Vitamine D tekort bij donkere dagenGenezen met kruiden
Het mooie en succesvolle kruidenboek door Jan Dries

100 kruidenmonografieën, 270 ziektebeelden, 240 kruidenrecepten
Rijkelijk geïllustreerd, 302 pagina’s

Prijs: 27,50 euro
Uitgeverij Sterck & De Vreese
Verkrijgbaar in de boekhandel.


Goed om te weten

Hoe herkent u griep?
Griep is een besmettelijke virusinfectie van de luchtwegen die zich vroegtijdig aanbiedt. Hier enkele goed herkenbare symptomen.
- U heeft rond de 38 °C koorts, soms hoger.
- U rilt zonder het koud te hebben en u hebt een onprettig gevoel.
- De spieren voelen pijnlijk aan, ook al hebt u niet gesport of fysieke
inspanningen geleverd.
- Uw hoofd voelt zwaar, meestal met aanhoudende hoofdpijn.
- U voelt zich vreselijk moe.

Bedrust is aan te bevelen, eet weinig maar drink regelmatig een warme kruidenthee van vlierbloesem met een flinke lepel honing. Een griep zal men uitzweten.

Een slanke lichaamsbouw en toch hartproblemen
We lezen en horen het overal, hou uw lichaamsgewicht onder controle, d.w.z. zorg dat uw BMI niet boven de 25 komt, dan neemt het risico op een hartinfarct, hersenbloeding, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol af. Dat is logisch omdat overgewicht risico’s inhoudt. Sportieve mensen met een slanke lichaamsbouw en een BMI tussen 18 en 21 kunnen eveneens, ondanks hun ideaal gewicht en intense beweeglijkheid, toch aan hart- en vaatziekten lijden. Het gebeurt regelmatig dat slanke mensen aan hartfalen sterven. Bij hen is dit constitutioneel bepaald. Slanke mensen zijn vaak onrustig, overdrijven gemakkelijk, bewegen te veel en relativeren hun problemen.

Cysten
Een cyste heeft al vaker voor angst en onzekerheid gezorgd, maar toch ze zijn meestal onschuldig. In alle organen kunnen zich kleine holle ruimtes vormen die zich met lichaamsvocht vullen. Cysten komen voor in de nieren, de lever, de borst, de eierstokken, de schildklier, de hersenen en de huid. In de nieren zorgen ze soms voor bloed in de urine en in de hersenen veroorzaken ze gemakkelijk hoofdpijn. Als ze hinderlijk zijn worden ze operatief weggenomen.Vitamine D tekort bij donkere dagen

De vitamine D maken we zelf via de huid aan door middel van UV stralen uit licht en wordt in het lichaam opgeslagen. In donkere dagen zoals tijdens de lange winter kan dit voor een probleem zorgen. Een zonnige zomerdag levert een grote hoeveelheid licht, goed voor 100.000 lux. Dit is de eenheid van een lichtbron. Op donkere dagen daalt die tot 1.000 lux. Sommige voedings-middelen bevatten vitamine D en helpen ons door de donkere dagen heen.

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine. Het is een voorstadium van een hormoon en is betrokken bij meer dan 200 verschillende biologische processen in het lichaam. Dit bevestigt hoe belangrijk ze is. Een tekort kan tot osteoporose en rachitis leiden. Vitamine D is nauw verbonden met de immuniteit. Een zwakke immuniteit vergroot het risico op infectieziektes. Het is al langer bekend dat een langdurige te lage vitamine D-spiegel aan de basis ligt van talrijke ziektes zoals MS (multiple sclerose), artritis, ziekte van Crohn, maar ook kanker, diabetes, Parkinson, Alzheimer en depressie. De relatie tussen licht en depressie is goed bekend. Sommige mensen worden in de winter depressief, vandaar de benaming winterdepressie.

Sluimerende symptomen
Bij een langdurig en extreem tekort ontstaan ernstige klachten, maar veel ongemakken zijn eveneens te wijten aan een te lage vitamine D-spiegel of gebrek aan licht. De huisarts kan via een bloedonderzoek vaststellen of er inderdaad sprake is van een tekort. Er zijn een aantal algemene symptomen die erop zouden kunnen wijzen dat er sprake is van een tekort aan deze belangrijke vitamine. Het gaat hier om algemene symptomen die in verband staan met andere klachten zoals stress, burn-out of psychische of emotionele aandoeningen.

Verzwakking van de spierfuncties.
Spierspanningen en spierpijnen.
Spierkrampen, kan ook wijzen op een tekort aan magnesium.
Pijnlijke gewrichten.
Bloedend tandvlees.
Hart- en vaatproblemen.
Problemen met de schildklier.
Botklachten.
Depressieve neigingen, eventueel door een tekort aan licht.
Gebrek aan energie.
Hyperventilatie.
Angstgevoelens.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine
Het is vreemd, maar vitamine D komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals in vette vis, in melk en melkproducten en bij uitzondering in paddenstoelen. Als vegetariër hebben we niet zoveel keuze en veganisten zijn uitsluitend aangewezen op paddenstoelen. Laat u daar niet door afschrikken want we hebben er bijzonder weinig van nodig. Men spreekt van een vitamine D tekort als het serumconcentraat lager ligt dan 20 ng/ml serum. Dat is onvoorstelbaar weinig want ‘ng’ betekent nanogram of een miljoenste van een milligram. Het volstaat om tijdens de donkere dagen iets meer zuivelproducten of paddenstoelen te eten. De vitamine D behoort tot de groep van de in vet oplosbare vitamine, daarom speelt vet in de voeding een belangrijke rol. Zo zijn paddenstoelen goede leveranciers van vitamine D, maar ze bevatten slechts sporen van vet. Daarom kan men ze beter in olie bereiden of samen met een gerecht eten waarin voldoende olie is verwerkt.

Champignons: 1,94 µg/100 g.
Morille: 3,10 µg.
Dooierzwam: 2,10 µg.
Eekhoorntjesbrood: 3,10 µg.

Melk en kaas zijn eveneens goede leveranciers, maar ook hier speelt het vetgehalte een grote rol. Magere kwark (20% vet) bevat 0,09 µg/100 g terwijl vette kwark (40% vet) 0,19 µg levert. Room (10% vet) levert 0,82 µg terwijl dat in vette room (30%) 1,10 µg is. Vette yoghurt zorgt voor 0,06 µg, Camembert (50%) 0,32 µg, Chester (50%) 0,32 µg, Emmentaler (45%) 1,10 µg, Gouda (45%) 1,25 µg, Parmesaan 0,65 µg, smeltkaas (45%) 3,13 µg. Een ei is goed voor 1,80 µg en een eigeel voor 2,50 µg. Boter en margarine leveren ieder 1,30 µg.

Vitamine D tabletten
Uit angst voor een tekort aan vitamine D grijpen veel mensen naar voedingssupplementen. Het slikken van tabletjes geeft hun zekerheid, maar dat is slechts een schijnzekerheid. Er is nog steeds geen bewijs geleverd dat tabletten deze uiterst gevoelige vitamine kunnen vervangen. Talrijke onderzoekers waarschuwen de gebruikers voor het gevaar van overdosering. Dat kan zorgen voor een te hoog calciumgehalte in het bloed wat aanleiding geeft tot misselijkheid, overgeven, slechte eetlust, buikpijn of diaree. Het zijn natuurlijke reacties van het lichaam om deze ongewenste stoffen uit te scheiden. Botverlies en nierfalen zijn ernstige gevolgen bij een overdosis van deze voedingssupplementen. De in water oplosbare vitaminen in tabletvorm kan men uitplassen, maar deze in vet oplosbare vitaminen blijven in het lichaam als toxische stoffen achter.

Gebrek aan licht
Bij een gevarieerd voedingspatroon hoeven we ons geen zorgen te maken over een mogelijk tekort aan vitamine D. Het tekort aan licht is een veel groter probleem. Gebrek aan licht zet in ons lichaam een aantal veranderingen in gang. Het verstoort de aanmaak van melatonine. De productie van dit hormoon vindt rond middernacht plaats, maar door een tekort aan licht gebeurt de productie veel vroeger waardoor men snel slaperig wordt of ’s nachts de slaap niet kan vatten. Ook de cortisolaanmaak verloopt niet zoals het behoort. Deze is in normale omstandigheden tijdens de ochtend het hoogst waardoor we goed uitgeslapen ontwaken. Te weinig cortisol zorgt voor een ochtendhumeur. Een wandeling of fietstochtje tussen 12 en 14 uur helpt goed om meer licht op te vangen en de winter beter door te geraken. Het is raadzaam om tijdens de donkere winterdagen er goed op te letten dat er voldoende licht de woning binnenkomt. Blauw licht van de computer remt de aanmaak met melatotine en houdt ons wakker. Zet minstens een uur voor het slapen gaan de computer uit en gebruik de smartphone niet te laat.

​  
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  04-12-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Antwerpen
05-08-2020

Deze week belooft warm te worden. Zeer warm. Dit tot groot jolijt van de ‘toerist in eigen land’. Helaas dragen dergelijke hoge temperaturen, in combinatie met het uitblijven van regen, ertoe bij dat ook ons watergebruik de hoogte in schiet. Vandaar dat AquaFlanders, de federatie van de waterbedrijven en rioolbeheerders, oproept om verstandig om te gaan met kraanwater.AquaFlanders...


Meer info

PRpro
Gent
05-08-2020

Oudste Belg, Mariette Bouverne overleed op 3 augustus 2020 in WZC Zilversterre op 111-jarige leeftijd.Oudste Belg, Marietta Joanna Bouverne, geboren op 25 december 1908, is op 111-jarige leeftijd, 7 maanden en 9 dagen op 3 augustus 2020 gestorven in WZC Zilversterre, Gent. Mariette nam de titel ‘oudste Belg’ over van Elisabeth Proost op 25 januari 2020. Dat maakt haar de zesde oudste...


Meer info

PRpro
Brussel
>>
30-07-2020

Virtualshop is een nieuwe (web)applicatie die het mogelijk maakt om zonder het huis te verlaten te winkelen in de favoriete winkels. We zouden het een bemande webshop kunnen noemen.Het principe is super eenvoudig: de klant maakt een afspraak via de digitale agenda van de winkel, op het afgesproken moment komen beiden in contact via hun pc of smartphone in een aparte videoroom. De handelaar kan...


Meer info

PRpro
Brussel
29-07-2020

Geen flexijobbers meer en helft minder jobstudentenIn juni kreeg in Vlaams-Brabant de helft van de vaste horecawerknemers te maken met tijdelijke werkloosheid. Dat is nog altijd een grote groep, maar voor het eerst in maanden wel een daling van het aantal tijdelijk werklozen in de sector. Ook is het aantal jobs in de horeca ten opzichte van de topmaand januari van dit jaar meer dan gehalveerd in...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het