'Seniorvriendelijke gemeenten' voorbeeld voor EuropaWHO kiest uniek project in Euregio Maas-Rijn als ‘best practice’
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is zo onder de indruk van ‘Senior Friendly Communities’ dat ze het grensoverschrijdende project voor senioren in de Euregio Maas-Rijn heeft benoemd tot voorbeeld voor Europa. In dit project werken 9 euregionale partners en 31 gemeenten in de Euregio Maas-Rijn samen aan een seniorvriendelijke omgeving. Doel is om senioren met dementie en ouderdomsdepressie zo lang mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Uniek aan het project is het grensoverschrijdend delen van concrete activiteiten uit België, Duitsland en Nederland. In plaats van zelf ‘het warm water uit te vinden’, maken de buurlanden gebruik van elkaars kennis en ervaring.


De WHO vindt het belangrijk dat ‘Senior Friendly Communities’ gemeenten de kans geeft om senioren met dementie of ouderdomsdepressie en hun mantelzorgers structureel te helpen.


“Deze benoeming ervaren wij, het projectteam van Senior Friendly Communities, als een bijzondere mijlpaal. Wij werken aan een duurzame verandering in de Euregio Maas-Rijn, met als uitgangspunt de lokale behoeften die spelen in de gemeenten. Met gerichte activiteiten proberen we te voorkomen dat senioren met dementie of ouderdomsdepressie achter de spreekwoordelijke geraniums belanden,” aldus leadpartner professor Frans Verhey, Universiteit Maastricht. Het project is gestart in september 2016 en duurt drie jaar.


Wat houdt het project in?
In 2017 is onderzocht wat elk van de 31 deelnemende gemeenten al doet voor mensen met dementie en ouderdomsdepressie en hun mantelzorgers. Vervolgens konden ze kiezen uit 15 praktische activiteiten die (in)direct gericht zijn op deze doelgroepen. Het zijn bestaande activiteiten uit België, Duitsland en Nederland die het komende jaar grensoverschrijdend worden uitgevoerd. Daarna wordt opnieuw onderzoek gedaan en wordt per gemeente bekeken wat er nodig is om de ingeslagen weg voort te zetten en seniorvriendelijk(er) te blijven.


In de Euregio Maas-Rijn komt bij ongeveer 8% van mensen ouder dan 65 jaar dementie voor. Van alle 50-plussers heeft ongeveer 25% te maken met depressieve klachten. Vanwege de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen.


Een voorbeeld in Limburg
De Limburgse gemeenten As, Hamont-Achel, Hasselt en Tessenderlo nemen deel aan het project Senior Friendly Community. Zij organiseren allerlei activiteiten gericht op het seniorvriendelijker maken van hun gemeente. Eén van deze activiteiten is bijvoorbeeld ‘Het regent op mijn neus’, een community-project dat aan de hand van een tentoonstelling de thema’s dementie en ouderdomsdepressie bespreekbaarder wil maken. Uniek aan dit project is dat de creatieve werken van de tentoonstelling gemaakt worden door personen die in aanraking komen met dementie of ouderdomsdepressie. ‘Het regent op mijn neus’ kwam oorspronkelijk tot stand door een samenwerking tussen het WZC Aan de Beverdijk en WZC St.-Jan-Berchmans in Hamont-Achel.


Logo Limburg is de projectpartner in Belgisch Limburg. Sara Reekmans, coördinator van Logo Limburg vertelt: “ Het Logo geeft uitvoering aan het Vlaams preventief gezondheidsbeleid en doet dit o.a. door het coachen van lokale besturen. Senior Friendly Communities past hier in en geeft de gemeenten in Limburg de kans om waardevolle acties uit het buitenland te leren kennen. Ook voor de rest van Vlaanderen is dit een unieke kans om over de grenzen heen te kijken.”


Dit project wordt ondersteund door het Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over inVlaanderen

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
19-09-2020

iPUNT.be | TOURISTiPOINT.com ® Het iPUNT ( digitaal infopunt toerisme Vlaanderen ) wil ook voor u een digitale toeristische schakel worden, die zonder kosten inzetbaar is om uw toeristisch netwerk te vergroten.Samen met u wil ik een toeristisch samenwerkende stempel drukken zodat ook u 24/7 bereikbaar bent. www.VisitVlaanderen.be


Meer info

inVlaanderen
Koksijde
15-07-2020

In dit boekje vind je het aangepast sanitair aan de Kust.Per gemeente zie je een kaart met alle locaties en per adres informatie over de toegankelijkheid. Zo kan je zelf inschatten of het toilet voor jou geschikt is


Meer info

inVlaanderen
Alken
30-06-2020

Kom fietsen in Alken


Meer info

inVlaanderen
Gent
30-06-2020

Gent is een levendige stad. Geef niet alleen je ogen de kost, maar laat je volledig onderdompelen


Meer info

inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het