Provincie Antwerpen investeert meer dan 160.000 euro in leefmilieuprojectenDe provincie zet sinds jaren sterk in op een beter leefmilieu. Voor het werkingsjaar 2019 - 2020 maakt ze € 167.475 vrij voor verschillende leefmilieuprojecten die ze samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en Bosgroepen realiseert. De projecten zijn heel uiteenlopend: gaande van meer speelnatuur en speelbos, over maatregelen om soorten te beschermen, extra bosranden, hagen en heggen voor meer biodiversiteit, exoten bestrijden, speelplaatsen en zorginstellingen vergroenen …

Gedeputeerde van Milieu en Natuur Jan De Haes licht toe: “We werken aan een beter leefmilieu door in te zetten op verschillende facetten: we creëren meer groen en meer kansen om met natuur in contact te komen. Bosgroep Zuiderkempen plantte met de subsidie al 11.700 m bosranden aan en 1.486 kloempen (groepjes jonge bomen). We zetten ook in op biodiversiteit, door o.a. plant- en diersoorten te beschermen, en we verbinden onze versnipperde natuurgebieden zodat mens en dier ervan kunnen genieten.”


Een overzicht van enkele projecten die op de planning staan voor 2019 - 2020:


Regio Antwerpen:

 • Bij zorginstelling de Vrije Vlinder in Brasschaat komt een nieuwe buitenruimte met een boomgaard, hagen en heggen en een raster voor de dieren. Patiënten en bezoekers kunnen zo genieten van meer groen in hun buurt en van de positieve effecten van natuur op hun gezondheid.
 • In boscomplex de Boshoek (Hove, Lint, Boechout, Lier) beheren we invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik en planten we nieuw bos aan voor meer biodiversiteit.
 • Op het Domein Krabbels, in Zandhoven, herstellen we o.a. rietkragen en dijken. Dit om het habitat van de Roerdomp, een Europees beschermde soort, te herstellen en om kansen te creëren voor Provinciale Prioritaire Soorten zoals de kleine modderkruiper, rivierdonderpad en roodborst.
 • De bossen van Zoersel en Schilde (Boscomplex Halse Hoek) worden omgevormd tot sterkere en duurzamere bossen. Er worden exoten beheerd, kloempen aangeplant (groepjes jonge bomen waaruit later één sterke toekomstboom groeit) en een bosrandactie gehouden.

Vrijwilligers van de bosgroepen tijdens een aanplanting eind vorig jaar - Copyright: provincie Antwerpen

Regio Mechelen:

 • In Hombeek ondersteunen we het steenuilenproject: de leerlingen van de tuinbouwschool in Mechelen (PTS) maken er nestkasten voor de uilen, die nadien op strategische plaatsen worden opgehangen.
 • In Hemiksem komt een nieuw speelbos en een speelweide. Belanghebbenden krijgen de kans om mee te denken over de invulling via een participatietraject. In de loop van volgend jaar wordt een ontwerp uitgetekend en gerealiseerd.
 • In Puurs-Sint-Amands komt een nieuwe vleermuistoren voor vleermuizen die moeten uitwijken door verbouwingen van enkele oude hoeves. Ook de verblijfplaats van de vleermuizenkolonie in de Sint-Pietersburcht wordt verbeterd: er komen o.a. meer invliegopeningen en mogelijkheden voor de dieren om aan te hangen.
 • Het Heilig-Hartinstituut in Heist-op-den-Berg krijgt een groene speelplaats. Er komen biodiverse klastuintjes, een rustige zithoek met een klimboom, een buitenklas/amfitheater, een speelberg en wilgenhutten.

Regio Turnhout:

 • De 12 gerenoveerde kapelletjes in de regio rond Dessel krijgen nieuwe beplanting. Samen met een gespecialiseerde herboriste werd een plantenlijst opgesteld bestaande uit Mariakruiden. De planten en kruiden hebben naast een cultuurhistorische waarde ook een biodiversiteitswaarde: ze dienen als nectar- en voedselbron voor vlinders en insecten.
 • In het noorden van de Kempen wordt gewerkt aan biodiverse bossen door middel van een bosrandactie. Privéeigenaars die willen aanplanten, kunnen plantsoen aankopen aan 40% van de kostprijs. Zo worden ze gestimuleerd om inheems plantsoen aan te planten, een grote ecologische meerwaarde.
 • Ter hoogte van Vorselaar en Herentals komt een nieuwe wandelbrug over de Aa. De brug zal wandelknooppunt 25 en 97 van het wandelknooppuntennetwerk verbinden. Zo kunnen wandelaars de Aa gemakkelijker oversteken en de streek beter verkennen en beleven.
 • In de Zuiderkempen werken we aan de verjonging van de bossen door nieuwe kloempen (groepjes jonge bomen waaruit later één sterke toekomstboom groeit) en bosranden aan te planten.
 • Bij Freinetschool ‘De Vlindertuin’ in Lille leggen we een moestuin, fruitbomen en bloemenperkjes aan. Exoten worden vervangen door inheemse struiken, goed voor de biodiversiteit. De schooltuin wordt in de weekends en schoolvakanties opengesteld zodat iedereen ervan kan genieten.

PRAKTISCHE INFO

Meer weten?

www.regionalelandschappen.be

www.bosgroepen.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  02-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
08-12-2019

Het lokaal bestuur Boom en de provincie Antwerpen slaan de handen in elkaar voor de vernieuwing en herinrichting van de stationsomgeving. De stationsomgeving van Boom ligt er vandaag eerder troosteloos bij. Onbenutte percelen bouwgrond en verlaten bedrijfssites vragen om invulling. Het stationsplein zelf kent een beperkte dynamiek. De publieke ruimte is niet steeds kwaliteitsvol. De provincie...


Meer info

Provincie Antwerpen
Laakdal
08-12-2019

Provinciale Fietsbarometer analyseert bovenlokale functionele fietsroutes in gemeente LaakdalDe provincie Antwerpen analyseerde met de provinciale Fietsbarometer in Laakdal 67,9 kilometer fietspaden en 8,2 kilometer routes in gemengd verkeer. Deze routes maken deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Trilcomfort, breedte, schrikstrook, verkeersintensiteiten en kruisingen zijn...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
06-12-2019

Na de vernietiging van de vergunning, voor de aanleg van de ontbrekende schakel van de fietsostrade F14 Antwerpen-Essen in Kapellen, kreeg de provincie Antwerpen een nieuwe vergunning van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Dezelfde buurtbewoner vroeg opnieuw een schorsing en vernietiging aan.Sinds 2017 volgt de ene procedure na de andere zich op en kan de provincie Antwerpen nog steeds...


Meer info

Provincie Antwerpen
Ranst
06-12-2019

Dubbel feest in provinciaal opleidingsinstituut Campus Vesta in RanstAls enige school in Vlaanderen mocht Campus Vesta op donderdag 5 december de eerste brevetten uitreiken aan zestien hogere brandweerofficieren. Zij volgden twee jaar lang met succes de volledig nieuwe opleiding OFF3 die werd georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Hasselt. Incidenten worden steeds complexer en...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het