Asma Boujtat wint de WATS 2021. De wat? De prijs voor Ambassadrice voor Technologie en WetenschapTijdens de campagne kon het publiek massaal stemmen op de inspirerende video’s van de kandidates voor WATS (Women Award in Technology and Science). Een gemotiveerde jury van 5 jonge meisjes kwam samen om hun favoriete ambassadrice te kiezen. Het resultaat is duidelijk, Asma Boujtat kaapt de WATS 2021 weg !

De WATS werd door Innoviris in het leven geroepen, om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in een technische of wetenschappelijke richting om te buigen. De campagne plaatst opmerkelijke vrouwen in de wereld van technologie en wetenschappen in de kijker. Vrouwen die met een overtuigend verhaal die ook in 2021 een inspiratiebron kunnen zijn voor velen.

In het Brussels Gewest starten meer vrouwen dan mannen in het hoger onderwijs, in richtingen als sociale wetenschappen (76% hogeschool, 60% universiteit) en gezondheidswetenschappen (60%) zo blijkt uit de studie van Bisa en Innoviris (zie PDF in bijlage). Opvallend genoeg blijkt het STEM domein de enige richting waar slechts 20% van de hogeschoolstudenten en 35% van de universiteitsstudenten een vrouw is. Deze ondervertegenwoordiging is in België veel sterker dan in quasi alle andere Europese en OESO landen.

High-tech superscience rolmodellen
Meer vrouwelijk talent om de uitdagingen van onze wereld vol technologie en wetenschap aan te gaan, is absoluut welkom.
De vier WATS kandidates gingen voor een dag met de camera op stap en vertelden elk in een video enthousiast over hun uiteenlopende ervaringen, wat hen tegenhield of net inspireerde, hoe hun dag eruit ziet en wat hen zo aantrekt in wetenschap en technologie.

Herkenning, ruimte voor creativiteit en het geloof om een mooie toekomst tegemoet te gaan in een meer technische richting, speelden ook voor onze kandidates een rol.
Voor de ene zorgde een bijzondere leerkracht voor het ‘aha’-moment om wetenschappelijke antwoorden te zoeken op soms verwonderlijke fenomenen. Een andere kandidate zag het licht in het lab om mensen een meer zorgeloos leven te garanderen.

De vier video’s werden enthousiast door een breed publiek bekeken via de Instagram van WATS en facebook van Innoviris. Iedereen, van jong tot oud, kon digitaal meestemmen op hun favoriete kandidate, door eenvoudig de video te liken. Maar liefst 7420 mensen namen deel aan de publieke verkiezing tot 8 februari en lieten hun stem horen.

11 februari: een extra feestelijke dag
De winnares van de WATS wordt op 11 februari aangekondigd, de dag die door UNESCO tot ‘Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in Wetenschap’ uitgeroepen werd.
De doelstelling van deze bijzondere dag en van de WATS is dezelfde: meer meisjes in STEM domeinen laten participeren. In 2021 zal de winnares daarom meewerken aan uiteenlopende campagnes en initiatieven die het grote publiek verder warm maken voor technologie en wetenschap. Asma ontvangt naast een gegeerde award nog een som van 10.000 EUR om een opleiding en een carrière in wetenschap en technologie te promoten bij jonge meisjes. Een prijs die toegekend wordt door Barbara Trachte, Brussels Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek, die verklaart:

"De verkiezing van de wetenschapsambassadeur door de bevolking van Brussel kon dit jaar op veel belangstelling rekenen. Het verheugt me dat we, voor deze editie die volledig digitaal was, een stap verder zijn gegaan samen met het publiek. Door de via sociale netwerken verkregen stemmen te mengen met die van de leden van de juniorjury van middelbare scholieren, die de missie had de kandidaten voor de WATS-prijs uit te dagen. Wetenschap promoten bij een vrouwelijk publiek is de sleutel tot een grotere inclusie in deze sectoren, maar dit doen met een sterke participatieve dimensie, zoals Innoviris doet, is nog doeltreffender. Ik kijk uit naar de initiatieven die ambassadeur Asma Boujtat met jongeren zal lanceren. Mijn felicitaties gaan uit naar alle kandidaten die zich hebben opgegeven voor de campagne en die, daar ben ik zeker van, de boodschap van inclusie in STE(A)M zullen blijven uitdragen."

Asma Boujtat is na haar studies aan de hogeschool Ferrer als laboratoriumtechnologe aan de slag gegaan in het Pasteur Instituut. Sinds 2009 werkt ze in het Institut de Duve aan de UCL, in het laboratorium voor fundamenteel onderzoek in de microbiologie. In haar videopresentatie die u via deze link (https://youtu.be/B8sPxRCENeI) nog kunt bekijken, vertelt ze meer over haar passie.

We vroegen Asma om een eerste reactie op haar verkiezing als wetenschapsambassadrice:
"Het is een voorrecht om vandaag, dankzij deze nieuwe ervaring, de kans te krijgen om als Brusselse vrouw, wetenschapper en ambassadrice onze toekomstige onderzoekers, technologen, professoren, apothekers en andere vrouwelijke wetenschappers te ontmoeten en onder de aandacht te brengen.
Om met hen het verlangen en de verwondering te delen over de mysteries en de schoonheden van de wereld, om ze te begrijpen en te ontdekken. Om de gepassioneerde en scherpe visie van vrouwen in de wetenschap met de wereld te blijven delen.”

Met veel plezier blikt Lieve Lambrechts, de vorige ambassadrice en onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel VUB, terug op haar ervaring met WATS:
“Op het IVLP uitwisselingsprogramma "Hidden No More" in de V.S., kreeg ik de kans om met vrouwelijke leiders in STEM van over de hele wereld en experten ter plekke de hoofden samen te steken rond dit thema. Het belang van rolmodellen kwam keer op keer naar voren als een van de sleutelfactoren om dit universele probleem aan te pakken. "You can't be what you can't see". Maar wat wél opviel is dat in geen van de 49 landen, er een dergelijke campagne bestond als WATS. De titel van wetenschapsambassadrice heeft deuren geopend. Het heeft mij een uniek platform geboden om zaken aan te kaarten, strategische samenwerkingen aan te gaan en tal van initiatieven voor jongeren op poten te zetten. Ik kan Innoviris en het Brussels Gewest alleen maar feliciteren met hun vooruitstrevende visie en moed om deze waardevolle campagne in het leven te roepen!”


 

https://www.facebook.com/watch/?v=435586021079004

https://fr.unesco.org/commemorations/womenandgirlinscienceday

https://youtu.be/B8sPxRCENeI
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-02-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Zonder gemeente
08-03-2021

De federale regering maakt de volgende jaren extra middelen vrij voor slachtoffers van seksueel geweld. Het gaat om meer dan een verdubbeling, van 8,5 miljoen euro vorig jaar tot 17,8 miljoen euro in 2023. Het aantal Zorgcentra na Seksueel Geweld gaat van drie naar tien. Dat hebben Eerste Minister Alexander De Croo en Staatssecretaris Sarah Schlitz vandaag op deze Internationale Vrouwendag...


Meer info

PRpro
Antwerpen
08-03-2021

Door de huidige pandemie, die ondertussen al bijna een jaar aan de gang is, zijn studenten genoodzaakt om van thuis uit te studeren, maar ook om grote projecten en events virtueel te herdenken. Zo organiseren enkele laatstejaarsstudenten Communicatiemanagement aan de AP Hogeschool in Antwerpen dit jaar de 22ste editie van de Video Experience Day noodgedwongen van thuis uit. Dit nationaal event...


Meer info

PRpro
Diest
08-03-2021

Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek heeft gisteren de lijst van de 20 beste ziekenhuizen in België gepubliceerd; AZ Diest prijkt op plaats 19.Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek heeft gisteren de lijst van de 20 beste ziekenhuizen in België gepubliceerd. AZ Diest is uitermate trots te kunnen melden dat het ziekenhuis op plaats 19 prijkt. Als ziekenhuis hebben ze de voorbije jaren dan...


Meer info

PRpro
Diest
04-03-2021

Dertig dagen nadat de eerste AZ Diest medewerkers uit de prioritaire doelgroepen gevaccineerd werden, kreeg de laatste medewerker van het ziekenhuis zijn eerste prik. Op 26 januari konden de eerste AZ Diest medewerkers gevaccineerd worden dankzij de resterende vaccins van woonzorgcentra uit de buurt. Op 2 februari werden de eerste 100 Moderna-vaccins in AZ Diest ontvangen en kon het ziekenhuis...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het