Uitbreiding erkenning sterrenkindjesEen kind verliezen, ook tijdens de zwangerschap, is een ingrijpende gebeurtenis. Een nieuwe wetgeving vanaf 31 maart 2019 steekt de ouders een hart onder de riem. Voortaan kunnen ze hun ‘sterrenkindje’ al officieel laten registreren vanaf 140 dagen na bevruchting. Vanaf 180 dagen kunnen de ouders het kind ook een familienaam geven. De dienst Burgerzaken van de stad Hasselt is opgetogen met de nieuwe regelgeving.

Vandaag de dag is er pas vanaf 180 dagen zwangerschap een officiële erkenning voorzien. Ouders moeten dan verplicht een aangifte doen bij de dienst Burgerlijke Stand en het overleden kindje krijgt een voornaam. Voor ouders die hun kind vroeger dan 180 dagen zwangerschap verliezen is er geen officiële erkenning: geen registratie, geen familienaam en geen voornaam. “Heel veel ouders van een levenloos geboren kind lijden hieronder”, vertelt Joske Dexters, schepen van Burgerlijke Stand. “Het feit dat hun kind niet kan opgenomen worden in de registers van de akten van de Burgerlijke Stand en zij hun kind geen voornaam kunnen geven, raakt hen diep.”

In de nieuwe wet, die in voege treedt vanaf 31 maart, kunnen ouders vrijwillig de registratie aanvragen van het levenloos geboren kind vanaf 140 dagen na de bevruchting. De ouders zullen ook een voornaam geven aan hun kind. Vanaf 180 dagen blijft de registratie verplicht, zoals dat ook vandaag is. Vanaf dat moment zullen de ouders ook een familienaam kunnen geven aan hun kind. Ook dat is helemaal nieuw. “We zijn blij dat de nieuwe wetgeving tegemoet komt aan de behoefte die bij deze ouders bestaat”, vervolgt Joske Dexters. “Hopelijk kan dit hen helpen om het verlies van hun kind een volwaardige plaats te geven in hun leven.”

De nieuwe wet zal met terugwerkende kracht gelden: ouders van vóór 2019 levenloos geboren kinderen krijgen vanaf 1 januari een jaar lang de tijd om hun kind volgens dezelfde voorwaarden een voor- en eventueel ook familienaam te geven. Om onnodig wachten te vermijden vraagt de dienst Burgerlijke Stand de ouders om op voorhand een afspraak te maken en zeker het medisch attest mee te brengen.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  26-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hasselt

Hasselt
05-06-2020

Regen of geen regen, zondag 7 juni kan je lekker winkelen in het stadscentrum. De koopzondag vindt plaats van 13 tot 18 uur. Zo hoef je niet noodzakelijk zaterdag op pad, en wordt de drukte gespreid. Op www.shopinhasselt.be vind je de lijst van deelnemende handelaars aan deze koopzondag. Je ontdekt er ook het online aanbod van je lokale winkeliers. Denk aan hen! Plan hier je bezoek!


Meer info

Hasselt
Hasselt
05-06-2020

Vanaf maandag 8 juni heb je – als je de richtlijnen volgt – flink meer vrijheid. Zo kan je bijvoorbeeld weer op restaurant en café, uitstapjes maken en naar de fitness. Kinderen onder de twaalf jaar mogen vrijuit spelen. Je wekelijkse bubbel bestaat uit tien personen. Zwemmen of naar de film? Daarop is het nog even wachten tot begin juni. Wat mag en wat mag (nog) niet?


Meer info

Hasselt
Hasselt
05-06-2020

De stad Hasselt wil stappen vooruit blijven zetten. Daarom zijn we op zoek naar versterking voor het team STEP, voluit Strategie en Projecten. We zoeken twee projectmanagers, een data-analist, een senior procesmanager en een businessanalist. Wil jij bijdragen aan onze verdere ontwikkeling en groei? Kom je voorstellen! Bekijk hier al onze vacatures


Meer info

Hasselt
Hasselt
29-05-2020

Heb je een vraag voor het stadsbestuur of één van de diensten? Dan kan je altijd een afspraak maken. De dienst Wonen biedt naast de loketwerking in stadhuis ’t Scheep voortaan ook een digitaal loket aan. Je kan hen spreken via Teams of Zoom.De nieuwe dienstverlening, die werd opgezet samen met de dienst ICT, heeft twee grote voordelen. Ten eerste is het heel klantvriendelijk,...


Meer info

HasseltAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het