Sociaal Wonendag: 10 uitzonderlijke projectenOnze tips voor de eerste editie van de Sociaal Wonendag op 13 oktober 2019

 

Tijdens de Sociaal Wonendag op zondag 13 oktober 2019 zetten 50 sociale woonprojecten in heel Vlaanderen hun deuren open, gratis en voor niets en voor iedereen! We pikten er 10 uitzonderlijke projecten uit.

1.Knappe integratie van oud klooster en nieuwbouw

Volkswoningen van Duffel renoveerde een kloosterwoning en vormde ze om naar vijf appartementen. Op de omliggende grond bouwde de sociale huisvestingsmaatschappij een nieuwbouwproject met 14 appartementen van verschillende groottes. De appartementen zijn energievriendelijk door zonneboilers en regenwaterrecuperatie. Tussen de appartementen is een groen binnengebied en er loopt een fietsstraat. Deze mooie integratie van oud en nieuw is uw bezoek waard!

 

Locatie: Zwarte Leeuwstraat 20, Bonheiden
Provincie Antwerpen

https://sociaalwonendag.be/project/zwarte-leeuwstraat/

 

2.Begeleid wonen voor personen met een mentale beperking

In de voormalige gebouwen van de Rijkswacht realiseerde de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting een sociaal woonproject met 10 studio’s voor personen met een mentale beperking. De bewoners worden begeleid door vzw de Lier.

Met de renovatie zorgt de sociale huisvestingsmaatschappij voor een maatschappelijk zinvolle invulling van een historisch pand in het centrum van de stad. Ernaast bouwde de maatschappij nog een nieuwbouwproject met 6 woningen en 10 appartementen. Bij de Rijkswacht… daar voeld’ oe in oew element!

 

Locatie: Abtsherbergstraat 5, Lier

Provincie Antwerpen

https://sociaalwonendag.be/project/gendarmerie-lier/

 

3.Van minder naar meer kwalitatief aanbod

In Hoeselt vind je de oudste woningen van sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. De sociale huisvestingsmaatschappij koos ervoor om 17 oude woningen te slopen. Er kwamen 27 nieuwbouwappartementen, 2 woningen en 27 ondergrondse parkeerplaatsen voor in de plaats! De appartementen zijn gevarieerd in samenstelling, zijn rolstoeltoegankelijk en beschikken over de nieuwste technologieën voor verwarming en energie zoals een warmtenet. More is more is het motto in Hoeselt!  

 

Locatie: Stijn Streuvelslaan, Hoeselt

Provincie Limburg

https://sociaalwonendag.be/project/demerdal-hoeselt/

 

4.Samenwerken met private ontwikkelaars

Op de Hoedemakers site in Hasselt bouwt Hacosi 40 sociale huurappartementen. Ze doet dat via de CBO-procedure van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Via dat systeem bouwt een private ontwikkelaar de woningen op zijn eigen gronden en verkoopt hij de woningen en gronden later aan de sociale huisvestingsmaatschappij. Die verhuurt de woningen aan sociale huurders. Deze 40 appartementen met terras kijken op een groen binnengebied. Mooi wonen in het groen dus, dankzij een professionele samenwerking!

 

Locatie: Genkersteenweg 243, Hasselt

Province Limburg

https://sociaalwonendag.be/project/hoedemakers-hasselt/

 

5.Bijna-energieneutraal renoveren

Europa legt bijna-energieneutrale eisen op voor renovaties tegen 2050. Sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding kiest ervoor om nu al systematisch haar gebouwen te renoveren tot lage energiewoningen. In de wijk Slachthuis renoveert ze daarom 60 woningen uit 1970 naar bijna-energieneutrale woningen.
Neutraal blijf je allesbehalve bij een bezoek aan dit project met positieve impact op de bewoner, de maatschappij en de omgeving!

 

Locatie: Meidoornstraat 54, Diest

Provincie Vlaams-Brabant

https://sociaalwonendag.be/project/wijk-slachthuis-diest/

 

6.Levenslang wonen in een woon-zorgzone

Het Park Passionisten in Tienen is een uniek woon- en zorgproject. Je vindt er in totaal 113 sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij CNUZ, een woon-zorgcentrum met 60 bedden, een lokaal dienstencentrum, een thuiszorgpunt, … In het Park Passionisten werken verschillende partners samen om kwetsbare doelgroepen onderdak te geven in een kwaliteitsvolle architectuur. In deze woon-zorgzone met de nadruk op levenslang wonen, zijn aan alle vinkjes op de bucketlist voldaan!

 

Locatie: Park Passionisten, Tienen

Provincie Vlaams-Brabant

https://sociaalwonendag.be/project/park-passionisten-tienen/

 

7.Oog voor rolstoelgebruikers en 65-plussers

In het Berkenhof in Ninove sloopt Ninove-Welzijn 26 bungalows om er twee appartementenblokken te bouwen met in totaal 37 wooneenheden. De appartementen op het gelijkvloers zijn aangepast aan rolstoelgebruikers. 21 andere appartementen zijn aanpasbaar aan een handicap. 7 appartementen houdt de sociale huisvestingsmaatschappij vrij voor bewoners van 65+ uit de gemeente. Fiola vzw begeleidt in dit project mensen met een niet-aangeboren handicap. Dit project bewijst dat sociaal wonen voor elke doelgroep aandacht heeft!

 

Locatie: Berkenhof, Ninove

Provincie Oost-Vlaanderen

https://sociaalwonendag.be/project/berkenhof-ninove/

 

8.Wonen in de vakschool

De site van de vroegere Vrije Technische Scholen (VTS) in Sint-Niklaas wordt tegen 2020 een eigentijdse stedelijke woonwijk van ongeveer 63 woningen. De wijk krijgt vorm door een diverse samenwerking van publieke en private partners. De Waasse Landmaatschappij restaureert het oude fabrieksgebouw van de vakschool tot vijf sociale koopwoningen met eigen stadstuin. De toekomstige bewoners wonen op een boogscheut van de grootste markt van Vlaanderen. ‘Vakkundig’ herleeft dit collectief geheugen tot een thuis voor de Sint-Niklasenaars!

 

Locatie: Collegestraat, Sint-Niklaas

Provincie Oost-Vlaanderen

https://sociaalwonendag.be/project/vts-site-sint-niklaas/

 

9.Militair verleden in de kijker

De voormalige site van het militair hospitaal in de Brugse historische binnenstad is een beeldbepalend gebouw. Sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo behoudt het hoofdgebouw en de belangrijkste bijgebouwen en vormt deze om tot sociale appartementen en handelszaken. Op de site is ook plaats voor nieuwbouw en groene publieke ruimte. Je geniet op de Sociaal Wonendag van een unieke rondleiding door een oud-werknemer die er 30 jaar werkte. Geef acht, voor dit historische project!

 

Locatie: Peterseliestraat 19, Brugge

Provincie West-Vlaanderen

https://sociaalwonendag.be/project/oud-militair-hospitaal-brugge/

10.Kamerwonen met begeleiding

Omdat sociale huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander het belangrijk vindt om een zo ruim mogelijk publiek uit Waregem te helpen bij huisvesting, werkt ze al jaren samen met vzw Ten Anker voor hulpvragen over wonen. Vzw Ten Anker biedt mensen, die niet zelfstandig kunnen deelnemen aan de samenleving, ondersteuning aan voor zorg, wonen, werken, leren en vrije tijd. Samen realiseren ze nu een nieuwbouwcomplex met 12 kamers én begeleiding. Een voorbeeld van hoe met de juiste ondersteuning alle deuren opengaan!

 

Locatie: Zuiderlaan 36, Waregem

Provincie West-Vlaanderen
https://sociaalwonendag.be/project/ten-anker-waregem/

 

 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media support

Heusden - Zolder
16-02-2020

De trein vertrekt te Zolder om 7.36 uur en in Hasselt stappen we over op perron 5 naar de trein die ons (8.11 uur) richting Brussel Centraal brengt.Vanuit Brussel Centraal wandelen we richting neutrale zone.Zoals U ondertussen wel al weet, vragen wij om de correcte toepassing van de wet op de ondergrondse mijnwerkerspensioenen.Op 18 december heeft men ons beloofd dat er een werkgroep...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media support
Kontich
12-02-2020

Op dinsdag 24 maart organiseren we in Cultuurhuis Altena (kapel) een erfgoedlezing over de bunkers van WO I in de provincie Antwerpen.Herman Van Eyndhoven neemt ons die avond aan hand van verhalen, foto’s en originele plannen mee langs de lijn van bunkers, prikkeldraad en loopgraven.Je krijgt zelfs te horen welke bunkers nog bezocht kunnen worden. Meer dan waardevolle informatie dus voor...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media support
Aalst
09-02-2020

In de nacht van zondag 09 februari 2020 tussen 00:00 uur en 08:00 uur heeft de lokale politie van Aalst een verkeerscontrole gehouden. Dit met het oog op het opsporen van bestuurders die rijden onder invloed van drugs of van alcohol.Tijdens de verkeerscontrole is gewerkt met één controleteam, dat op diverse locaties controles hebben uitgevoerd.Dit met volgend resultaat :- 115...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media support
Aalst
08-02-2020

In de nacht van vrijdag 07 februari 2020 op zaterdag 08 februari 2020 tussen 21:00 uur en 05:00 uur heeft de lokale politie van Aalst een verkeerscontrole gehouden.Dit met het oog op het opsporen van bestuurders die rijden onder invloed van drugs of van alcohol, gelijktijdig vond een snelheidscontrole met onderschepping plaats.Tijdens de verkeerscontrole is gewerkt met één...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media supportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het