start van het knotseizoen een oproep naar extra vrijwilligers die mee aan het landschap willen werken.

 

Een knotboom is geen soort op zich, maar het resultaat van een snoeiwijze: het knotten. Van heel wat bomen kan je een knotboom maken door de stam op een bepaalde hoogte af te zagen. Vaak gebeurt dat op 2 tot 4 meter hoogte. Knotbomen geven samen met houtkanten structuur aan het landschap en zijn van belang voor dieren die er voedsel vinden, een schuilplek of een veilig oord om zich voort te planten. Knotbomen vormen als groene verbindingsweg voor dieren een

belangrijke schakel in het groene netwerk in ons cultuurlandschap.

 

Gratis beheer knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes

Om eigenaars van knotbomen bij te staan in het onderhoud kunnen ze bij de regionale landschappen beroep doen op knotteams. Die bestaan uit een ploeg van vrijwilligers die, na de nodige opleiding, het beheer van knotbomen en houtkanten op zich nemen. Ze werken gratis, maar nemen het brandhout mee voor eigen gebruik.

 

Om de eigenaars makkelijker in contact te brengen met een knotteam, werd de website www.goedgeknot.be in het leven geroepen. De website informeert en brengt eigenaars in contact met de knotteams. Niet in alle gemeenten zijn knotvrijwilligers actief, het overzicht staat op de website.

 

In Vlaanderen waren er vorige winter 646 knotters actief die samen zo’n 5558 bomen snoeiden met uitschieters in echte knotregio’s als Schelde-Durme of Houtland. Daar waren samen meer dan 140 teams actief die het afgelopen knotseizoen iets meer dan 3000 bomen onder handen namen.

 

Aanbod overtreft aantal handen

Het aanbod is vaak groter dan wat de knotters aan werk kunnen verzetten. Daarom organiseren de regionale landschappen regelmatig opleidingen voor nieuwe vrijwilligers die het metier willen leren. Data staan op www.goedgeknot.be of op de website van je Regionaal Landschap of Stadlandschap. Bij voldoende interesse wordt een digitaal cursusmoment ingelast, maar omwille van corona worden ook heel wat vormingen verzet naar volgend jaar.

 

Ook eigenaars van knotbomen die hulp willen, mogen zich aanmelden. Enkel knotbomen die in het landschap (weide, langs beken...) staan, komen in aanmerking. De knotteams knotten niet in tuinen, behalve waar deze aansluiten bij het ruimere landschap. 

 

 

16 Regionale Landschappen

De 16 Regionale Landschappen werken aan natuur, erfgoed, klimaat, beleving en draagvlak om inwoners en partners bij het landschap te betrekken. Samen gaan we voor meer kwaliteitsvolle landschappen, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst.

 

www.regionalelandschappen.be

Bij Regionaal Landschap Meetjesland zijn op dit moment 11 gemeenten aangesloten, dit zijn: Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate.

 

www.RLM.be

 

2 stadlandschappen

De Stad-land-schappen zijn actief in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. In deze regio’s gaan we op zoek  naar mogelijkheden en impulsen voor landschappelijkheid, natuur, recreatie, educatie en erfgoed, zowel in de stad als op het platteland en met oog voor de interactie tussen beiden.

 

www.stadlandschapleieschelde.be

www.westvlaamsehart.be

 

Berichtgever: rlm.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Antwerpen
24-01-2021

De organisatie van het internationaal en ecologisch muziekfestival Brakrock in Duffel brengt een originele reisgids voor longboarders, fietsers en skaters uit. Hierbij konden ze uw stad of gemeente niet links laten liggen.Tijdens de zomer van 2020 verkende Kim V. uit Duffel samen met enkele vrienden Vlaanderen per longboard. Na 800 km aan verrassende ervaringen was het tijd om dit alles met de...


Meer info

PRpress
Aartselaar
24-01-2021

Op de opening is het nog even wachten, maar in Aartselaar wordt naarstig verder gebouwd aan een nieuw zwembad voor de gemeenten Aartselaar, Niel en Hemiksem.En daar hoort een naam bij. De drie lokale besturen doen een beroep op hun inwoners om mee een naam te zoeken. Alle inwoners van Aartselaar, Hemiksem en Niel kunnen een voorstel voor de naam indienen via www.aartselaar.be/zwembadwedstrijd....


Meer info

PRpress
Wingene
23-01-2021

Alle overheden van ons land staan voor één van de grootste logistieke en medische uitdagingen sinds de Tweede Wereldoorlog. De landelijke vaccinatie-operatie brengt hoop, maar creëert ook kosten.”Vlaanderen wil de vaccinatiecentra ondersteunen op het vlak van infrastructuur en uitbating”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. De Vlaamse regering besliste vandaag...


Meer info

PRpress
Brugge
23-01-2021

We weten allemaal dat de aanwezigheid van asbest in en rond onze woningen en stallingen een gezondheidsrisico inhoudt. De Vlaamse overheid heeft als doelstelling dat we tegen 2040 leven in een asbestveilig Vlaanderen waarin we in ons dagelijkse leven niet meer blootgesteld geraken aan de schadelijke asbestvezels. Ook in de IVBO-regio staan er nog te veel gebouwen waarvan onder andere de daken,...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het