Provincie kent eerste omgevingsvergunning toe voor een kleine windturbine op een landbouwbedrijfIn haar zitting van 8 augustus heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning toegekend voor het plaatsen van een kleine windturbine bij een landbouwbedrijf. Die komt in Zevekote, deelgemeente van Gistel. Het is voor het eerst dat de Provincie dergelijke omgevingsvergunning toekent.

 

Kader
De provincie heeft een kader uitgewerkt voor de plaatsing van dergelijke kleine windturbines en deze aanvraag beantwoordt daar volledig aan.
De windmolen zal zorgen voor de productie van lokale energie, die uitsluitend bestemd is voor het betrokken landbouwbedrijf. Het betreft een professioneel landbouwbedrijf, met rundvee- en varkensstallen en een ijssalon. Een dergelijk bedrijf heeft heel wat energiebehoeften, en er wordt geraamd dat de windmolen goed zal zijn voor ruim een vierde van die energiebehoeften.

 

Locatie
Voor de locatiebepaling werd een afweging gemaakt tussen goede windopbrengst, praktische uitvoerbaarheid en landschappelijke inpassing.

De molen heeft vanuit het zuidwesten en vanuit alle noordelijke windrichtingen vrije windvang. De windmolen zal ingeplant worden aansluitend op het bestaande gebouwencomplex. De dichtstbijzijnde bebouwing van derden is gelegen op 470 meter. De afstand naar de nabije gelegen A18/E40 is 200 meter. Een dergelijke ligging maakt dat er geen sprake zal zijn van geluids- of slagschaduwhinder.

Het betreft een windmolen met een ashoogte van 15 meter en een piekvermogen van 15 kW. Door de geringe hoogte zal de visuele impact op het landschap en op de omgeving beperkt zijn. Het dossier bevat de nodige technische garanties inzake veiligheid.

 

Adviezen
De Provincie volgt met de beslissing de gunstige adviezen van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Gistel, het polderbestuur en het Departement Landbouw en Visserij. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.

 

Eerder
Op haar zitting van 11 april jongstleden keurde deputatie ook al een eerste omgevingsvergunning toe voor een middelgrote windturbine op een landbouwbedrijf. Die werd verleend aan het veeteeltbedrijf LV Prat in Hulste (Harelbeke). Met de beslissing van vandaag volgt dus een eerste omgevingsvergunning voor een kleine windturbine.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Knokke - Heist
14-12-2019

Tussen zaterdag 21 december en zondag 5 januari kunnen bezoekers in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) terecht voor een ruim educatief recreatief aanbod. Naast de winterwandelingen en het winterparcours biedt het Zwin Natuur Park dit jaar een nieuwe activiteit: gezinswandelingen, op vrijdag 27 december en vrijdag 3 januari.GezinswandelingOp vrijdag 27 december en vrijdag 3 januari vindt er een...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Brugge
11-12-2019

De Provincie West-Vlaanderen heeft in haar deputatiezitting van donderdag 28 november beslist om ruim een miljoen subsidies te verlenen aan lokale besturen, verenigingen, burgercoöperaties, scholen en groepen voor de realisatie van klimaatprojecten.Enerzijds kent de Provincie 1.034.939,20 euro toe aan twaalf projecten die passen in het provinciaal reglement dat zich richt op CO2-besparing....


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Brugge
04-12-2019

Vanaf maandag 2 december kunnen particulieren en ondernemingen (met een jaarlijks verbruik tot 50.000 kWh voor elektriciteit en 100.000 kWh voor gas) zich opnieuw vrijblijvend en gratis inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas van de Provincie West-Vlaanderen.Inschrijven kan tot en met dinsdag 11 februari 2020 via de website www.west-vlaanderen.be/groepsaankoop, via de gratis...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Brugge
09-11-2019

Tijdens de Week van de Smaak belicht het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis de wereld van zeewier. De Provincie West-Vlaanderen pakt uit met verschillende activiteiten tijdens die themaweek. De Week van de Smaak vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 24 november. Gelaatsverzorging met superfoodIn het Informatiecentrum Tolhuis geeft een jonge onderneemster zeewiergelaatsverzorgingen en...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het