Burgers Demerbekken nemen hun energie in eigen handenNieuwe burgercoöperatie wil sneller duurzame energie

NAVITAS Energie is een nieuwe energie-burgercoöperatie die aan de burgers van het Demerbekken de mogelijkheid biedt om te participeren in duurzame lokale energieprojecten. Door lid te worden kunnen burgers zowel delen in de energie als in de financiële voordelen die hernieuwbare energiebronnen zoals zon, water en wind opleveren. Het werkingsgebied strekt zich uit tot voorbij het Hageland, de 19 oprichters komen uit Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Zoutleeuw.

Lokaal is ideaal

“De laatste maanden krijgen we vaak te horen dat we er goed aan doen om lokaal te kopen,” zegt David Celis, een van de initiatiefnemers en voorzitter van de Raad van Bestuur. “Met NAVITAS Energie  organiseren we dat op het vlak van energie: als burgercoöperatie nemen we de lokale productie van hernieuwbare energie in eigen handen en zorgen er zo voor dat de coöperanten kunnen genieten van alle voordelen, ook de financiële.”
Bij een burgercoöperatie zorgen de leden voor het kapitaal en genieten daarna zowel van de duurzame energie als van het financiële rendement op hun investering. Coöperanten krijgen rechtstreeks inspraak in het beleid.  Als het goed gaat wordt er jaarlijks een dividend uitgekeerd. Met het bedrag dat overblijft - “we noemen het bewust géén winst”, benadrukt David Celis - bepalen de coöperanten welke andere projecten gerealiseerd worden ten bate van de lokale gemeenschap.
“Heel fijn om te zien dat er burgers zijn die zich engageren en hun tijd en kennis vrijwillig inzetten om voor elkaar hernieuwbare energieprojecten te realiseren,” zegt Roger Mertens, als eerste schepen bevoegd voor milieu en duurzaamheid in Zoutleeuw.

Kennis en engagement

Een aantal gemeentebesturen in het Hageland hadden al initiatieven genomen om aan de klimaatdoelstellingen te werken. De deelnemers vonden elkaar en merkten dat ze - door samen te werken en 1 coöperatie op te richten -, op een groter gebied actief konden zijn. En grotere projecten kunnen realiseren.
“We hebben heel wat kennis in huis”, laat Joon De Cock, penningmeester en mede-oprichter uit Scherpenheuvel-Zichem, weten. “Ondernemers die iets van bedrijfsvoering kennen, ingenieurs en energiespecialisten die hun sporen al verdiend hebben in hernieuwbare energieprojecten en op het gebied van energiebesparing.” “De beste besparing realiseer je immers nog steeds door minder te verbruiken”, vult Rudi Grouset, mede-oprichter uit Zoutleeuw aan.
En zo is vandaag, 29 juni 2020, NAVITAS Energie, een coöperatieve vennootschap volgens de ICA principes, met leden uit Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Zoutleeuw officieel van start gegaan.
In deze gemeenten staat al een aantal projecten op stapel. De eerste projecten zijn zonnepanelen op openbare gebouwen. Andere projecten volgen. Er wordt immers niet alleen hardop gedroomd maar ook concreet gewerkt aan plannen voor een waterkrachtcentrale op de Demer. En windmolens in handen van de burgers, dat staat ook op de projectenlijst.
“Andere gemeenten en organisaties hebben ons ook al benaderd”, bevestigt Celis. “Nu de coöperatie opgericht is, kunnen we ook op een formele manier samenwerkingsverbanden aangaan. Gemeenten en andere openbare besturen, en ook bedrijven, organisaties, iedereen op ons werkingsgebied die de energietransitie wil versnellen, mag contact opnemen. En vrijwilligers die zich willen inzetten ook. Iedereen is welkom om zijn steentje bij te dragen!”.
“NAVITAS Energie is van de burger, door de burger en voor de burger”, zegt Rick Brans, schepen van Diest bevoegd voor duurzaamheid en milieu, “en door met hen samen te werken realiseren we mee de klimaatdoelstellingen voor onze stad. Een win-win voor iedereen.”

www.navitasenergie.be

 

3 beelden eveneens als aparte bijlagen

1. file: Navitas_Energie_Akte.jpg
onderschrift: De nieuwe burgercoöperatie NAVITAS Energie wil sneller duurzame energie in eigen streek.  copyright: NAVITAS Energie

2. file: Logo_NAVITAS.png

 

3. file: bekkenkaart_demerbekken.gif
onderschrift: NAVITAS Energie wil in het hele Demerbekken lokale energieprojecten realiseren

bron: https://www.integraalwaterbeleid.be/nl/bekkens/demerbekken

EXTRA INFORMATIE

Wat zijn de ICA (International Cooperative Alliance) principes?

NAVITAS Energie onderschrijft de zeven coöperatieve principes van ICA en is lid van REScoop Vlaanderen. www.rescoopv.be

Vrijwillig en open lidmaatschap.
Democratische controle door de leden.
Economische participatie door de leden.
Autonomie en onafhankelijkheid.
Onderwijs, vorming en informatieverstrekking.
Samenwerking tussen coöperaties.
Aandacht voor de gemeenschap.

 

Wat zijn de waarden van Navitas?

De naam NAVITAS betekent ENERGIE (ijverig, naarstig).
Bovendien verwijst de V van Ventus naar wind, de I van Ignus naar zon, de T naar de aarde (aardwarmte maar ook het zorg dragen voor onze planeet) en de A staat voor Aqua, water. Dit zijn de energiebronnen die we willen aanspreken. En VITA betekent leven.
NAVITAS Energie toetst haar werking af aan de volgende waarden:

duurzaam: zowel in onze werking als in de projecten die we realiseren
transparantie: ten opzichte van onze leden en alle partners waarmee we samenwerken
participatie: dat behoort tot de kern van het co-operatieve gedachtengoed
gelijkwaardigheid: elke burger moet de mogelijkheid hebben om deel te nemen
lokaal: de baten vloeien terug naar de lokale gemeenschap
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  30-06-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Leuven
08-07-2020

Het doel van dit vaccinatiefiche is om een onafhankelijk advies te geven over het gebruik van pneumokokkenvaccins. Het is gebaseerd op wetenschappelijke evidentie en de consensus van deskundigen over de klinische doeltreffendheid van de vaccins in kwestie. Er is geen rekening gehouden met de kosteneffectiviteit van de vaccins, maar alleen met het maximaliseren van het effect op de gezondheid. Dit...


Meer info

PRpress
Evergem
08-07-2020

Kerkbrugge-Langerbrugge werkt samen aan een zorgzame buurt In weerwil van Covid-19 is de laatste maanden keihard gewerkt door aannemers, door medewerkers van Obra|Baken én door heel veel buurtbewoners om de ontwijde kerk van Kerkbrugge-Langerbrugge om te toveren tot een buurtpunt: Den Hannekesnest. In de folder in bijlage leest u alles over het waarom, het wat en het hoe van deze nieuwe...


Meer info

PRpress
Mol
08-07-2020

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert € 87.450 in campus Sint-Lutgardis van het Katholiek Secundair Onderwijs (KSOM) in Mol. “Corona leerde ons dat de capaciteit en de infrastructuur van onze Vlaamse scholen onmisbaar zijn om ons onderwijs vorm te geven”, zegt Weyts. “Deze subsidie geeft Sint-Lutgardis de mogelijkheid om noodzakelijke investeringen uit...


Meer info

PRpress
De Panne
08-07-2020

19 juli 2020 om 11.00u - Huiskamerconcert in open lucht met Jean-Pierre FaictVoor het tweede coronaproof huiskamerconcert van dit jaar, doen we een beroep op veelzijdig Pannenaar Jean-Pierre Faict.Jean-Pierre gaf meer dan 30 jaar gitaarles bij StAPwest Veurne en aan het conservatorium van Oostende. Hij speelde niet alleen klassieke gitaar bij allerhande dansorkesten, maar is ook zanger. In de...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het