526 klinische studies goedgekeurd in 2019: België bevestigt haar positie als referentieland in EuropaVandaag 20 mei 2020, bij de viering van International Clinical Trials Day, gaat alle aandacht naar klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Een dag die meer dan ooit zijn waarde bewijst in deze pandemietijd. In 2019 bevestigde België haar naam als leider in klinische studies in Europa, met 526 goedgekeurde aanvragen, waarvan 80 procent op initiatief van de privésector.

In de zoektocht naar een oplossing tegen COVID-19 werden in België reeds 24 aanvragen voor klinische studies voor de behandeling of de preventie van COVID-19 ingediend.

In 2019 werden 526 nieuwe klinische studies goedgekeurd in ons land. Ongeveer 80 procent daarvan wordt uitgevoerd door farmaceutische bedrijven. Een klinische studie evalueert de werkzaamheid van een nieuwe molecule, en is dus een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuw vaccin of geneesmiddel.
“Het aantal studies in 2019 is quasi identiek als het aantal in 2018”, verklaart Nathalie Lambot, experte klinische studies bij pharma.be “België heeft zich de afgelopen vijf jaar continu gepositioneerd in de top van Europese landen wat betreft het aantal vergunningen voor klinische studies per inwoner”.

Deze leiderspositie is te verklaren aan de hand van verschillende argumenten, o.m. de grote aanwezigheid en historische expertise van farmaceutische laboratoria, de kwaliteit van de wetenschappelijke gemeenschap en van de infrastructuur van de onderzoekscentra en de ziekenhuizen in ons land, en het expertiseniveau van de onderzoekers en de bevoegde instanties waaronder het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (met inbegrip van de daaruit voorvloeiende wetenschappelijke adviezen).

“Samen dragen ze bij tot de vorming van een kenniscentrum en tot de sterke reputatie van België als referentieland voor klinische proeven in Europa”, zegt Karel Van De Sompel, voorzitter van pharma.be “Het aantal klinische studies in 2019 toont de wil en de toewijding van de farmaceutische bedrijven om te blijven investeren in ons land in de zoektocht naar nieuwe oplossingen, en dit in een groot aantal therapeutische domeinen, waaronder ook de strijd tegen COVID-19”.

24 klinische studies tegen COVID-19

“Om aan de huidige crisis het hoofd te bieden, heeft België haar sterktes als referentieland inzake klinische studies aangewend” verduidelijkt Catherine Rutten, CEO van pharma.be “Op 26 maart, tijdens het “R&D bioplatform” met vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie heeft de Belgische federale regering een aantal maatregelen genomen om klinisch onderzoek in ons land verder te stimuleren. En ik maak van de gelegenheid gebruik om het ongelooflijke werk van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) op dit vlak te onderlijnen. Ze werkte een versnelde procedure uit die haar in staat stelt om de aanvraag voor een klinische studie voor het testen van een geneesmiddel voor de behandeling of de preventie van COVID-19 binnen maximum 4 werkdagen te laten goedkeuren. Zo kan ons land één van de voorlopers blijven in de strijd tegen COVID-19”.

 

ABOUT THE COMPANY

pharma.be vertegenwoordigt 130 farma- en biotechbedrijven in ons land, die samen meer dan 38.500 mensen en onrechtstreeks meer dan 120.000 mensen tewerk stellen in België.

De innovatieve farmasector is één van de cruciale sectoren in ons land, en wordt wereldwijd erkend voor haar belangrijke bijdrage in de ontwikkeling, productie en wereldwijde distributie van nieuwe vaccins en geneesmiddelen.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-05-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
26-05-2020

Met de economische herstart in haar kinderschoenen heeft jobsite StepStone aan Belgische managers & bedrijven gevraagd wat de concrete impact van COVID-19 is, wat hun plannen voor de nabije toekomst zijn en hoe ze verwachten te herstellen.Terwijl 66% een back-to-business plan heeft (klaar of in de eindfase) en thuiswerk daar een groot deel van uitmaakt, is de toekomstige crisisbestendigheid...


Meer info

PRpro
Brussel
26-05-2020

Confederatie Bouw Limburg en Voka - Kamer van Koophandel Limburg benadrukken vier gulden regels om fair zaken te doen. De werkgeversorganisaties doen de gezamenlijke aanbevelingen omdat één op vijf Limburgse ondernemers liquiditeitsproblemen ervaart door vertraagde betalingen van facturen. “Deze crisis treft iedereen en het zal alleen met een gezamenlijke inspanning zijn dat...


Meer info

PRpro
Brussel
26-05-2020

Fintro heeft alle voorzorgsmaatregelen genomen om een bezoek veilig te laten verlopen. Zowel medewerkers als klanten moeten de regels inzake social distancing, hygiëne en het dragen van mondmaskers naleven. De toegang tot de self-ruimte blijft beperkt tot twee personen. Deze regeling blijft alvast tot 1 september van kracht. De contacten met de klanten gebeuren nog altijd bij voorkeur op...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het