Provincie kent eerste omgevingsvergunning toe voor een kleine windturbine op een landbouwbedrijfIn haar zitting van 8 augustus heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning toegekend voor het plaatsen van een kleine windturbine bij een landbouwbedrijf. Die komt in Zevekote, deelgemeente van Gistel. Het is voor het eerst dat de Provincie dergelijke omgevingsvergunning toekent.

 

Kader
De provincie heeft een kader uitgewerkt voor de plaatsing van dergelijke kleine windturbines en deze aanvraag beantwoordt daar volledig aan.
De windmolen zal zorgen voor de productie van lokale energie, die uitsluitend bestemd is voor het betrokken landbouwbedrijf. Het betreft een professioneel landbouwbedrijf, met rundvee- en varkensstallen en een ijssalon. Een dergelijk bedrijf heeft heel wat energiebehoeften, en er wordt geraamd dat de windmolen goed zal zijn voor ruim een vierde van die energiebehoeften.

 

Locatie
Voor de locatiebepaling werd een afweging gemaakt tussen goede windopbrengst, praktische uitvoerbaarheid en landschappelijke inpassing.

De molen heeft vanuit het zuidwesten en vanuit alle noordelijke windrichtingen vrije windvang. De windmolen zal ingeplant worden aansluitend op het bestaande gebouwencomplex. De dichtstbijzijnde bebouwing van derden is gelegen op 470 meter. De afstand naar de nabije gelegen A18/E40 is 200 meter. Een dergelijke ligging maakt dat er geen sprake zal zijn van geluids- of slagschaduwhinder.

Het betreft een windmolen met een ashoogte van 15 meter en een piekvermogen van 15 kW. Door de geringe hoogte zal de visuele impact op het landschap en op de omgeving beperkt zijn. Het dossier bevat de nodige technische garanties inzake veiligheid.

 

Adviezen
De Provincie volgt met de beslissing de gunstige adviezen van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Gistel, het polderbestuur en het Departement Landbouw en Visserij. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

 

Eerder
Op haar zitting van 11 april jongstleden keurde deputatie ook al een eerste omgevingsvergunning toe voor een middelgrote windturbine op een landbouwbedrijf. Die werd verleend aan het veeteeltbedrijf LV Prat in Hulste (Harelbeke). Met de beslissing van vandaag volgt dus een eerste omgevingsvergunning voor een kleine windturbine.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Brugge
30-06-2020

De bakermat in België van escape rooms ligt in West-Vlaanderen. Nergens in België zijn er meer escape rooms per inwoner dan in West-Vlaanderen namelijk één per 25.442 inwoners. Limburg en Antwerpen komen het dichst in de buurt, met één escape room per ruim 30.000 inwoners. Dat blijkt uit een sectoronderzoek van West-Vlaanderen Werkt, het economisch...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Roeselare
30-06-2020

Met 1.404 waargenomen soorten is de bijzondere ‘@home-editie’ van 1.000-soortendag in de regio Roeselare-Tielt zeker en vast geslaagd. 150 mensen namen deel aan het telweekend op zaterdag 13 en zondag 14 juni. Het doel was om, via verschillende registraties, na te gaan hoe het gesteld is met de biodiversiteit en om minstens 1.000 verschillende soorten in kaart te brengen. Veel...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
20-06-2020

Van zaterdag 27 juni tot en met zondag 4 oktober is de 55ste editie van de wereldvermaarde fototentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te gast in het Zwin Natuur Park. Het Zwin Natuur Park is de enige locatie in de Benelux waar ze te zien zal zijn.De tentoonstelling brengt een verzameling van ruim 100 uitzonderlijke beelden van over de hele wereld die in de prijzen vielen...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Brugge
17-06-2020

Naar aanleiding van de ‘Internationale Dag van de Vluchteling op zaterdag 20 juni, lanceren de Provincie West-Vlaanderen en haar partners binnen het Interregproject ‘AB-Réfugiés-Emploi’ de mobiele applicatie ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘FACT’. ‘FACT’ moet ervoor zorgen dat communiceren op de werkvloer een stuk...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het