10 jaar Venture Philanthropy Fonds: 80% van de begunstigden tevredenHet Venture Philanthropy Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, steunde sinds 2009 al meer dan 100 organisaties die zich inzetten voor sociale inclusie in België, voor een totaalbedrag van meer dan 8 miljoen euro. Dankzij de steun van BNP Paribas Fortis Private Banking kende het Fonds de afgelopen vijf jaar een aanzienlijke groei.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Fonds heeft de Koning Boudewijnstichting een onafhankelijke impactstudie laten uitvoeren bij de organisaties die de steun van het Fonds genieten. De studie laat toe enkele belangrijke lessen te trekken: 80% van de ondervraagde verenigingen en sociale-economiebedrijven is tevreden met de ontvangen steun en twee derden van hen zag hun aantal begunstigden stijgen.

De tewerkstellingscijfers van 'Duo for a Job' maal 13 opkrikken, 'Schola ULB' helpen bij de begeleiding van een extra 70% van de voortijdige schoolverlaters, de ontwikkeling van 'Bednet' - internetonderwijs voor zieke kinderen - ondersteunen en in één moeite door de bedrijfskosten met 17% verlagen ... Het is slechts een greep uit de verwezenlijkingen van de projecten die het Venture Philanthropy Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt.Doelstelling: maatschappelijke impact

De steun van het Venture Philanthropy Fonds is als een zuurstofbel die helpt om de interne werking te optimaliseren van organisaties (vzw’s of sociale-economiebedrijven) met een ontwikkelingspotentieel of die voor een uitdaging staan om hun maatschappelijke impact in België te behouden.

Deze structurele steun strekt zich uit over een periode van (minimaal) drie jaar. De ontwikkelingsdoelen verschillen van organisatie tot organisatie. De totale financiering kan tot 80.000 euro bedragen. Minstens de helft daarvan is bestemd voor externe consultancy en neemt de vorm aan van een (niet-restitueerbare) donatie. Een organisatie die al eens de steun van het Venture Philanthropy Fonds genoot, kan eenmalig een nieuwe aanvraag indienen.De steun die het Venture Philanthropy Fund levert, berust concreet op deze drie pijlers:

  • Externe consultancy: met de steun wordt externe consultancy gefinancierd, met name voor domeinen met een potentieel grote impact: strategie, governance, financieel management, managementcoaching, effectbeoordeling, digitalisering.
  • Investeringssteun: het Fonds kan ook (geheel of gedeeltelijk) investeringen financieren, op voorwaarde dat ze een doelgerichte strategie ondersteunen en in de lijn liggen van de resultaten uit de adviesmissies.
  • Networking: de mobilisatie van het netwerk van de Koning Boudewijnstichting en het onderling in contact brengen van organisaties die het Fonds ondersteunt, dragen beslist een belangrijk steentje bij.Wat is de impact op de dagelijkse werking van de verenigingen?

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Venture Philanthropy Fonds werd een onafhankelijke impactstudie uitgevoerd om de effecten van zijn steun en begeleiding op de organisaties, alsook de effecten van deze veranderingen op de eindbegunstigden, te evalueren.

 

Meer dan 70 begunstigden van het Venture Philanthropy Fonds namen deel aan de studie en dit zijn de voornaamste conclusies:

  • Zowat de helft van de organisaties ziet een duidelijke verbetering in zijn financiële gezondheid. Eén op de vier ziet zelfs een uitgesproken verbetering.
  • De governance is binnen meer dan 60% van de organisaties geëvolueerd.
  • 70% van de organisaties stelde een wijziging van de arbeidsomstandigheden vast.
  • Zowat 40% van de organisaties is van oordeel dat ze met aanpassingen in de bedrijfsstructuur de toegankelijkheid van hun diensten hebben verbeterd.Beter structureren om je impact te vergroten

Verenigingen kloppen voor steun aan bij het Venture Philanthropy Fonds wanneer ze voor een overgangsfase staan. Sophie Van Malleghem, coördinator van het Venture Philanthropy Fonds bij de Koning Boudewijnstichting: "Heel wat verenigingen ontstaan vanuit de betrokkenheid van vrijwilligers en / of de inzet van oprichters (m/v) die nauw betrokken zijn bij het doel van hun organisatie. Aanbestedingen, de sociaal-economische evolutie en de beschikbaarheid van subsidies, technologische en digitale evoluties, het aantal potentiële begunstigden, het zijn allemaal redenen die organisaties ertoe aanzetten om zich beter te structureren".

Voorbeelden van ondersteunde organisaties:

  • Droits Quotidiens, dat juridische informatie breed en helder toegankelijk wil maken, ontving € 75.000 steun voor het oprichten van een Vlaamse tegenhanger en het opzetten van een aangepaste nationale structuur die een efficiënte werking in beide regio's mogelijk maakt.
  • Bos+, de organisatie die zich toelegt op duurzaam bosbeheer, ontving een steun van 120.000 euro om zijn inkomstenbronnen verder te diversifiëren en te streven naar een deels zelfbedruipende werking.
  • Interface3 biedt vrouwen gratis de kans om computergerichte beroepsopleidingen te volgen die het pad kunnen effenen naar een baan in de IT-sector of bepaalde administratieve en commerciële functies. Dankzij de steun van € 119.000 kon de vereniging haar beheersprocessen verbeteren, haar communicatiestrategie naar begunstigden en werkgevers toe verder uitdiepen en haar opleidingsaanbod uitbouwen.


Een nieuw élan, met dank aan het succes van BNP Paribas Fortis en SRI.

Nadat BNP Paribas Fortis Private Banking in 2015 hoofdpartner werd van het Venture Philanthropy Fonds, is het jaarlijks aantal ondersteunde projecten vervijfvoudigd, van 5 projecten in 2015 tot 26 in 2019.

Dit nieuwe élan is met name te danken aan het groeiend succes van het SRI-concept van BNP Paribas Fortis: socially responsible investments of maatschappelijk verantwoord beleggen. Concreet gesteld maakt het SRI-dakfonds van BNP Paribas Fortis Private Banking het mogelijk om investeringen een solidaire ondertoon te geven. De belegger investeert immers in een duurzaam beleggingsproduct dat sociale organisaties rechtstreeks ondersteunt. Een belangrijk deel van het beheerloon van het dakfonds wordt aan het Venture Philanthropy Fonds teruggestort als schenking. Met deze schenking is de dotatie van de bank aan het Venture Philanthropy Fonds gestegen van 237.000 euro in 2015 naar jaarlijks 1,5 miljoen euro sedert 2017.

Stéphane Vermeire, General Manager Private Banking bij BNP Paribas Fortis, is in de wolken met dit succes: "Beleggers beseffen dat hun geld een positieve impact kan hebben. De klant steunt de ondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Daarom heeft SRI de afgelopen jaren ook zo'n snelle groei gekend. De samenwerking tussen de bank en het Venture Philanthropy Fonds genereert effectief een bijkomende lokale impact, bovenop de positieve impact op de bedrijven waarin de klant belegt".

Aanvullende informatie

10 jaar Venture Philanthropy Fonds - Impactstudie: https://cdn.uc.assets.prezly.com/53b7ded4-bb90-44f8-b247-232f0d66ef46/-/inline/no/

Projecten kunnen tot 12 november 2019 opnieuw een aanvraag indienen bij het Venture Philanthropy Fonds: https://www.kbs-frb.be/fr/Activities/Calls/2019/293386
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
14-02-2020

Kamer van Koophandel West-Vlaanderen organiseerden deze middag voor het eerst een gezamenlijke ‘meet and greet’ tussen West-Vlaamse ondernemers en West-Vlaamse parlementsleden. Tijdens een drie uur durende bijeenkomst kwamen de belangrijkste prioriteiten voor de regio aan bod. Een dertigtal bedrijfsleiders en evenveel volksvertegenwoordigers uit het Vlaamse en Federale parlement namen...


Meer info

PRpro
Kortrijk
>>
14-02-2020

Nu Koning Winter stilaan zijn laatste woorden spreekt, snakken we met zijn allen naar een voorjaar met hogere temperaturen en meer zon. Zeg je warmer weer en meer zonneschijn, dan denk je bijna automatisch aan de eigen tuin en andere buitenruimtes. Wie zich voor de inrichting daarvan optimaal wil voorbereiden op de lente en de zomer mag TuinXpo in Kortrijk Xpo niet missen. TuinXpo, een driedaags...


Meer info

PRpro
Antwerpen
12-02-2020

• Mannen geven meer uit dan vrouwen• 38 % van de Belgen koopt regelmatig online, vooral via Belgische platforms• Walen en Brusselaars geven meer uit dan VlamingenKoop-, verkoop- of ruilplatforms voor particulieren winnen aan populariteit. Volgens een enquête van Dedicated in opdracht van Mondial Relay, een van de marktleiders in België en Europa wat BtoC- en...


Meer info

PRpro
Kortrijk
12-02-2020

Verderkijkers 2020 staat volledig in het teken van de digitalisatie bij KMO’s. Indien Vlaamse KMO’s hun concurrentiepositie wensen te verstevigen, is het noodzakelijk om te digitaliseren. Voka Vlaams-Brabant nodigt daarom gerenommeerde sprekers zoals Thierry Geerts, Mieke De Ketelaere en Carine Lucas uit die met hun expertise KMO’s een digitale rugzak aanreiken.31 maart 2020...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het